De allermooiste fietsroutes van Nederland

De allermooiste fietsroutes van Nederland

Nu het zachte lenteweer volop is losgebarsten trekt Nederland er weer massaal op uit. Wandelend, hardlopend of fietsend verplaatsen we ons door de mooie natuur die ons land rijk is. Vandaag wil ik het graag met jullie hebben over fietsroutes. Want wat zijn nu precies de allermooiste fietsroutes van Nederland? En welke voordelen biedt fietsen voor je gezondheid? Ook vertel ik je hoe je op een veilige manier kunt beginnen met fietsen wanneer je niet zo vaak op de fiets te vinden bent. Fietsen is namelijk een heerlijke bezigheid voor iedereen!

Fietsen is voor iedereen

Of je nu rondrijdt op een stadsfiets, een trekkingfiets, een racefiets of een e-bike: fietsen is een ontspannende en fijne bezigheid die door iedereen beoefend kan worden. Wanneer je een sedentaire leefstijl hebt of eigenlijk nooit de fiets pakt kan het best een drempel zijn om te beginnen met fietsen. Het is dan ook belangrijk dat het fietsen langzaam wordt opgebouwd. Ga niet gelijk tochten van 50 kilometer of meer rijden, maar begin eens met een verkennend rondje van 10 kilometer en bouw dit langzaam uit. Fiets in je eigen tempo, of dit nu 10 of 25 kilometer per uur is.

Fietsen biedt vele gezondheidsvoordelen. Zo slaap je na een fikse fietstocht stukken beter ’s nachts. Ook helpt regelmatig fietsen hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker te voorkomen. Bovendien hebben fietsers minder last van stress en helpt deze vorm van lichaamsbeweging ook ondersteunend bij depressies en andere psychische klachten. Tel daarbij op dat je er mooie benen en strakke billen van krijgt en er is echt geen reden meer te bedenken om je stalen ros niet uit de schuur te pakken!

Kwaaltjes zijn geen excuus meer!

Last van je knieën of heb je pijn aan je heup? Dan nog steeds is het mogelijk om lange fietstochten te maken. Op een e-bike hoef je dankzij de trapondersteuning niet bang te zijn voor bruggetjes, heuvels of tegenwind. Je fietst fluitend door het landschap, volop genietend van het mooie weer en dito uitzicht. Vind je een e-bike een vorm van ‘valsspelen’? Onzin! Jij bent nog steeds degene die de trappers laat draaien. Zonder jouw inzet zou de fiets toch echt gewoon stil blijven staan. Het enige waar de e-bike voor zorgt, is een klein beetje hulp op de momenten dat je het nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om de ondersteuning alleen te gebruiken op de momenten dat het écht noodzakelijk is. Het hoeft namelijk niet, maar het feit dat het kán, fietst echt een stuk ontspannender!

lijn groen oudersenzo
De allermooiste fietsroutes van Nederland

Maar wat zijn nu de mooiste fietsroutes?

Of je nu een beginnend of getraind fietser bent: een mooie fietsroute daagt eerder uit tot het maken van een flinke ronde dan een saai, weinig afwisselend landschap. Het goede nieuws is dat in elke provincie wel een mooie fietsroute te vinden is. Zelf heb ik al vele routes mogen afleggen door heel Nederland, en telkens weer ben ik onder de indruk van de veelzijdigheid van ons land. Toch werd ik een aantal jaar geleden hopeloos verliefd op de Zaanstreek, en ik moet zeggen dat ik daar dan ook het liefst fiets. Er zijn 4 fietsroutes die me altijd zijn bijgebleven en die ik dan ook graag voor je wil uitlichten vandaag.

Zaanstreek-Waterland

Fietsen door de Zaanstreek en Waterland: dat brengt mij persoonlijk nu écht het ultieme gevoel van vrijheid. Afwisselende polders, een ferme wind door mijn haren (en hoofd!), veel water, een eindeloze lucht en de fraaie Zaanse houtbouw: hier ben ik echt thuis, ook op de fiets.

De Veluwe

De Veluwe staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, mooie heidevelden en zandverstuivingen. Dat zich hier fraaie fietsroutes bevinden zal dan ook geen verrassing zijn. Ik ben geboren en getogen op de Veluwe, dus ik heb de nodige fietsroutes in dit gebied al afgelegd. Een route die me altijd is bijgebleven is deze. Romantische, donkere sprookjesbossen en uitgestrekte heidevelden wisselen elkaar af en zijn in geen enkel seizoen saai. In de lente en zomer is het natuurlijk heerlijk om hier te fietsen, maar ook in de herfst heb ik erg van de route genoten. Het spektakel van herfstkleuren waarop moeder natuur ons in het najaar trakteert is werkelijk overweldigend.

lijn groen oudersenzo
xxx

Bollenstreek

In deze periode van het jaar is de bollenstreek op haar mooist. Om optimaal van dit mooie stukje Nederland te kunnen genieten kun je je het best op de fiets verplaatsen. Deze fietsroute is niet al te lang, maar voert je wel langs de indrukwekkende bollenvelden. Ook kom je langs enkele pittoreske dorpjes, kasteel Teylingen en een stukje Hollands Duin. Zowel volwassenen als kinderen kunnen intens genieten van deze mooie aanblik. Deze fietsroute is zeker de moeite waard op een zachte voorjaarsdag!

Terschelling

Last, but not least: fietsen op Terschelling. Op dit mooie Waddeneiland verloor ik enkele jaren geleden mijn hart. Elk jaar keer ik minstens één keer terug naar Terschelling. Daar ga ik dan een paar dagen fietsen, doorgaans in de zomer (prima te combineren met het Oerol Festival). Terschelling is niet zo groot en dus ook makkelijk te befietsen. Begin in West-Terschelling en fiets richting de Boschplaat. Het maakt niet uit hoe je fietst: je komt onderweg gegarandeerd schattige dorpjes, donkere bossen en mooie duinen tegen. Geen landschap is zo afwisselend als op Terschelling. Mij kun je er in elk geval voor wakker maken!

Tip: neem je eigen fiets mee op de boot naar het eiland. Natuurlijk kun je daar ook een fiets of e-bike huren (op elke straathoek), maar zelf ben ik daar geen fan van. Ik ben gehecht aan mijn trekkingbike met sportzadel: deze biedt mij het meeste comfort. Heb je geen fiets? Dan kun je ter plaatse een fiets huren. Let er wel op dat je een fijne fiets kiest. Test hem eerst even voor je erop wegfietst, dan weet je zeker dat je een fijne fietstocht tegemoet kunt zien.

Liefs Amber

Extra informatie

Wat is een Fatbike en wat maakt ze populair?
Handige telefoonhouders voor op de fiets
Ik testte de elektrische mamafiets van Stella… en werd aangenaam verrast!
Appen op de fiets. Een dure grap!
In het verkeer – Hoe leer je je kind zich veilig te bewegen in het verkeer?
Je kind gaat leren fietsen
Ik testte de elektrische Mamafiets
De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen
Op de e-bike: De eerste 200 km!
Op de fiets naar school. Hier let je op!
Op welke leeftijd leer je een kind fietsen?
Veilig op de e-bike – 10 tips
Dit zijn de mooiste fietsroutes in ons land

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Bikester.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *