5 gouden tips bij het geven van borstvoeding

5 gouden tips bij het geven van borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kunt geven. Als het je lukt om borstvoeding te geven geniet dat de voorkeur boven het geven van flesvoeding. Maar wat als borstvoeding geven lastig gaat? Of de boel niet goed op gang komt? We geven je graag 5 gouden tips bij het geven van borstvoeding.

Het juiste voedingskussen

Een borstvoedingskussen is echt een essentieel onderdeel van je babyuitzet. Het wordt door sommige aanstaande ouders nog weleens onderschat, maar het is heel handig om er tijdens je zwangerschap alvast eentje aan te schaffen. Kies niet voor een standaard borstvoedingskussen, maar voor de ergonomische variant die een goede ondersteuning biedt tijdens het voeden van je baby. Op deze manier kun je jouw kindje veilig en op een comfortabele wijze borstvoeding geven.

De Feeding Pillow is een goed voorbeeld van een ergonomisch borstvoedingskussen. Het kussen loopt, in tegenstelling tot veel andere borstvoedingskussens, niet rond af. Zo kun je je baby veilig voeden zonder dat hij tussen jou en het kussen in kan zakken.

lijn groen oudersenzo
5 gouden tips bij het geven van borstvoeding

Voldoende ontspanning

Ontspanning zorgt ervoor dat borstvoeding beter op gang komt. Ben je gestrest of heb je veel zorgen? Dan kan dat het voeden van je kindje zeker belemmeren. Neem rustig de tijd om je kindje te voeden. Zet een muziekje op en zorg ervoor dat je het vertrek waar je gaat voeden voor jezelf hebt. Zorg daarnaast voor een aangename temperatuur in de ruimte. Zo krijg je rustig de tijd om je kindje te voorzien van alle broodnodige voedingsstoffen en kom je zelf ook helemaal tot rust. Even een 1-op-1 momentje met je baby. Heerlijk!

Voeden op verzoek

Zeker in het begin kan je kindje veel en vaak om eten vragen. Het beste is dan ook om te voeden op verzoek. Alle voedingsschema’s ten spijt: uiteindelijk ontwikkelt je kindje een eigen drinkritme dat precies bij hem of haar past. In het prille begin kan je baby vaak om voeding komen. De ene baby heeft behoefte aan 4 à 5 voedingen per dag terwijl de andere baby wel 10 keer op een dag aangelegd moet worden. Wees gerust: op den duur wordt dat minder en ontstaat er een natuurlijk ritme.

Zorg voor de juiste houding

De juiste houding zorgt ervoor dat borstvoeding geven makkelijker gaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er niet één bepaalde houding die het beste is. Je kunt zittend voeden, liggend op je zij of achterovergeleund in een stoel. Daarnaast zijn er nog veel meer houdingen te bedenken waarin je jouw kindje op ontspannen wijze kan voeden. Zorg er altijd voor dat je kindje voldoende toegang heeft tot jouw borst. Zo is je baby goed in staat om te drinken.
De juiste houding is er verder eentje die jij langere tijd kunt volhouden en die goed voelt voor je. In het begin kan het even wat moeite kosten om je draai te vinden, maar uiteindelijk vind je een houding die voor jou en je baby werkt.

Voel je niet schuldig als het niet lukt

Soms lukt het niet direct om borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld omdat je moedermelk niet op gang komt of omdat je pijnklachten aan je borsten ondervindt. In dit soort gevallen is het essentieel om hulp te zoeken. Dit kan bij je huisarts of een lactatiekundige. Deze professionals kunnen je verder helpen. Hierdoor kan het geven van borstvoeding misschien toch lukken. Heb je alles geprobeerd, maar lukt het nog steeds niet om borstvoeding te geven? Voel jezelf dan vooral niet schuldig. Daar wordt immers niemand beter van.

Flesvoeding

Flesvoeding is tegenwoordig een prima alternatief voor borstvoeding. Je kunt je kindje met een gerust hart de fles geven wanneer borstvoeding niet lukt. Het betekent niet dat je gefaald hebt als moeder of vrouw. Dit kan namelijk iedere vrouw overkomen. Soms lukt het voeden tijdens een eerste zwangerschap prima, en bij de tweede juist niet (of andersom). Of borstvoeding geven nu wel of niet lukt: geniet van je kraamperiode en van de babytijd, want voor je ’t weet is-ie voorbij!

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kunt geven. Als het je lukt om borstvoeding te geven geniet dat de voorkeur boven het geven van flesvoeding. Maar wat als borstvoeding geven lastig gaat? Of de boel niet goed op gang komt? We geven je graag 5 gouden tips bij het geven van borstvoeding.

Liefs Amber

Meer informatie

Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Wat is een tepelhoedje en waar is het goed voor?
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Het regelen van de melkproductie. Hoe loopt het lekker door?
De eerste keer borstvoeding
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha. Waarom is dit handig?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Hoe gebruik je een zilverkapje?
Borstvoeding voor de lange termijn…
Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Voedingsschema voor je baby
Borstvoeding doe je zo – Debby Mendelsohn
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Borstvoeding voor de lange termijn…
Wat zijn regeldagen?
De eerste keer borstvoeding

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Feedingpillow.eu.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *