Drie keer nieuwe Nijntjes voor de kleintjes!

Drie nieuwe boeken van nijntje

Dick Bruna werd wereldberoemd met zijn boeken over het schattige konijntje “nijntje”, een eenvoudig getekend wit konijntje met menselijke trekken. Niet alleen in Nederland zijn de boeken populair, maar ook ver buiten de Nederlandse grenzen. Het eerste nijntje-boek verscheen in 1955 en nog steeds is het einde nog niet in zicht. Het totaal van het aantal titels ligt inmiddels ver voorbij de 100. Naast het witte konijntje zijn er ook andere terugkerende hoofdpersonen in de boekjes, zoals het varkentje betje big, de beren boris en barbara en de hond snuffie. De allernieuwste creatie is koalabeertje ko.

Andere namen voor nijntje

De boeken van nijntje zijn inmiddels in meer dan vijftig talen vertaald, waarbij de boeken vooral in Japan enorm populair zijn. Daar heet het konijntje trouwens geen nijntje maar Miffy. Ook in onze omringende landen worden andere namen gebruikt, zoals bijvoorbeeld: Mouffe (Frankrijk), Nientje (Duitsland) of in Afrika “Kleintjie Katryntjie”.

Eenvoudige tekeningen

De boeken van nijntje zijn vooral bekend om de eenvoud in de tekeningen. Zwarte lijnen en de kleuren zijn veelal beperkt tot de primaire kleuren (en de secundaire kleur groen). Dick Bruna heeft er altijd naar gestreefd zoveel mogelijk lijnen weg te laten en alleen de hoog noodzakelijkste te laten staan. Ook kijkt nijntje de lezer altijd recht in de ogen aan en zie je haar nooit van opzij getekend.

Nog steeds verschijnen er nieuwe titels en in deze blog gaan we de laatste drie titels bespreken. Dit zijn: “Nijntje voelboek dieren”, “Een cadeau voor iedereen (flapjesboek)” en “Bij nijntje thuis”. Drie super leuke nieuwe boekjes, met alledrie een volledig eigen beleving.

lijn groen oudersenzo
Drie nieuwe boeken van nijntje

Nijntje voelboek dieren

Een stevig uitgevoerd kartonboekje, bestaande uit 12 gekleurde pagina’s. Middenin de pagina zit een zacht donzen kussentje, dat geluid maakt als je erop drukt. Deze kussen komt in iedere pagina terug en het is de bedoeling dat je gaat ontdekken van wie die zachte gele buik is! Er komen allerlei dieren voorbij zoals een schaapje, een kip en een nijlpaard.

Het boekje is geschikt voor kinderen van 0 tot 3 jaar en is stevig genoeg uitgevoerd, zodat kinderen er zelf ook in kunnen kijken, zonder dat het snel kapot gaat.

“nijntje ziet een schaap.
maar er klopt iets niet:
die gele buik hoort bij een ander dier…
van wie is die buik dan? “

Nijntje voelboek dieren | Dick Bruna | Mercis Publishing | 9789056478292 

lijn groen oudersenzo

Een cadeau voor iedereen – Nijntje flapjesboek

Een fraai uitgevoerd flapjesboek rondom een feestelijk thema. In dit boek draait het namelijk volledig om cadeautjes! Er is er voor iedereen eentje, maar wat zal er in zitten? Het laatste cadeautje in dit boekje is voor Nijntje. Kinderen gaan dit zelf ontdekken door het flapje naar beneden te buigen. Zo lijkt het net alsof ze zelf steeds een cadeautje mogen openen. Spannend!

Het boekje is stevig uitgevoerd, zodat je vaak achter de flapjes kunt gluren, zonder dat het kapot gaat. Het bevat 14 pagina’s en is geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

“nijntje en haar vriendjes
zijn dol op cadeautjes uitpakken
ze krijgen allemaal iets
wat zou er in hun pakjes zitten?
kijk maar gauw achter de flap”

Een cadeau voor iedereen | Dick Bruna | Mercis Publishing | 9789056478735 

lijn groen oudersenzo
Drie nieuwe boeken van nijntje

Bij nijntje thuis

De titel zegt het eigenlijk al, want in het boek “Bij nijntje thuis” krijg je een rondleiding door het huis van nijn. Ze laat je alle vertrekken zien, van de hal, de speelhoek, de keuken tot aan haar slaapkamer. En van de rondleiding door al die vertrekken is nijntje zo moe geworden, dat ze gelijk haar bed in duikt. Welterusten en slaap lekker!

Een prachtig mooi vormgegeven boek met opengewerkte pagina’s wat het boek extra spannend maakt. In het boek wordt de lezer meegenomen door het hele huis en krijgt hij hier en daar een zoekopdracht. Wat is er allemaal in de tekeningen te ontdekken? Het boek bestaat uit 14 stevige pagina’s en is geschikt voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

“welkom in het huis van de familie Pluis
nijntje laat alle kamers zien
kijk je mee?”

Bij nijntje thuis | Dick Bruna | Mercis Publishing | 9789056478742 

liefs Marion

Meer informatie

Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
Het belang van voorlezen
De dag van het kinderboek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *