Rinkel de kinkel, over kinderangsten en goed verzekerd zijn

Rinkel de kinkel... over kinderangsten en goed verzekerd zijn

Soms zijn er situaties dat je blij bent dat je goed verzekerd bent… Het was september, aardig weer en we waren net verhuisd. We hadden ons nieuwe stekkie even verlaten om boodschappen te gaan doen in de supermarkt, op nog geen tien minuten in peuterpasjes bij ons vandaan. Maar toen we terugkwamen zat opeens de buurvrouw voor ons huis en lag er overal glas! Zat? Jawel: op haar knieën zelfs!

Glasscherven, verontschuldigingen en paniek

De kersverse buurvrouw zat op haar knieën en wist niet hoe veel verontschuldigingen ze wel niet moest uiten. Ondertussen probeerde ze zo goed mogelijk alle scherven bij elkaar te rapen. Wat bleek: haar zoon was een ander kind achterna aan het rennen en die dacht bij mijn huis weg te kunnen komen. Hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar in dit ruwe spel sneuvelde het raam in mijn voordeur… Buurvrouw bekende dat het kind een trap had uitgedeeld en in plaats van het vriendje per ongeluk het raam ramde. Hoe ik daar over dacht, liet ik maar even in het midden. Als bij spelen zo hard getrapt wordt, vind ik dat geen spelen meer. Gelukkig waren de kinderen er heelhuids vanaf gekomen. Buurvrouw beloofde alles te regelen en ik heb er inderdaad geen één glasscherf zelf van opgeruimd, dat werd me uit handen genomen. Alleen mijn oudste (toen 3) was volledig in paniek door alle heisa én die glasscherven! Wat er in een kinderkoppie allemaal wel niet gebeuren kan.

Waar een verzekering goed voor is

Buurvrouw hield woord en het raam werd de volgende dag, als ik het me goed herinner, weer netjes gemaakt. Gelukkig waren de buren gewoon goed verzekerd, want het zal best wat gekost hebben. Door een goede aansprakelijkheidsverzekering te kiezen, zoals dit bij FBTO kan, kan je een hoop ellende voorkomen. Stel je voor dat je kind een levensgroot raam intrapt met de bal en jij het geld niet hebt om dit te betalen. Dan kan je het nooit zo netjes oplossen zoals het nu gebeurde. Wij hebben er dus zelf ook verder geen extra lasten door gehad. Tenminste, niet in materieel opzicht. Maar wel op een andere manier: want zoon is toch best even bang geweest. FBTO heeft een wereldwijde dekking bij deze verzekering en ook als de schade opgenomen moet worden, wordt dit gewoon betaald. Erg handig en voelt toch ook geruststellend! Maar de angst van een kind kan je nu eenmaal niet verzekeren.

lijn groen oudersenzo
Rinkel de kinkel... over kinderangsten en goed verzekerd zijn

Net verhuisd

Het was wel even balen, want we waren dus net verhuisd. Je denkt alles mooi en aan kant te hebben en dan ligt opeens de hele boel weer overhoop. Nou ja, alleen het halletje wel te verstaan, maar toch. Verhuizingen zijn bij een kind natuurlijk ook al een heel ding, dus misschien maakte dit het voor mijn zoon nog wel erger? Wie zal het zeggen?

Rinkel de kinkel

Ken je het liedje ‘Rinkel de kinkel, wat een gerinkel?’ Precies, een leuk Sinterklaasliedje. We hadden ooit een cd met leuke Sinterklaasliedjes. En natuurlijk met bijbehorende geluiden. Maar zoon kon het glasgerinkel niet waarderen… Waar zou dat nou toch van gekomen zijn? Of het harde kloppen op de deur. Terwijl hij er helemaal niet bij was toen het glas ook echt kapot ging, heb ik wel het idee gehad dat dát de oorzaak was van zijn angst voor deze geluiden.

Kinderangsten

Soms begrijp je niks van de angsten van kinderen. In dit geval kon ik een link leggen, maar hoe vaak gebeurt het niet dat je dat absoluut niet kan? Soms kan het goed zijn om even terug te denken wat er allemaal is gebeurd overdag. Wat voor jou heel gewoon is kan voor een kind een hele enge situatie zijn. Zijn fantasie kan gigantisch met hem op de loop gaan. En opeens is Piet niet meer een leuke man die snoepjes strooit, maar een man die ramen inslaat (bijvoorbeeld). Zeker als er per ongeluk dingen fout gaan, is dat voor jou duidelijk, maar voor een kind kan dit heel bedreigend overkomen. Jij snapt dat als een ander kindje per ongeluk tegen jouw kind aanfietst, dat dat een ongelukje is. Maar voor je kind kan het ook betekenen dat ieder fietsend kind standaard tegen hem aan wil gaan fietsen…

Hoe ga je om met kinderangsten?

Kinderangsten zijn vervelend maar heel gewoon. Ieder kind is weleens bang voor dingen die in onze ogen helemaal niet eng zijn. Natuurlijk lach je je kind niet midden in zijn gezicht uit, maar geef je hem juist vertrouwen door zijn angst wel serieus te nemen. Let alleen wel op dat je het niet voedt door mee te gaan met de angst. Sta dus ‘open’ voor zijn angst, maar bevestig het niet! Beter kan je je kind stimuleren om zijn angsten aan te gaan, en dat mag best in het begin met jouw hulp. Bij hele kleine kinderen kan je zijn irrationele angsten te lijf gaan met zijn fantasie! Je jaagt het monster gewoon samen weg of je geeft hem een waakhond in de vorm van een knuffel… Of je legt uit dat het monster onder zijn bed zelf bang is en daarom zich verstopt. Misschien wil je kindje wel een lief liedje voor hem zingen. Natuurlijk moet je per geval bekijken wat het beste is, maar ga niet mee in de angst terwijl je toch wel begrip toont voor je kind!

liefs Wil

Meer informatie

Besparen? Houd je verzekeringen eens goed onder de loep!
Opstalverzekering: een veilig gevoel voor het hele gezin
Een goede zorgverzekering voor je baby
Een tweede auto verzekeren. Maar wat is de juiste verzekering?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *