Op welke leeftijd leer je een kind fietsen?

fietsen

Je hebt vast al wel eens verlangend voor die ene etalage gestaan, en heimelijk gekeken naar de verzameling kinderfietsen die er stond. Maar is jouw kind er eigenlijk al aan toe? Te vroeg beginnen, hoorde je, heeft geen zin, maar te laat is ook een jammerlijk gemiste kans. Om je wat meer houvast te geven bij vragen als deze geven we je in dit artikel een aantal goede tips!

Op de fiets naar school. Hier let je op!

Begin met de loopfiets

Als je vroeg wilt beginnen, is het verstandig je kind, jonger dan drie, te laten starten met een loopfiets. Op deze fietsen oefenen ze alvast balans en motoriek. En natuurlijk is het gewoon geweldig om je dappere peuter op de loopfiets voorbij te zien komen steppen!

In het verkeer – Hoe leer je je kind zich veilig te bewegen in het verkeer?

3 jaar: De eerste fiets

Op welke leeftijd leer je een kind fietsen?

De eerste echte fiets kun je in principe aanschaffen als je kind eenmaal drie jaar oud is. In de fietswinkel Fietsen op Fietsen kun je een grote verzameling kwalitatieve kinderfietsen vinden.
Kijk goed of het model past bij je kind, en begin altijd voorzichtig: gebruik de zijwieltjes en schaf eventueel een helm voor de startende fietser aan. In eerste instantie zal je je kind nog sterk moeten ondersteunen, en langzaam maar zeker zal het meer van het fietsen gaan begrijpen. Het stuur staat nu recht, de trappers draaien rond onder zijn of haar voetjes, en wonderwel: het kan zelf een stuk fietsen zonder hand op de schouder, en zonder onhandige val. Prachtige momenten!

Zonder zijwieltjes

Het moment waarop een kind zonder zijwieltjes kan rijden, loopt erg uiteen. Het ene kind durft het met vier jaar al aan, terwijl het ander deze zelfde mijlpaal pas op zijn zevende beleeft. Zorg er altijd voor dat je je kind dit leert op een fiets die laag genoeg is om met de voeten bij de grond te kunnen. Zo kan het als het toch zijn evenwicht verliest, nog snel tot stilstand komen. Blijf in de buurt en begin met kleine stukjes, probeer nooit teveel tegelijk. Tot het moment dat je kind wegfietst, de straat uit zonder zijwieltjes maar met een triomfantelijke grijns op het gezicht. Gefeliciteerd!

Liefs Marion

Extra informatie

De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen
In het verkeer – Hoe leer je je kind zich veilig te bewegen in het verkeer?
Op de fiets naar school. Hier let je op!
Je kind gaat leren fietsen!
Kies je een nieuwe of tweedehands fiets?
De allermooiste fietsroutes van Nederland
Omega 3 – Help je schoolkind het beste uit zichzelf te halen!
Fietsbond laat ouders een fietsbelofte doen
De elektrische Stellafiets voor mama
De veiligste koptelefoon voor op de fiets!

Bronvermelding

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *