Creatable World, de Genderneutrale pop van Mattel

Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel

Genderneutraliteit is een hot item, als je de media mag geloven. Alles moet ineens onder de loep genomen worden, of het wel genderneutraal genoeg is. Ik ben absoluut een voorstander kinderen alles aan te bieden en hierin geen onderscheid te maken in ‘echt jongens speelgoed’ en ‘echt meisjesspeelgoed’.

Veelzijdig aanbod

Iedereen die mij al wat langer volgt weet dat Rocco als peuter alles aangeboden is. Van poppen, schoonmaakspulletjes en make up spulletjes tot auto’s, dino’s en technische lego. In zijn jonge jaren sprak niemand daar nog over, het leek me gewoon zelf een logisch verhaal dat kinderen met speelgoed kunnen spelen waar ze behoefte aan hebben en blij van worden. Ik heb er echter wel moeite mee dat het tegenwoordig zo overdreven en extreem gebracht moet worden. Dat ineens niets meer mag en alles “over the top” de media in wordt geschopt. Alsof ik zelf niet meer in staat ben na te denken en hierin keuzes te maken. Daar krijg ik dus echt wel kriebels van. En nee, ik ga als vrouw ook liever niet naar een ‘gezamenlijk openbaar toilet.’

Dat gezegd hebbende, vind ik sommige ontwikkelingen op dit gebied juist weer wel leuk. Zoals bijvoorbeeld deze genderneutrale pop van Mattel! Volgens mij de allereerste in zijn soort.

lijn groen oudersenzo
Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel

Een nieuwe poppenlijn

Mattel heeft onlangs een volledig nieuwe poppenlijn gelanceerd, met een pop die zowel als jongen maar ook als meisje kan worden gebruikt. In de doos zitten diverse kleertjes waarmee je naar harte lust kunt variëren. Daarnaast kun je de pop ook twee verschillende haarstijlen geven. Een kort pittig kapsel of juist lang golvend haar. Je kunt dus alle kanten met de pop op!

“Speelgoed is een weerspiegeling van cultuur en terwijl de wereld de positieve impact van inclusiviteit steeds meer viert, vonden we het tijd om een poppenlijn te creëren zonder labels,” zegt Kim Culmone, Senior Vice President van Mattel Fashion Doll Design.

Met de introductie van Creatable World speelt Mattel in op de behoefte aan eigen invulling en creatieve vrijheid in speelgoed. De pop bestaat in het assortiment naast Barbie en Hotwheels, twee andere razend populaire lijnen van de speelgoedfabrikant. Met Creatable World wil Mattel nu een extra optie bieden.

lijn groen oudersenzo
Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel

Wat zit er in de doos?

In de doos zit een pop met beweegbare armen, handen, polsen, benen en enkels. Daarnaast zitten er verschillende kledingstukken en accessoires. Dat is natuurlijk in iedere doos weer anders, maar in de doos die wij toegestuurd hebben gekregen, zit bijvoorbeeld een grote cowboyhoed, zonnebril en rugzak, drie setjes schoenen en diverse kledingstukken die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Zoals we van Mattel gewend zijn, ziet er alles er weer netjes verzorgd uit, hoewel wat mij betreft de kleding wel iets frivoler had gekund. Het doet mij een beetje saai aan en waarom zou het saai moeten zijn? Ergens krijg ik het idee dat er dan toch in het achterhoofd zit, dat ook de pop als jongen het moet kunnen dragen. Maar dan is het misschien juist leuk om het lekker frivool te houden.

Onderling uitwisselbaar

Het wordt natuurlijk nog leuker als je meerdere poppen uit deze serie hebt, want dan kun je de outfits nog veel meer combineren en ook de pruiken, schoenen en accessoires kun je met elkaar uitwisselen. Met iedere outfit en haarchange, heb je weer een volledig nieuwe personages. En dat vind ik dus leuk aan deze poppen. Je bepaalt helemaal zelf welke rol je hem of haar geeft in jouw fantasie! Dat noem ik keuzevrijheid en ook nog eens zonder betutteling. Je bepaalt het immers zelf!

lijn groen oudersenzo
Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel

Fotogeniek

Omdat de pop zoveel beweegbare onderdelen heeft, is hij of zij hartstikke fotogeniek, want je kunt hem in allerlei standen zetten en er leuke foto’s van schieten. Die je vervolgens weer kunt delen op social media, met je vrienden en vriendinnen. Helemaal van deze tijd!

Specificaties Creatable World Deluxe Kit Blond golvend haar – Genderneutrale pop

NaamCreatable World – Genderneutrale pop
MerkMattel
LeeftijdsindicatieVanaf 6 jaar
EAN0887961787030
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Het proces van een transgender – en wat betekent “in transitie”?
Gender reveal party: Hoe organiseer je een onthullende party?
Genderneutraal opvoeden
Gender neutraal opvoeden, waar is het goed voor?
LOL Surprise OMG – Top Secret DIVA

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon Met dank aan Mattel.

Creatable World, de genderneutrale pop van Mattel
lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

 • Corry Trouwborst

  Hallo,
  Ik heb sinds kort 2 van deze barbie poppen
  Helaas zonder schoenen of laarzen
  Ik vind ze echt erg leuk
  Weet u of schoenen los te koop zijn of welke ze passen v d barbie lijn?
  Omdat ze nog niet lang op de markt zijn, vind je op Mp nog geen losse kleding etc voor dit popje
  Ik hoor het graag

  Vr groet
  Corry

  • Helaas heb ik geen idee. Het beste kun je contact opnemen met de fabrikant. Wel vervelend trouwens dat de doos niet compleet was. Hopelijk kun je ze alsnog bemachtigen! Succes.

   Marion (redactie OeZ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *