De boeken van Mo’s Daughters

De boeken van Mo’s Daughters

Op Oudersenzo.nl bespreken we meer dan regelmatig leuke kinderboeken en in de loop van de jaren heb ik er al heel wat voorbij zien komen. De boeken van Mo’s Daughters waren echter nog volledig nieuw voor mij. Niet zo gek hoor, want ze bestaan ook nog maar heel kort. Slechts een paar weken. Tijd om deze boeken eens te gaan lezen, bekijken en bespreken.

Wat zijn de boeken van Mo’s Daughters?

Mo’s Daughters brengt boeken voor jongens en meisjes uit, in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Het zijn veelal inspirerende en – voor kinderen – herkenbare verhalen. In de boeken worden onderwerpen besproken zoals bijvoorbeeld de heerlijke onbevangen nieuwsgierigheid van kinderen, de wens gewoon eens in pyjama naar school te gaan of over zelfstandigheid. Alle boeken hebben een eigen onderwerp, zonder stereotyperingen in woord en beeld.

Normale kinderen

De kleurrijke illustraties laten kinderen weer normaal zijn, met normale lichaamsverhoudingen en kleding die past bij hun leeftijd. In de boeken wordt een wereld gecreëerd zonder clichés maar altijd met een boodschap om de mentale groei van kinderen een positieve boost te geven. Kinderen sterker te maken in hun doen en laten. Te laten groeien in hun volledige ‘zijn’. En dat is een heel mooie boodschap, die in alle boeken is terug te vinden.

Ieder boek heeft een eigen schrijver en illustrator. Dat maakt de boeken veelzijdig en verfrissend. Iedereen heeft immers een eigen stijl van schrijven of illustreren.

lijn groen oudersenzo
De boeken van Mo’s Daughters

Zonder vooroordelen

Uitgangspunt voor deze boeken is kinderen tegemoet te komen aan hun eigen talenten, wensen en mogelijkheden, zonder daar vooraf beperkingen in aan te brengen of koersen uit te zetten. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is en daardoor kan je alles zijn of worden wat je wilt. En dat is een mooie boodschap aan kinderen. In de boeken van Mo’s Daughters wordt de nadruk gelegd dat kinderen helemaal zichzelf mogen zijn, wars van ouderwetse invloeden.

De boeken richten zich vooral op meisjes van 0 tot 6 jaar, om deze groep te inspireren met verhalen waarin zij de hoofdrol spelen. Het schijnt dat in Nederlandse kinderboeken maar slechts 20% een meisje de hoofdrol heeft! Dat is best een groot verschil met de mannelijke hoofdrollen. Daar rekent Mo’s Daughters mee af. In hun boeken, laat ze het meisje schitteren.
Als voorwoord in de boekjes vind je overal de woorden: “Voor alle kinderen op de wereld en meisjes in het bijzonder”.

Praten met elkaar

Achterin ieder boek staan een paar aandachtspunten die betrekking hebben op het thema in het boek. Dit kunnen mooie punten zijn als insteek om met je dochter over de boodschap in het boek te praten. Vragen zoals: “Waar krijg je wel eens een compliment over?” of “Is er een plek waar jij nog nooit bent geweest?” Maar het kunnen ook interessante weetjes zijn, bijvoorbeeld hoe je pupillen werken.
Ook vind je in ieder boek een inspirerende tip! Op die manier sluit je (voor)lezen heel mooi af!

We bespreken vandaag vijf titels uit de collectie van Mo’s Daughters!

lijn groen oudersenzo
De boeken van Mo’s Daughters

Mila op zolder

Mila is nieuwsgierig naar alles om haar heen. Samen met knuffel Roef beleeft zij het ene na het andere avontuur. Met haar ontelbaarmiljoendingenrugzak kan zij alles aan.

Thema: avontuur
9789493145016 | 2 – 6 jaar | Nienke Peeters – Haan | Dorien Bellaar

Super Suus in actie

Suus heeft een superneus. Daarmee ruikt ze dat Ruby naar het strand is geweest. Of raadt ze met haar ogen dicht wat Lisa trakteert. Juf gelooft er niks van en stuurt Suus naar de gang.

Thema: talent
9789493145085 | 2 – 6 jaar | Firma Fluks | Julie Mellan

Cato en het lampje

Als Cato de melk wil pakken, valt het haar ineens op. Bovenin de koelkast brandt een lampje. Hm. Zou dat lampje altijd aan zijn? Ze vraagt het Willem, mama en papa.

Thema: nieuwsgierigheid
9789493145023 | 2 – 6 jaar | Marjolijn Hovius | Luli Bunny

Wies wil in pyjama

Wies weet wat ze wil en is lekker eigenwijs, voor haar is elke dag een ontdekkingsreis. Een geweldig idee, slimme vraag of wild plan, iets origineels bedenken is wat ze heel goed kan.

Thema: eigen koers
9789493145030 | 0 jaar | Firma Fluks | Tiago Americo

Maan in Australië

Het laatste verhaaltje is uit! Droomtijd! Maan geeft de wereldbol een zwiep. Waar gaat de reis naar toe? Eend kijkt mee. De wereldbol stop. “Au-stra-lie-juh.”

Thema: dieren
9789493145092 | 2 – 6 jaar Femke Manger | Monika Suska

11 oktober, Wereldmeisjesdag

Zoals je hebt kunnen zien, draait het in de boeken van Mo’s Daughters om meisjes, op allerlei verschillende manieren maar omdat meisjes centraal staan wil dat natuurlijk helemaal niet zeggen dat de boeken niet leuk zijn voor jongens

Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag en die dag valt precies midden in de Kinderboekenweek! Misschien een mooie gelegenheid om precies dan één van deze boeken aan je dochter cadeau te doen! Een mooie gift van moeder aan dochter! Voorin de boeken is er ruimte voor een persoonlijke boodschap. Dat maakt het boek ook voor de langere termijn een bijzondere herinnering.

liefs Marion

Meer informatie

Uitleg van het AVI-systeem
De dag van het kinderboek
Nieuwe veilig leren lezen spellen sluiten aan op meest gebruikte leesmethode
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Maki en zijn mobieltje

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#ad – Deze blog betreft een samenwerking

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *