Acupunctuur en zwangerschap. Kan het kwaad?

Acupunctuur en zwangerschap. Kan het kwaad?

Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met diverse zwangerschapskwaaltjes. Vaak kan het geen kwaad maar leuk is natuurlijk anders. Acupunctuur kan dan een manier zijn om sommige kwaaltjes te verlichten. Maar kan het kwaad? Want je wilt natuurlijk niet de baby schaden. En kan acupunctuur je helpen zwanger te worden en/of te blijven? Wat is het eigenlijk? Kan het de balans in je lichaam op natuurlijke wijze herstellen? Zodat bepaalde klachten verminderen? En hoe veilig is het voor je ongeboren baby? Vragen over acupunctuur en zwangerschap, waar je wellicht antwoord op wilt hebben.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel worden gestoken. Deze geneeswijze wordt vooral in China veel toegepast.

‘Acus’ staat in het Latijns voor ‘naald’ en ‘pungere’ betekent ‘steken’. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. Sinds de bronstijd gebruikt men metalen naalden en voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

Doet het pijn?

De naaldjes zijn erg dun en daarom voel je ze nauwelijks. Soms kan je een schokje voelen, als bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

Acupunctuur en zwanger worden

Acupunctuur kan worden gebruikt om je cyclus te verbeteren, bijvoorbeeld op de eirijping te stimuleren, stress te verminderen en de doorbloeding van de baarmoederwand te verbeteren. Hierdoor kan de kans op een zwangerschap worden vergroot.

Acupunctuur kan ook de kans op een miskraam verkleinen. Als er echt iets mis is met de vrucht, kan het je natuurlijk ook niet helpen. Het kan echter wel stress en angst bij je wegnemen. Emoties die nooit goed zijn voor de baby.

lijn groen oudersenzo
Acupunctuur en zwangerschap. Kan het kwaad?

Acupunctuur en zwangerschapskwaaltjes

Waar wordt acupunctuur voor gebruikt? Acupunctuur kan worden ingezet voor zwangerschapskwaaltjes, zoals:
misselijkheid, maagzuur, bekkenklachten, hoge bloeddruk, verstopping, rugpijn, hoofdpijn, aambeien, slaapproblemen en/of vermoeidheid.

Het toepassen is erop gericht het lichaam weer in balans te brengen. Het is een natuurlijke behandeling, zonder het kind in gevaar te brengen.

Voorbereiding op bevalling

Naast het verzachten van bepaalde kwaaltjes kan acupunctuur ook worden toegepast als voorbereiding op de bevalling, door het ontspannen van spieren en pezen. Door deze behandeling kan de ontsluiting makkelijker verlopen en duurt de bevalling wat korter.

Werkt het echt?

Het is altijd belangrijk vertrouwen te hebben in je arts of therapeut. Dit stimuleert het genezingsproces. Dit wordt ook wel het placebo-effect genoemd.
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur en in een aantal gevallen is aangetoond dat het werkt.

Wat kost het?

De prijzen verschillen per praktijk. Ze varieren tussen de 50 en 70 euro. Wanneer een praktijk lid is van de NVA, is de kans aanwezig dat je ziektekostenverzekering deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Is het veilig?

Kies altijd voor acupunctuur uitgevoerd door een acupuncturist die lid is van een erkende beroepsvereniging (NVA, NAAV, Zhong). Je weet dan zeker dat hij de juiste opleiding heeft genoten en dus goed weet waar hij mee bezig is. Ook zal hij gebruik maken van steriele wegwerp naalden.

liefs Marion

Meer informatie

Misselijk, een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje
Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Zwangerschapskwaaltjes
Mindful zwanger zijn
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *