Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Je bent zwanger, los van die hinderlijke zwangerschapskwaaltjes, zweef je op een heerlijke roze wolk. Je kijkt met verlangen uit naar de uitgerekende datum, ook al is hij nog lang niet in zicht. En dan ineens verzamelen zich donkere wolken boven je hoofd. Je hoort de artsen zeggen dat je kindje nu al geboren moet worden, het wordt onverwachts een vroeggeboorte. Hij heeft het niet naar zijn zin in je buik. Hij moet zo snel mogelijk worden gehaald, wil hij kans van overleven hebben. Ook al heb je geen keuze, je stamelt toch nog wezenloos: “Maar hij moet nog een aantal weken…”

Vroeggeboorte

Vroeggeboorte

In Nederland worden er jaarlijks zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat is ongeveer 7% van alle baby’s die per jaar worden geboren. Wanneer een baby vòòr de 37 weken zwangerschap spontaan of kunstmatig geboren wordt, dan noemen we dit vroeggeboorte. Gebeurt dit voor de 32 weken zwangerschap dan spreken we van extreme prematuriteit. Is een kindje jonger dan 24 weken dan geven de artsen alleen comfort aan de baby, zonder de behandeling om te overleven.

Overlevingskansen

Je kunt je voorstellen dat hoe vroeger je kindje wordt geboren, hoe kleiner de overlevingskans is. In Nederland worden kindjes na 24 weken zwangerschap actief opgevangen en zullen de artsen er alles aan doen om de kans op overleven te vergroten. Dit zullen ze doen door je baby te intuberen, ademhalings-ondersteuning geven en zorgen dat je kindje zo warm mogelijk blijft. Hierdoor zijn de overlevingskansen van de allerkleinste prematuurtjes zo’n 56%.

Is een baby 25 weken of jonger dan heeft het 56% kans om te overleven.
Bij 26 weken is dit al 71,50%.
Bij 27 weken tussen de 80- en 90%.
Is de baby 28 weken of ouder dan heeft de premature baby 95% kans op overleving.

Overleven wil helaas niet zeggen dat de levenskwaliteit van een baby altijd goed is. Artsen zullen regelmatig in gesprek met je gaan en je informeren over de kwaliteit van zijn leven. De gynaecoloog en neonatoloog zullen je nauw betrekken bij alle ontwikkelingen en mogelijke problemen.

Complicaties

Het was natuurlijk nog helemaal niet de bedoeling dat je kindje werd geboren. Hij had echt nog wel een paar weken in je buik door willen groeien. Je kunt je dus voorstellen dat je kindje nog niet aan de wereld toe is en dat het begin van zijn prille leven behoorlijk turbulent zal zijn. De meest voorkomende problemen bij te vroeggeboren baby’s ontstaan doordat de longetjes nog niet rijp zijn. Overige mogelijke complicaties bij premature kinderen kunnen zijn:

Problemen met de bloedsomloop
Ernstige infecties
Hersenbloedingen
Geelzucht
Bloedarmoede
Hij kan de lichaamstemperatuur niet op peil houden

Oorzaken

Bij de meeste vroeggeboorten begint de bevalling spontaan (80% van de vroeggeboorten). Bij de overige 20% wordt de bevalling kunstmatig opgewekt vanwege een medische oorzaak. Er kunnen diverse oorzaken zijn die een vroeggeboorte in gang zetten. Zoals bijvoorbeeld:

Een eerdere vroegtijdige bevalling.
Zwanger van een meerling.
De baarmoedermond is verkort (bijvoorbeeld bij ‘des-dochters’).
Te veel vruchtwater.
Vleesboom in de baarmoeder.
(Vaginale) infecties.
Vruchtbaarheid bevorderende middelen.
Leeftijd moeder (hoe ouder, hoe groter de kans).
Een (te) korte periode tussen twee zwangerschappen

Soms is een dreigende spontane vroeggeboorte af te remmen, maar dit is afhankelijk van de ontsluiting, de duur van de zwangerschap en de conditie van moeder en/of kind.
Wanneer de vliezen zijn gebroken of als er een ontsluiting (minder dan 5cm) is, dan is de kans groot dat je op bed moet blijven liggen. Als de ontsluiting meer dan 5cm is, dan wordt het lastig de bevalling nog verder uit te stellen.

Ouders

Je kunt er waarschijnlijk niets aan doen, maar dat neemt niet weg dat je je als ouders erg machteloos kunt voelen. Je bent daarin niet de enige. Deskundigen kunnen jullie hierin bijstaan. Vaak wordt in ziekenhuizen gebruik gemaakt van de NIDCAP methode. Deze methode leert je de volgende dingen:

De signalen van hun kindje herkennen.
Zachtjes zingen en praten voor hun kindje.
Het belang van buidelen.
Zien wanneer hun kindje rust nodig heeft.
De lichamelijke dagelijkse zorg aanleren

En het belangrijkste: Er zijn voor jullie kindje is heel veel waard.

Kangoeroeën

Dan is eindelijk de tijd aangebroken dat jullie mogen kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd. De naam geeft al wat prijs van de handeling. Bij het buidelen wordt je baby op de blote borst gelegd van vader of moeder. Belangrijk is hier de huid op huidcontact. Je kindje draagt vaak alleen maar een luiertje.

Het is een methode waar ouders echt wat kunnen betekenen voor hun kind. Het is heerlijk om je kleintje tegen je aan te kunnen houden en de liefde te geven en te voelen. Het werkt het beste als er afwisseling is tussen moeder en vader. Het draagt bij aan de: hersenontwikkeling, hartritme, slaapritme, zuurstofgehalte, band met vader en moeder, lichaamstemperatuur regulatie en de melkproductie van moeder.

Geluid rondom de couveuse

Voor de pasgeborene gaat het verblijf in een couveuse gepaard met veel prikkels, zoals pijn, licht, geluid en veelvuldige aanraking tijdens de medische en verpleegkundige handelingen. Deze prikkels verstoren het fysiologische ritme en zijn een bron van stress, die tot uiting komt in gedragsveranderingen, veranderingen van autonome functies (zoals bloeddruk, hartfrequentie en ademhaling) en veranderingen in de hormonale regulatie (zoals een stijging van de adrenalinespiegel).

Te veel of te hard geluid heeft negatieve gevolgen voor de groei en ontwikkeling. Naast verstoring van de rust, kunnen door al die te harde geluiden zelfs gehoorbeschadiging optreden of gedragsveranderingen worden veroorzaakt.
Bespreek ook hoe het matrasje wordt gevormd: een kuiltje dat net groot genoeg is om met licht opgetrokken beentjes in te liggen en dan het liefste met een rugrolletje om het gevoel van een geborgen (krappe) baarmoeder te geven.

Vroeggeboorte - Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Wanneer mag een kindje naar huis?

Dat zal natuurlijk voor ieder kindje anders zijn. Soms duurt het maar een paar dagen en soms kunnen er maanden overheen gaan. Maar als alles goed blijft gaan, komt er natuurlijk een dag dat je kindje mee naar huis mag. Je kindje moet dan aan de volgende eisen voldoen:

Een stabiele ademhaling, hartslag en voldoende zuurstof in het bloed.
Je baby heeft geen medicatie meer nodig.
Hij heeft een stabiele lichaamstemperatuur.
Je baby laat voldoende groei zien.
Hij heeft voldoende zuigkracht om zelfstandig te drinken.

En als hij dan naar huis mag, is het echt niet zo gek dat je daar onzeker over bent. Je hebt zoveel al met je kindje meegemaakt dat het niet vreemd is dat er een bepaalde angst en onzekerheid is ontstaan.

De verpleegkundigen waren altijd stand-by wanneer je een vraag had. Het kan best even duren dat je vertrouwen krijgt in jezelf maar vooral in je kindje. Niet zo gek als je beseft dat het dagen, weken of misschien wel maanden heeft gedraaid om cijfers, hartslag, zuurstof en gewicht.

Depressie

Ik kan mijn kind niet eens 9 maanden dragen, wat ben ik voor een moeder? Kan ik wel een goede moeder zijn zonder verpleegkundigen om mij heen? Hoe zal het in de toekomst gaan?

Wees lief voor jezelf en oordeel niet te hard. Het heeft namelijk helemaal geen zin om jezelf verwijten te maken. Soms maakt de natuur een grillige wending, iets waar jij niets aan kunt doen.

Onzekerheden

Moeders van een prematuur kindje hebben 40% kans op een depressie. Er gebeurt heel veel in een korte periode. De bevalling overvalt je. Je wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis en bent overgeheveld aan het personeel. Het is onzeker of jullie kindje het gaat overleven. Je mag niet altijd bij jullie kindje vanwege infectiegevaar.

Een heleboel aspecten waarbij je emotioneel uit balans wordt gebracht. Naast de zorgen om je kindje, heb je zelf ook te worstelen met je eigen gevoelens. Het is heel begrijpelijk dat je heen en weer wordt geslingerd door emoties. Blijf erover praten met je naasten en zoek zo nodig hulp. Het laat zien dat je krachtig bent, door hulp voor jezelf in te schakelen. Verlies jezelf niet uit het oog.

Kraamzorg

Hoe zit het met kraamzorg? Ouders van een voldragen kindje kunnen al onzeker zijn over de verzorging van hun kindje. De ouders van een prematuur kindje voelen deze onzekerheid misschien nog wel extra. De meeste kraambureaus bieden uitgestelde kraamzorg aan. Vaak hebben zij een kraamverzorgende die gespecialiseerd is in prematuur kindjes. Deze zorg zit niet in de basisverzekering, maar in de aanvullende verzekering. Ze komt een paar uur (meestal 3 uur) per dag langs. Ze blijft vaak 3 dagen.

Ontwikkelingsachterstand

Naast het feit dat vroeggeboorte een hele impact heeft op zijn leven, heeft jullie kindje helaas ook nog een grote kans op een ontwikkelingsachterstand. Zo kan jullie kind moeite krijgen met: Leren, sociale vaardigheden, gedrag, spraak- en taal, lichamelijke coördinatie en probleemoplossend vermogen.

Lotgenoten

Niemand weet beter wat jullie doormaken dan lotgenoten. Het is fijn om met ouders te praten die weten waar je het over hebt. Zonder dat je opmerkingen krijgt, als: “Wees blij dat jullie kindje nog leeft” of “Je hebt tenminste geen last van gebroken nachten”.

Er zijn manieren om in contact te komen met lotgenoten. Er worden evenementen georganiseerd door stichting Prematurendag. Ook zijn er diverse besloten Facebookpagina’s met uitsluitend ouders van prematuur kindjes.

Discussie

In Nederland behandelen we een baby om te overleven wanneer het na de 24 weken is geboren, zoals je hebt gelezen. Maar niet iedereen is het eens met die wet. Waarom behandelen we een baby niet die geboren is met 22 weken? Onze buurlanden hebben geen grens gesteld. Sommige hoogleraren zeggen dat we per individu moeten kijken of de overlevingskans hoog is. Wat vind jij?

liefs Marion

Meer informatie

Schuldgevoel en andere emoties als je kindje in de couveuse moet
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Geelzucht. Een gele pasgeboren baby. Waar komt dit door?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby eerst in de couveuse moet
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?
Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel
Harde buiken tijdens je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
gezondheidsplein.nl
couveuseouders.nl
gezondheidsnet.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *