Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?

Bij een gezonde levensstijl hoort ook voldoende lichaamsbeweging. Het beste is vijf dagen per week 30 minuten lang aan lichaamsbeweging te doen (2,5 uur per week). Je hoeft niet gelijk geld uit te geven aan de sportschool, een stevige wandeling volstaat ook! Ben je ouder dan 40, gebruik je medicijnen of heb je hartklachten? Laat je dan eerst medisch keuren voor je fanatiek aan de slag gaat.

Welzijn verhogend

Lichamelijke inspanning kan zowel het geestelijk als lichamelijk welzijn verhogen. Je gaat je er niet alleen fysiek beter van voelen, maar ook mentaal. Regelmatig bewegen verbetert je stemming en helpt negatieve emoties verwerken. Je kunt kiezen uit zwaar intensieve beweging (hardlopen, krachttraining, voetballen, vechtsporten of fitness) of je kies voor matig intensieve beweging (wandelen, fietsen, zwemmen, dansen).

Te lang stilzitten

Te lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Het verhoogt de kans op ziekte zoals diabetes, hart- en vaatziekten. Het lijkt erop dat je stofwisseling verandert als je te lang stil zit, waardoor de werking van insuline verstoord raakt. Belangrijk dus om regelmatig even in de benen te gaan!

  • Ga ieder half uur even lopen of een paar minuten staan
  • Probeer zoveel mogelijk tussendoor te bewegen.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Ga wandelen in de lunchpauze.
  • Telefoneer staand of lopend.
  • Doe lopend de boodschappen
  • Neem de fiets naar het werk.
lijn groen oudersenzo
Voldoende lichaamsbeweging

Waar is bewegen goed voor?

In de vorige alinea gaf ik het al aan, bewegen is niet alleen fysiek goed voor ons, maar ook mentaal. Kort samengevat zorgt voldoende beweging voor:

  • Betere ontspanning (minder last van stress)
  • Afname somberheid, depressie en angst
  • Betere nachtrust (minder moe)
  • Sterkere spieren en botten
  • Mooiere huid
  • Positief effect op bloeddruk en cholesterol

Voldoende lichaamsbeweging verkleind de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressies, darmkanker, borstkanker en dementie. Als je voldoende beweegt heb je ook minder kans op overgewicht.

Kies iets wat je leuk vindt

De beste manier om de broodnodige beweging vol te houden, is een activiteit of sport te kiezen wat je leuk vindt. Alleen op die manier kun je het lang(er) volhouden. Het heeft geen enkele zin om te gaan fitnessen, als je er niks aan vindt. Maar misschien vind je dansen wel heel leuk! Of zwemmen, of paardrijden, of joggen, of tennissen, of… Iedere vorm van lichaamsbeweging kent positieve gevolgen.

Kies niet alleen de activiteit die bij je past, maar ook een passend tijdstip. Kies hiervoor een vaste tijd (bijvoorbeeld in de ochtend of na het eten) en maak hier een gewoonte van.

Wat zijn de positieve gevolgen van lichaamsbeweging?

Lichaamsbeweging is goed voor je hart en longen, het verlaagt je bloeddruk en je cholesterolgehalte. Je stimuleert met sporten de endorfineproductie waardoor je je 8 uur lang extra goed voelt. Kwalen als hoofdpijn, migraine of een spastische darm nemen af bij voldoende beweging. Ook heeft het een positief effect op het gewicht, je verbrandt immers meer calorieën. Voldoende beweging zorgt ook voor een beter slaapritme, het doet paniekaanvallen en angst afnemen en het kan zelfs depressies doen verdwijnen.

Voer het op

Ga niet in week 1 direct tot het gaatje. De kans is dan extra groot op blessures. Bouw de tijdsduur en intensiteit geleidelijk aan op en doe iedere week een beetje meer. Sportoefeningen zijn vaak niet alleen goed voor kracht en uithoudingsvermogen maar ook voor lenigheid, evenwicht en beweeglijkheid. Ga net zo lang door met bewegen tot je diep moet ademhalen om je longen helemaal vol te zuigen. Voel je tijdens het sporten ergens een pijn opkomen? Stop dan. Als een spier pijn doet, is dat niet in orde.

Ben je niet gewend om actief te bewegen? Kies er dan voor om rustig te beginnen. Het gaat erom dat je je zo inspant dat je ervan gaat hijgen en je hart sneller gaat kloppen. Op het moment dat je stopt met bewegen, moet het zich weer snel stabiliseren zodat je weer normaal kunt praten. Als je dan nog steeds naar adem snakt, dan ben je iets te ver gegaan. Bouw het rustig op met de eerste dag zo’n 10 minuten. Spierpijn is niet erg, je zal zien dat dit wekelijks beter zal gaan.

Goed begin en einde

Begin je beweging altijd met een warming-up van zo’n 5 tot 6 minuten. Koude spieren vergroten de kans op blessure. Hoe ouder je bent, hoe langer de warming-up duurt. Na je 50e mag dit wel zo’n 10 tot 15 minuten duren. Neem er dus gerust de tijd voor.

Ook eindig je weer op een soortgelijke manier, namelijk met een cooling-down. Door een paar stretchoefeningen te doen voorkom je stijfheid en spierpijn.

liefs Marion

Meer informatie

Sneller naar een gezond lichaam!
Handige bewegingstips om vol te houden
Meten is weten: Het belang van de weegschaal
Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *