Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Acupunctuur, een Chinese methode met naalden om lichamelijke kwalen te verhelpen, kan een uitkomst zijn in je zwangerschap. Je wilt immers liever geen medicijnen slikken! Maar wat doet het nu precies en vooral ook: kan en mag het wel tijdens je zwangerschap?

Waar komt acupunctuur vandaan?

Acupunctuur is een behandeling die onder alternatieve behandelingen valt. Het komt uit China en de geneeskunde die hierachter zit gaat uit van een holistisch beeld. De mens bestaat immers uit meer dan alleen die ene klacht. Zo zal er dus ook gekeken worden naar je emotionele staat en de verdere lichamelijke ongemakken. Maar ook naar jouw leefomgeving en eigenlijk naar alles wat met jou te maken heeft. Naast acupunctuur is de Chinese geneeskunst ook werkzaam met kruiden en bijvoorbeeld massage.

Hoe werkt acupunctuur?

Iedereen weet vast wel dat het iets met naalden doet en dat het er best wel griezelig uitziet… Maar wat doen die naalden nu eigenlijk? Zoals veel alternatieve methodes heeft het alles te maken met energie. Deze energiekanalen, die meridianen genoemd worden, zorgen ervoor dat alle organen en weefsels voorzien worden van energie. De energie moet stromen en als er ergens een blokkade optreedt, kunnen er dus klachten ontstaan. Door hele dunne naaldjes op speciale punten te plaatsen, kan de energieblokkade opgeheven worden. Overigens kan er ook juist een rem nodig zijn op de energiestroom en ook dat kan met deze naalden bereikt worden. Een professionele acupuncturist weet precies welk punt hij moet hebben voor het juiste effect. Kort gezegd draait het dus allemaal om het herstellen van de energiebalans in je lichaam.

lijn groen oudersenzo
Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Wat kan acupunctuur voor je doen?

Acupunctuur kan dus helpen om lichamelijke of emotionele ongemakken op te lossen. Een methode waarbij medicatie overbodig is en zelfs kan helpen als onze originele geneeskunst niet helpt.

De combinatie zwangerschap en acupunctuur

Je zult begrijpen dat tijdens je zwangerschap het heel fijn is om toch verlichting te vinden bij je klachten, terwijl de arts niets voor je kan doen. En als het minder dramatisch is, kan het zomaar zo zijn, dat er op zich wel wat aan gedaan zou kunnen worden, maar je medicijnen moet gaan slikken. Er is medicatie wat echt niet mag als je zwanger bent, maar het mooiste is natuurlijk als je helemaal geen medicijnen slikt terwijl je kindje in jouw buik groeit.

Een ander mooi punt is dat acupunctuur uitgaat van het geheel en juist tijdens je zwangerschap staat je leven op heel veel fronten op zijn kop. Niet alleen maar door ochtendmisselijkheid, maar ook omdat je gewoonweg spanning voelt rondom het aankomende moederschap (om maar even wat te noemen). Omdat al die dingen kunnen zorgen voor een disbalans in je energiestroom, kan acupunctuur een uitkomst zijn.

Geeft het risico’s?

Zowel voor de moeder als voor de baby zijn er geen risico’s aan gebonden, mits je natuurlijk naar een professionele acupuncturist gaat, die is erkend door een beroepsvereniging (dan heb je tenminste meer garantie dan alleen afgaan op zijn eigen woord… Iedereen kan immers van zichzelf zeggen dat ze ervaren zijn). Er zijn namelijk een aantal punten die tijdens de zwangerschap niet geprikt mogen worden om onrust voor de baby te voorkomen. Daarom: kies voor een acupuncturist die ervaring heeft met behandeling van zwangeren.

Kosten

Bij veel verzekeringen zit acupunctuur in het aanvullende gedeelte en wordt het geheel of gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg dus de polis van jouw verzekering om te weten waar je recht op hebt!

Niet alleen bij zwangerschapsklachten

Acupunctuur kan op meerdere momenten in je zwangerschap ingezet worden en is niet alleen maar interessant voor lichamelijke ongemakken zoals misselijkheid en bandenpijn, bijvoorbeeld. Ook tijdens specifieke gebeurtenissen kan je hiervoor kiezen. Hierbij kan je denken aan:

Voorbereiding op je bevalling! Afhankelijk van jouw situatie kan het helpen bij zaken als energie hebben, rijpen baarmoedermond, de bevalling op gang brengen als je anders ingeleid moet gaan worden of bijvoorbeeld juist om te ontspannen.

Bij een stuitligging! Met acupunctuur kan geprobeerd worden om je baby nog te laten draaien! Uiteraard kan dit alleen als er nog ruimte is om te kunnen draaien, dus niet meer als je al uitgerekend bent.

Tijdens de bevalling, om meer ontspannen te blijven en dus minder pijn te ervaren, maar ook als ondersteuning van de weeën.

En ook na de bevalling, in de kraamtijd, kan acupunctuur helpen bij diverse zaken als wondherstel, borstontsteking of bij emotionele zaken.

Energiebalans en zwangerschap

Zwanger zijn vergt veel van je lichaam. En je energiebalans is continue onder druk door alles wat er iedere keer weer verandert door je hormonen, je verwachtingen en angsten, je lichamelijke veranderingen en ga zo maar door. Dat acupunctuur je energiebalans kan helpen herstellen is een mooi gegeven waar je zonder gevaar gebruik van kan maken! Natuurlijk is het goed om je te verdiepen in een behandelmethode voordat je er mee in zee gaat. Meer weten over acupunctuur kan je op de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

liefs Marion

Meer informatie

Acupunctuur en zwangerschap. Kan het kwaad?
Mindful zwanger zijn
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *