Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?

Borstvoeding geven: het meest normale wat er bestaat. Dat zou je tenminste denken. Maar wordt dit overal ook zo gezien? Mag je zomaar overal borstvoeding geven? Zijn er taboes wat dit betreft? Wat doe je wel en wat doe je niet?

Mag je overal borstvoeding geven?

Soms zie je de discussie voorbij komen of het normaal is dat je overal borstvoeding geeft. Volgens het AD zou in principe overal gevoed mogen worden. Een wettelijk verbod is er dus niet. Alleen zijn bijvoorbeeld winkels en restaurants vrij om hun eigen regels te hanteren. En dan komen de verhalen ook los over moeders die verzocht worden om te stoppen met voeden. Dat dus blijkbaar ook mag. In dit stukje van het Algemeen Dagblad staat dat het Voedingscentrum een onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp en dat maar liefst een derde deel van de moeders hun kind niet in het openbaar durven te voeden. Openbare gelegenheden schijnen helemaal niet zo tolerant te zijn. Er kwamen zelfs ziekenhuizen naar voren die het niet goed keurden. Met andere woorden: voeden in het openbaar mag, maar wordt toch met grote regelmaat niet goedgekeurd.

Zedenschennis

Je hoeft als moeder dus niet bang te zijn dat je iets fout doet. In Nederland wordt het zeker niet als een zedenschennis gezien. In publieke ruimtes is het dan ook niet verboden en kan je het zelfs zien als een recht wat je hebt! Dat je je echter ongemakkelijk voelt omdat je er wel (onterecht!) op aangesproken wordt, dat mag logisch zijn.

lijn groen oudersenzo
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?

Voeden op aanvraag

Ben je met je baby op stap en wil je voeden op aanvraag (wat ook weer de meest natuurlijke gang van zaken is) dan ontkom je er eigenlijk niet aan om ergens anders te willen voeden. Het is een recht maar wordt door veel mensen toch als schokkend gezien.

Terug naar je roots

Waar ik me vaak over verbaas is hoe ver mensen af staan van hun eigen biologische roots. Wat is er normaler dan een baby voeden? Hoe zijn we ooit zo ver afgegleden van onze eigen afkomst? Waar we vol tederheid kijken naar een kat die zijn kitten voedt, walgen we van een vrouw die haar baby aanlegt. Beetje vreemd, nietwaar? 

Wel of niet voeden in het openbaar?

Nu vraag jij je misschien af of je het nu wel of niet moet doen: je baby in het openbaar voeden. Natuurlijk zal je dat helemaal zelf moeten beslissen. Voel jij je er zelf niet prettig bij, dan moet je het gewoon niet doen. Je baby voelt die onrust ook, dus het is maar de vraag of je er dan iets mee opschiet. Maar: er zijn genoeg manieren om het wel te doen, waardoor het minder eng wordt. En het is natuurlijk wel fijn als je gewoon ergens heen kunt gaan en je baby gewoon zijn borstvoeding kunt geven. Bekijk dan ook de volgende tips even!

Tips baby voeden in het openbaar

Voor de eerste keer je baby in het openbaar voeden kan eng zijn. Maar alles went, zullen we maar zeggen. Hoe maak je het minder eng?

Kies niet meteen de drukste omgeving, maar zoek een rustiger plekje

Je kunt zo gaan zitten dat mensen er het minste ‘last’ van hebben. Met je gezicht naar de muur, bijvoorbeeld

Als er iemand bij je is, dan kan hij of zij je een beetje uit het zicht houden

Zorg dat je kindje te eten krijgt voordat hij over zijn toeren is, zo voorkom je drama’s waardoor mensen juist gaan kijken! En je baby is eenvoudiger aan te leggen

Je hebt speciale borstvoedingskleding. Hierdoor kan je een deel van je borst bloot maken en blijft de rest van je kleding gewoon zitten

In andere gevallen kan je ook het blote camoufleren door een extra doek mee te nemen

Of gebruik een draagdoek

Ga je naar een restaurant of ben je bij een winkel? Vraag van tevoren of ze het erg vinden, zo voorkom je nare reacties. Misschien heeft de winkeleigenaar zelfs wel een rustig plekje voor, net zo fijn voor jou…

Andere landen

Ga je naar het buitenland, zoek dan van tevoren even uit of je inderdaad in het openbaar mag voeden. In veel landen is het een wettelijk recht. Maar zoek dit voor de zekerheid eerst even uit! Overigens zijn er ook juist landen waar er veel normaler mee omgegaan wordt, omdat borstvoeding er nog veel meer als normaal gezien wordt! 

Hou een beetje rekening met elkaar

Uit voorgaande is je waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat ik zeker een voorstander ben van voeden in het openbaar. Maar een beetje rekening houden met elkaar kan natuurlijk ook geen kwaad. Ik moet altijd denken aan een babybeurs waar ik was. Zelf zat ik dus ook in de babymood en zoals gezegd ben ik fel voorstander van borstvoeding… Het restaurant zat bomvol en ik zat met allemaal onbekende moeders op elkaar geplakt aan een tafeltje. Eén van de vrouwen lag zo ongeveer haar borst onder mijn neus en ging haar baby voeden. Natuurlijk, moet kunnen. Natuurlijk heb ik er niets van gezegd. En als ze het had gevraagd, had ik uiteraard meteen gezegd dat ze het gewoon moest doen. Maar toch had ik ook wel zoiets van: ‘dit kan iets minder provocerend…’. Een beetje rekening houden met elkaar kan geen kwaad!

liefs Wil

Meer informatie

Kolven op het werk, wat mag je verwachten?
7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *