Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding

Babyvoeding - Borstvoeding en flesvoeding

Babyvoeding – Hoeveel en hoe vaak? En welke keuze maak je?

Waarschijnlijk heb je er al veel over nagedacht tijdens je zwangerschap. Wil je borstvoeding geven aan je kindje? Of kies je toch liever voor de fles. Het is een keuze die alleen jij kunt maken. Maar wij kunnen natuurlijk wel zo volledig mogelijk informatie verschaffen zodat jij goed in staat bent de juiste keuze te maken.

Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?

Babyvoeding – Borstvoeding

De eerste dagen na de geboorte produceren je borsten een dikke, gelige vloeistof, Colostrum genoemd. Deze melk bevat antistoffen die je baby tegen allerlei infecties van darmen en longen beschermen. Leg je kindje de eerste dagen regelmatig aan de borst om hem zoveel mogelijk Colostrum te laten drinken. Zo kunnen jullie samen het aanleggen onder de knie krijgen en komt de melkproductie goed op gang. Vraag om deskundige hulp als het aanleggen niet lukt.

Lactatiekundige

Als het niet gelijk lukt, hebben veel vrouwen de neiging over te stappen op de fles. Je kraamverzorgster kan je hierin begeleiden, maar het is natuurlijk ook mogelijk een lactatiekundige te raadplegen. Zij kan je precies vertellen hoe je de borstvoeding op gang kan krijgen, hoe je je baby het best kunt aanleggen en hoeveel hij nodig heeft. Bij borstvoeding heb je bepaalde ‘regeldagen‘. Je baby zal dan al snel weer om babyvoeding vragen. Als je daar op ingaat en je kindje weer aan je borst legt, zal de melkproductie zich vanzelf aan de vraag gaan aanpassen.

Wat zijn regeldagen?
Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen

lijn donker geel oudersenzo
Babyvoeding - Borstvoeding en flesvoeding
lijn donker geel oudersenzo

Last van tepelkloofjes

Als je tepels pijn gaan doen tijdens het voeden, heb je waarschijnlijk last van een tepelkloofje.
Tepelkloofjes is een onschuldig kwaaltje, maar de pijn is natuurlijk niet prettig. Tepelkloven kunnen ontstaan door verkeerd aanleggen, bijvoorbeeld als je baby alleen maar op je tepel zuigt. Probeer daarom je baby een zo groot mogelijk deel van de tepelhof in zijn mondje te laten nemen.

Last van tepelkloofjes
Borstvoeding voor de lange termijn…

Tips om kloofjes te verzachten

 • Laat na de babyvoeding een druppeltje moedermelk op de tepel opdrogen.
 • Stel je tepel zoveel mogelijk bloot aan de lucht
 • Gebruik na het voeden zogenaamde tepelbeschermers. Zoogkompressen kunnen tegen het wondje plakken.
 • Je kunt de kloofjes behandelen met gezuiverde lanoline.
 • Leg heel zorgvuldig aan, wacht tot het mondje heel wijd open is.
 • Als het voeden echt teveel pijn doet, kolf dan een voeding af. De afgekolfde melk kun je aan je baby geven met een cupje, voedingsspuitje of lepeltje.
 • Probeer eens een andere houding tijdens het voeden.

Tips om kloofjes te voorkomen

 • Leg de baby zorgvuldig aan. Wacht tot het mondje wijd open is om een grote hap te nemen en trek hem dan naar je toe. Eventueel kun je je borst met een hand ondersteunen, vier vingers eronder, duim boven op de borst.
 • Vraag hulp als je er onzeker over bent. Een goed aangelegde baby ligt met zijn buikje dicht tegen de moeder aan, heeft een groot deel van de tepelhof in zijn mond,de lipjes naar buiten gekruld, en kin en neus raken de borst.
 • Het voeden mag geen pijn doen
 • Laat je tepels na de babyvoeding drogen aan de lucht.
 • Haal voorzichtig de tepel uit zijn mondje als je kindje klaar is met zuigen.
 • Leg je baby aan voordat hij helemaal overstuur is. Je kindje zal iets minder honger hebben en daardoor wat rustiger drinken

Voordelen van borstvoeding

 • De samenstelling is altijd precies afgestemd op jouw baby, op de juiste temperatuur en kan niet bederven.
 • Moedermelk bevat antistoffen die je baby beschermen tegen ziekte en infecties.
 • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind.
 • Borstvoeding heeft een gunstig effect op kaak- hersen- en oogontwikkeling van de baby.
 • De kans op een allergische reactie is kleiner.
 • Moedermelk is gratis, milieuvriendelijk en altijd beschikbaar.
 • De baarmoeder trekt zich tijdens het zuigen aan de borst samen waardoor de kans op een nabloeding kleiner is en je lichaam sneller herstelt.
 • De menstruatie wordt uitgesteld en je bent eerder terug op gewicht.
 • Een vrouw die borstvoeding geeft, heeft minder kans op borst- en eierstokkanker en botontkalking.

Nadelen van borstvoeding

 • Niemand kan een voeding van je overnemen (tenzij je kolft)
 • Je kunt je onzeker gaan voelen, als het niet gelijk lukt of je baby groeit niet zo snel.
 • Je kunt last krijgen van tepelkloofjes en misschien wel een borstontsteking.

Hoeveel moedermelk heeft een baby nodig?

Is je baby op tijd geboren en gezond, dan heeft hij genoeg reserves voor de eerste 2-3 dagen. Het aanleggen vanaf het moment van geboorte is belangrijk om de melkproduktie te stimuleren.
Als je kindje goed hapt zal hij misschien een paar druppeltjes colostrum binnenkrijgen. Leg hem vaak, zo’n 8-12 keer per etmaal, aan beide borsten aan om te oefenen. Vraag hulp als het niet meteen lukt. Jullie moeten elkaar nog leren kennen. Na een paar dagen komt de melkproductie dan goed op gang en zal je zien dat de baby meer gaat plassen en poepen. Bij twijfel kun je een keer extra laten wegen. De meeste baby’s vallen in het begin nog af, om na de vierde dag te gaan groeien.

Aantal plas- en poepluiers

Gemeten vanaf het laagste gewicht, zullen baby’s de eerste maanden 140-215 gram per week aankomen. Het aantal plasluiers is dan minimaal 4, het aantal poepluiers minimaal 2. Na ongeveer 6 weken kan het aantal poepluiers sterk afnemen omdat de baby nauwelijks afval heeft. In de maanden 3-6 neemt de groei af: 90-140 gram/week is normaal.
Een baby kan nooit teveel voeding krijgen, wel te weinig. Houd je kindje daarom goed in de gaten en als hij behoefte heeft aan meer eten, geef er dan aan toe. Jouw lichaam past vanzelf de melkproductie weer aan. Dit heet voeden op verzoek. Na een paar weken ontdek je een ritme dat bij jouw kindje past en dat is voor elke baby weer anders! Daarom is het bij borstvoeding niet nodig om een schema te gebruiken. Nachtvoedingen horen er zeker in het begin gewoon bij. Sommige baby’s kunnen na een paar maanden ‘s nachts best lang slapen op een voeding.

Regeldagen

Soms zijn er dagen dat je baby opeens niet genoeg lijkt te hebben aan je borstvoeding. Hij huilt dan meer en je borsten voelen slapper. Dit kunnen zogenaamde regeldagen zijn. Je baby wil meer drinken, omdat hij aan’t groeien is. Neem zelf wat rust en voedt je baby zo vaak als hij wil. Na een paar dagen is je produktie toegenomen en is je baby tevreden.

Uitspraak ‘Borstvoeding ‘s ochtends meest stimulerend’, raakt kant nog wal
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Lekker en veilig slapen
Je baby lekker laten doorslapen
Luier verschonen en luieruitslag
Wegwerpluiers of wasbare luiers?

Last van stuwing

Meestal treedt stuwing op de derde of vierde dag na de bevalling. Hoeveel je hier last van hebt, verschilt per persoon. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar de borsten en door de aanmaak van melk. Als de melk niet wordt verwijderd, worden de borsten groot, pijnlijk gespannen en de huid kan rood worden. Je kunt je er een beetje ziek van voelen en ook wat verhoging hebben.

Tips

 • Leg je baby de eerste dagen veel aan, op die manier kan je kindje de borst al goed leegdrinken voordat de bloedtoevoer gaat toenemen. Hierdoor kun je minder last van stuwing hebben.
 • Neem voor het voeden een warm bad of warme douche. Door de warmte gaat de melk stromen waardoor het gespannen gevoel wat afneemt. Ook kun je voorzichtig meemasseren door naar de tepel toe te strijken met je vingers.
 • Koucompressen op de borst na de voeding zorgen ervoor dat de pijn wat minder wordt.
 • Als je melkproductie al goed op gang is gekomen maar je kindje je borst(en) niet goed leegdrinkt, kan het helpen je borsten een keer goed leeg te kolven.

Je baby in bad – Hoe vaak en en wanneer?

Je kunt ook stuwing krijgen als je kindje een babyvoeding overslaat (bijvoorbeeld ‘s nachts) Deze stuwing wordt veroorzaakt door opgehoopte melk in je borsten. Als je kindje weer gaat drinken, is de stuwing snel verdwenen. Als je kindje ‘s nachts langer tussen 2 voedingen blijft slapen, zal de melkproductie zich na een paar dagen hierop aanpassen.
Let er wel op dat er geen harde plekken blijven zitten. Leg in dat geval je baby juist weer aan. Zo voorkom je een verstopt melkkanaal of zelfs een borstontsteking.

Borstontsteking

Een borstontsteking wordt veroorzaakt door een verstopt melkkanaaltje (je kindje drinkt de borst niet goed leeg) of een bacterie die via een tepelkloofje van buitenaf is binnengedrongen. De huid ziet rood, het gloeit, zwelt op en doet pijn.
Er is een onderscheidt tussen een dreigende borstontsteking en een echte. Bij een dreigende zie je een rode plek op je borst die warm en hard aanvoelt en niet verdwijnt als je je kindje hebt gevoed. De plek kan pijnlijk zijn. Neem vooral voldoende rust en laat je kindje zoveel mogelijk drinken. Leg je baby goed aan. Belangrijk is dat je borst goed wordt leeggedronken, kolf hem desnoods na de voeding voorzichtig af. Voor het voeden is het belangrijk om je borst goed warm te maken waardoor de melk makkelijker kan stromen. Als je erop tijd bij bent, kun je misschien een echte borstontsteking voorkomen.

Geen baat

Mocht bovenstaande geen baat hebben, of ben je er gewoon niet snel genoeg bij geweest, dan kan er een echte borstontsteking ontstaan. Je voelt je grieperig, kan (hoge) koorts krijgen, hoofdpijn hebben en je spieren doen pijn. Probeer (nog meer) rust te nemen en je kindje wat vaker te voeden (te beginnen met de pijnlijke borst. Warm je borsten voor de voeding even op met warme kompressen. Op deze manier zal de melk makkelijker toeschieten. Leg heel zorgvuldig aan.
Na het voeden mag je de borst even met ijs koelen. Leg hiervoor een kompres in de vriezer (tip: maak een maandverbandje nat en stop deze in een plastic zakje, leg hem vervolgens om een rond bakje in de vriezer)of gebruik een zak diepvrieserwtjes.

Koorts?

Heb je langer dan 24 uur hoge koorts(>38 graden) neem dan contact op met je huisarts.
Als je borstontsteking is veroorzaakt door een bacterie van buitenaf, zul je meestal een antibiotica-kuur krijgen. Als de ontsteking is voortgekomen uit spruw van je kindje, dan moeten jullie allebei worden behandeld met een anti-schimmelmiddel. Spruw is een witte aanslag in het mondje van je kindje. Het is pijnlijk voor je baby en je kunt de aanslag niet weg vegen met een doekje. De baby kan de schimmel overdragen op je tepels. Dat kan een branderige, stekende pijn gaan geven.

Spruw – Hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?

Afkolven moedermelk

Het kan wel eens makkelijk zijn om melk af te kolven. Je kunt de melk in de vriezer bewaren voor een later tijdstip en een ander kan je kindje ook eens voeden. Soms is kolven noodzakelijk: bijvoorbeeld als je kindje in de couveuse ligt. En het meest wordt er gekolfd door vrouwen die met 3 maanden weer gaan werken. Er zijn verschillende manieren voor het afkolven van moedermelk. De meeste vrouwen kolven hun moedermelk af met behulp van een kolfapparaat.
Sommige vrouwen echter, vinden het het makkelijkst om met de hand te kolven. Ook als je met een kolfapparaat gaat kolven, is het handig om te leren hoe je met de hand kunt kolven.

Couveusekinderen – Wanneer een vroeggeboorte je treft

Soorten kolven

Je hebt keuze in handkolven en elektrische kolven. Sommige elektrische kolven kun je ook huren. Dit zijn de zwaardere kolven, die vooral gebruikt worden door vrouwen die vaak en voor langere tijd kolven.
Als de baby aan de borst ligt, dan gaat de melk vanzelf stromen, maar als je gaat kolven zal je soms de toeschietreflex bewust op moeten wekken. Warmte en ontspanning helpen daarbij. Als de toeschietreflex niet optreedt, kun je beter stoppen, en het later nog eens proberen. Er is ook een neusspray via de huisarts te verkrijgen die de toeschietreflex opwekt.

Ideale kolfmomenten

Het is het handigste om af te kolven op die momenten dat je normaal de borst zou geven. Maar uiteraard kun je daar flexibel mee omgaan, als je bijvoorbeeld op je werk zit, dan zal niet ieder moment geschikt zijn om te kolven. Over het algemeen zul je per dag meer melk afkolven als je het kort maar vaak doet, dan wanneer je er enkele keren per dag langere tijd mee bezig bent.
Wil je een voorraadje opbouwen, dan kun je bijvoorbeeld ‘s ochtends tussen de voedingen in kolven. Alle beetjes die je bij elkaar spaart, vries je in, in flesjes of speciale zakjes. Ga je al weer snel aan het werk dan is het handig om met 4 a 6 weken je baby alvast aan een flesje afgekolfde melk te laten wennen.
Het beste is om moedermelk uit koelkast of vriezer voor gebruik, ‘au bain Marie’, op te warmen en liever niet in de magnetron.

Reflexen pasgeboren baby

Medicijnen en borstvoeding

Gebruik geen medicijnen op eigen initiatief, maar overleg dit altijd met je arts. Ook medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen schadelijk zijn voor je kindje.
Er zijn maar weinig medicijnen die echt niet samengaan met borstvoeding geven. Sommige medicijnen komen niet eens in de moedermelk terecht. Vaak is er een alternatief mogelijk. Dring er bij je arts op aan dat hij voor je op zoek gaat naar betrouwbare informatie. De informatie op de bijsluiters is doorgaans te voorzichtig.

Mag ik borstvoeding geven onder werktijd?

Je mag onder werktijd borstvoeding geven of kolven totdat je kind negen maanden oud i en hiervoor maximaal een kwart van je werktijd gebruiken. De werkgever betaalt je loon door.
De werkgever moet een geschikte, afgesloten ruimte beschikbaar stellen voor het voeden en kolven. Als dit niet mogelijk is, mag je zelf een plek regelen of kunt je naar je baby toegaan.
Je kunt met je werkgever ook andere afspraken maken, bijvoorbeeld je werktijden aanpassen of gedeeltelijk thuis gaan werken.

Babyvoeding – Flesvoeding

In zeldzame gevallen is borstvoeding geven niet mogelijk, maar je kunt natuurlijk ook bewust kiezen geen of slechts tijdelijk borstvoeding te geven. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief, namelijk kunstmatige zuigelingenvoeding.
Flesvoeding is een volwaardige babyvoeding en de meeste baby’s doen het er goed op. Sommige moeders kiezen voor een combinatie van borst- en flesvoeding. De samenstelling van de flesvoeding is zeer belangrijk, volg daarom nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking. Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je kindje nodig heeft.

Zeven voedingen

Geef je kindje zes tot zeven voedingen per etmaal. Let op zijn eigen ritme en leg hem geen strak schema op. Als hij lekker slaapt, hoef je hem niet wakker te maken. Als hij honger heeft komt hij echt vanzelf. Zorg voor een goede hygiëne. Flessen en spenen moeten dagelijks drie minuten worden uitgekookt of zeven minuten in een magnetronreiniger.

Lees verder: Flesvoeding, wat moet je weten?
Het Consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?
Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?

lijn donker geel oudersenzo
Babyvoeding - Borstvoeding en flesvoeding
lijn donker geel oudersenzo

Darmpkrampjes

Als je kindje vaak huilt, kan één van de oorzaken liggen in het feit dat hij last kan hebben van darmkrampjes. Voor de geboorte zijn de darmen van je baby nog niet echt actief. Na de geboorte krijgen de darmen ineens voeding te verwerken, hierdoor kunnen darmkrampjes ontstaan. Je baby is ontroostbaar en trekt zijn beentjes op.
De krampjes kunnen worden veroorzaakt wanneer de moeder borstvoeding geeft en een prikkelende babyvoeding heeft gegeten (prei, ui, bonen) maar het kan ook voorkomen als je kindje veel lucht heeft ingeslikt tijdens de voeding of als er teveel voeding in één keer wordt gegeven.

Oh jee… darmkrampjes!
Darmkrampjes bij je baby

Neem de tijd

Neem de tijd voor de voeding en laat je kindje niet te snel drinken. Een kleiner gaatje in de speen kan soms helpen. Probeer te voorkomen dat er lucht wordt meegezogen door op de stand van de fles te letten.

Warmte

Als je kindje last heeft van krampjes kun je iets warms op zijn buikje leggen of met je hand zacht over zijn buikje wrijven. Als je kindje te gulzig eet en hierdoor teveel lucht binnen krijgt, kun je hem tussen de voeding door even laten boeren.

Fopspeen – Is een fopspeen slecht voor je baby?

Diarree

Diarree is gevaarlijk voor baby’s omdat zij er snel door uitdrogen. Als hij daarbij ook nog eens flinke koorts heeft en/of spuugt, bel dan direct je arts. Om uitdroging tegen te gaan heeft je kindje (in de juiste verhoudingen) zout, suiker en vocht nodig. Een dergelijke oplossing is bij de apotheek of drogist te verkrijgen.

Proeven

Met zes maanden mag je kindje af en toe eens iets anders proeven dan melk. Tot deze leeftijd bevat (moeder)melk alles wat je kindje nodig heeft. Natuurlijk is hij nog veel te klein om écht met jullie mee te eten, maar hij mag nu ook wel eens iets anders. Je kunt hem bijvoorbeeld een lepeltje verdund sinaasappelsap geven of verdunde appelsap of tomatensap. Op deze manier kan hij al een beetje aan verschillende smaakjes gaan wennen.
Zeef de sap wel, voordat je het aan hem geeft. Er mogen geen pitjes, velletjes of vezeltjes in zitten. Kijk er niet vreemd van op als je kindje het helemaal niet lekker vindt. Hij is immers al die tijd alleen maar melk gewend. Op geleide van je baby kan je stap voor stap overgaan op wat vaster voedsel. Veel kinderen vinden het leuk om op een een broodkorstje te sabbelen. Dit is gelijk een goede kennismaking met brood. Voor zes maanden wordt afgeraden om aan baby’s graanproducten, die gluten bevatten, te geven. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver en gerst.

Snee brood

Vanaf een maand of acht zal je kindje toe zijn aan zijn eerste sneetje brood. Begin met lichtbruin brood. Pas na een jaar kun je geleidelijk overgaan op donkerbruin en uiteindelijk op volkorenbrood.

Geen honing voor je kindje

Geef je kindje het eerste jaar geen honing. In honing kunnen sporen van bacteriën voorkomen. De sporen zelf vormen geen gevaar voor de gezondheid, dat gebeurt pas als ze uitgroeien tot bacteriën.
In de honing zelf groeien de bacteriën niet uit, maar er bestaat een heel kleine kans dat dit wel gebeurt in het maag-darmkanaal van jonge kinderen.
Koeken waarin honing is verwerkt kunnen geen kwaad.

Het risico van honing voor je baby
Gezond en smakelijk eten voor je baby

Fruit- en groentehapjes

Als je kindje zes maanden is kun je beginnen met kleine beetjes groente of fruit. Eerder is niet nodig: (moeder) melk bevat alles wat je baby nodig heeft. Vroegtijdig bijvoeden vermindert de melkproduktie als je borstvoeding geeft. Je kan letten op signalen dat je baby er aan toe is om wat anders te gaan eten: hij reikt met zijn handjes naar jouw lepel of jouw eten, of hij begint heftig te smakken als hij iemand anders ziet eten.

Hapjes

Kan hij al een beetje rechtop zitten in de kinderstoel, dan kun je hem gerust wat anders te eten geven. Probeer een nieuw hapje, nadat hij zijn vertrouwde melk heeft gehad en niet in plaats van zijn melk.Er zijn kant-en-klare fruit- en groentehapjes te koop, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Let erop dat de eerste maanden het eten gezeefd moet worden. Er mogen geen harde stukjes of pitjes in blijven zitten. Vanaf zeven of acht maanden moet een baby zelf gaan leren kauwen. Een fruithapje kan bestaan uit fijngemaakt fruit vermengd met een beetje vruchtensap.
Groente en fruit bevatten vitamine C en ijzer, en dat heeft je baby op deze leeftijd extra nodig als bouwstof voor zijn bloed en spieren. Geschikte groente voor jonge baby’s zijn: worteltjes, boontjes, bloemkool en appelmoes.

Belangrijke voedingsbron

Ook na 6 maanden blijft borstvoeding een belangrijke voedingsbron. Je kunt ermee doorgaan zolang jij en je baby dat fijn vinden. Door het vaste voedsel geleidelijk te introduceren kun je op een natuurlijke manier je borstvoeding afbouwen.

Tips

 • Als je kindje geen zin heeft in het proberen van nieuw voedsel, geef hem dan rustig de tijd om eraan te wennen en dring niet aan als hij iets niet lust.
 • Geef geen voedsel dat noten, gluten, volle melk of ei bevat voordat hij 6 maanden is: zo verminder je de kans op ontwikkeling van allergieën.
 • Probeer niet meer dan één nieuw soort voedsel per keer. Geef hem ook een paar keer de tijd om ergens aan te wennen.

Menu 6 – 8 maanden

Als je nog steeds borstvoeding geeft, denk er dan aan je kindje vitamine D druppeltjes te geven. Je kindje gaat nu steeds meer aan tafel mee eten. Laat je kindje niet alleen met zijn eten, want hij kan zich makkelijk verslikken. Als dit gebeurt, klopt hem dan zachtjes een paar keer midden op zijn ruggetje, tussen de schouderbladen.

Risicogroepen hebben extra vitamine D nodig

 • Ontbijt: Melk of pap (200 ml)
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Lunch: Melk (200 ml)
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Warme maaltijd: Groente (3 eetlepels, fijn gemalen), aardappelen of witte rijst (1 eetlepel fijngemalen), vlees, vis of ei (fijngemalen)
 • Toetje (yoghurt)
 • Melk (200 ml)

Menu 8 – 12 maanden

Een baby van 10 maanden kan zelf leren eten met een lepel. Tussen zijn eigen pogingen kun je natuurlijk zelf ook een hapje voeren.

 • Ontbijt: Melk of pap (200 ml) of 1 belegde boterham
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Lunch: 1 belegde boterham en beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 •  
 • Warme maaltijd: Groente (3 eetlepels fijngemalen), aardappelen of rijst (1-2 eetlepels fijngmalen), vlees, vis of ei (1 eetlepel fijngemalen)
 • Toetje (yoghurt)
 • Tussendoor: Melk (200 ml)

Menu vanaf 12 maanden

Probeer inmiddels ook de fles een beetje af te wennen door hem uit een (tuimel)beker te laten drinken. Een kind dat met een zuigfles blijft lopen, loopt gevaar voor tandbederf. Je kindje mag vanaf 1 jaar geleidelijk met de pot mee eten. Hij mag nu ook voorzichtig proberen met prei, ui en koolsoorten. Wees nog wel een beetje zuinig met zout en scherpe kruiden. Kies bij voorkeur plantaardige vetten. Het is belangrijk zoveel mogelijk variatie in de babyvoeding aan te brengen. Zowel in groente, fruit als in broodbeleg, zodat uw baby alle voedingsmiddelen leert kennen. Daarnaast hebben producten ook verschillende voedingswaarde en kunnen soms stoffen bevatten die je kindje niet teveel mag hebben (bijvoorbeeld vitamine A).

 • Ontbijt: pap (200 ml) of 1 -2 snee brood (met beleg) en een beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink of rijstewafel
 • Lunch: 1 -2 snee brood met beleg en een beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink of rijstewafel
 • Warme maaltijd: Groente (1-2 opscheplepels), aardappelen, pasta of witte rijst (1 opscheplepel), vlees, vis, kip, ei of vleesvervanger
 • Toetje
 • Beker melk (100 ml)

Recepten

Abrikozen-watermeloen shake
Courgette met druiven
Fruithapje appel en framboos
Pruimen
Rijstebrij
Rode wangetjes (Bietjes met kipfilet)
Taataa-toeje
Vegetarische spaghetti

Potje of prakje?

Laatst dacht ik dat Noa (6 mnd.) wel toe zou zijn aan een beetje vast voedsel. Meteen ben ik, als een echte Gordon Ramsey, de keuken ingedoken en heb ik mijn uiterste best gedaan om een culinair, gezond en vitaminerijk prakje voor mijn kleine meid te maken. Haar gekke bekkie bij het proeven van haar eerste groenteprakje was onbetaalbaar, maar om nu te zeggen dat ze ervan genoot…
Misschien dat mijn kookkunsten niet zo denderend zijn, zoals ik altijd heb gedacht. Toch maar eens een potje babyvoeding proberen en kijken of ze dat lekker vindt. Maar zit daar wel alles in wat mijn prinsesje nodig heeft??

Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Liefs Marion

Interessante links

www.babyvoedingchecker.nl

Meer informatie

De eerste keer borstvoeding
Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Voedingsschema voor je baby
Stel je vragen online aan onze lactatiekundige Karin Tiktak
Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen
Pap – Baby’s eerste maaltijd
Oh jee… darmkrampjes!
Geitenmelk voor je baby of peuter. Hot or not?
Darmkrampjes bij je baby
Wat zijn regeldagen?
Je baby heeft de hik! Wat betekent dit?
Borstvoeding voor de lange termijn…
Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker
Wat is een tepelhoedje?
Gezond en smakelijk eten voor je baby
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
De eerste dagen van je baby – Je blijft je verwonderen
Koemelkallergie – Hoe herken je het en wat kun je doen?
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
Andere voeding voor je kindje nodig?
Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Gezond eten voor je baby – Eet smakelijk!
Het risico van honing voor je baby
Vitamineoverzicht – Welke vitamine zijn er en waar zitten ze?
Kinderliedjes over eten en drinken
Spruw – Hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?
Je baby lekker laten doorslapen
Last van tepelkloofjes
Is het gebruik van een magnetron schadelijk?
Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Kolven met blote borsten in een afgezonderde kantoorruimte

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *