Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel

Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag een aanvulling op het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft de overdracht van het bevallingsverlof van de moeder aan de partner als zij overlijdt bij de geboorte van het kind. Zo is de pasgeborene verzekerd van de zorg van een ouder in de eerste levensperiode.

Verlenging bevallingsverlof

Een andere maatregel uit het wetsvoorstel, dat voorligt bij de Tweede Kamer, is de verlenging van het bevallingsverlof van de moeder bij langdurige ziekenhuisopname van een pasgeboren kind. Zij krijgt van haar werkgever de gelegenheid haar kind 10 weken thuis te verzorgen. Het huidige bevallingsverlof van 16 weken is namelijk in dergelijke gevallen niet afdoende om een volledig herstel van de moeder te garanderen.

Verder regelt het wetsvoorstel dat iemand die werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt voortaan recht heeft op zorgverlof. Momenteel kunnen mantelzorgers alleen zorgverlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder.

lijn groen oudersenzo
Couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof in wetsvoorstel

Aanvullende afspraken

De voorgestelde maatregelen zijn aanvullend op de afspraken die op de werkvloer en binnen gezinnen worden gemaakt. Doel is het combineren van werk en zorg makkelijker te maken. Steeds meer mensen hebben immers zorgtaken. Nu gaan nog te veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet kunnen afstemmen op het werk. Sommigen stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek. Vooral vrouwen zijn daardoor nog te vaak economisch niet zelfstandig, wat vooral bij scheiding tot problemen kan leiden.

liefs Marion

Extra informatie

Schuldgevoel en andere emoties als je kindje in de couveuse moet
Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby eerst in de couveuse moet
Zwangerschapsverlof – Waar heb je recht op en hoe regel je het?
Zorgverlof, hoe zit het nou precies?
Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Rijksoverheid

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *