Siblu Villages – Camping Les Charmettes in Frankrijk

Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Op uitnodiging van Siblu Villages vertrokken we begin deze maand richting camping Les Charmettes in Frankrijk. De camping ligt onder de streek Bretagne, in het plaatsje Les Mathes, heerlijk aan de Atlantische kust. Les Mathes ligt een kleine 1.000 km vanaf Den Haag. Een pittige autoreis, maar over de tolwegen prima te doen.

De reis

We vertrekken vroeg in de ochtend (4.00 uur) om zoveel mogelijk drukte te ontlopen. Dat lukt helaas niet helemaal, want rond Parijs blijkt het toch een beetje vast te zitten. Hier en daar staan we even stil, maar gelukkig valt het ook wel weer mee. We nemen de nodige pauzes om de benen te strekken en wat te eten en drinken en uiteindelijk komen we 17.30 uur aan op de camping.

Wat heb je nodig voor Frankrijk?

Niet verplicht maar wel handig is de tolbadge. Dit is een handig kastje waarmee je elektronisch tol kunt betalen op de snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
Een paar jaar geleden heb ik speciaal voor de tolwegen in Frankrijk deze badge aangeschaft bij de ANWB. Dit apparaatje reageert automatisch bij tolpoortjes. Je hoort dan een piepje, de bomen gaan open en je kunt (zonder af te rekenen) gelijk doorrijden. Dit scheelt een behoorlijke wachttijd, want in veel gevallen zijn er aparte poortjes om doorheen te rijden. Denk niet dat het gratis is, want de tol wordt gewoon van je rekening afgeschreven, maar het is tijdens de reis wel makkelijk dat je niet steeds met geld zit te rommelen en sneller door de poortjes heen kunt rijden.

Ieder land heeft zijn eigen wetten en gewoonten. Het is verstandig om je vooraf hierin te verdiepen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor een reis naar of door Frankrijk zijn de volgende dingen verplicht in de auto:

– gevaren driehoek
– veiligheidshesje (op een goed bereikbare plaats, dus niet in de kofferbak)
– alcoholtest

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Flitspaalsignalering

Houd er ook rekening mee dat een flitspaalsignalering verboden is in Frankrijk en dat daar flinke boetes op staan. In Frankrijk is het de regel dat de bestuurder altijd direct in staat moet zijn een handeling uit te voeren, dat betekent dat je niet mag eten, drinken, roken, bellen, appen, of überhaupt iets in je handen mag hebben. Ook is het dragen van teenslippers (of ander ondeugdelijk schoeisel) achter het stuur, verboden.

Pas op voor nepagenten

Door de Franse politie wordt gewaarschuwd voor nepagenten. Ze brengen je auto tot stoppen (auto zonder politielogo), richten een zaklantaarn in je gezicht en doorzoeken je auto. Zodra ze een portemonnee vinden, telefoon of andere waardevolle spullen, pakken ze die en gaan er mee vandoor. Dat is natuurlijk geen leuke manier om je vakantie te beginnen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Krijg je dus een stopteken van een auto zónder politielogo, dan kun je beter het stopteken negeren.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Camping Les Charmettes

Als we eenmaal zijn aangekomen op de camping, krijgen we een allerhartelijks ontvangst. De meest belangrijke dingen worden uitgelegd, zodat we binnen tien minuten met sleutel, routekaart en code voor de slagboom, naar onze caravan kunnen.
Je kunt vanaf 16.00 uur inchecken en bij vertrek heb je tot 10.00 uur de tijd. De camping is geopend van 28 maart tot 30 september. Er mag maximaal 1 auto bij de accommodatie geparkeerd staan.

Luxe camping

Camping Les Charmettes is een luxe camping waar van alles te beleven is voor jong en oud. Naar de kinderen heb je nauwelijks omkijken, want er zijn diverse leuke kinderclubs waar ze zich kunnen vermaken. En als ze daar niet willen zijn, dan willen ze vast wel een duik nemen in één van de zwembaden, want deze camping heeft een fantastisch waterpark. Geen liefhebber van het zwembad? Misschien is het strand dan een goed alternatief? De camping bevindt zich vlakbij de Atlantische kust.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Super kindvriendelijk

De camping is super kindvriendelijk. Naast een uitgebreid animatieprogramma voor de kids, rijdt er bijvoorbeeld een treintje (2 keer per uur) waarmee je van de ene activiteit naar de andere kunt rijden. Er zijn vaste opstapplaatsen.

Bij alle zwembaden is een badmeester aanwezig, zodat er een wakend oog is op de kids. De regels waren mij niet altijd helemaal helder, omdat iedere badmeester voor mijn gevoel weer ergens anders op lette. In grote lijnen komt het erop neer: niet eten, geen schoenen/slippers, niet duiken en natuurlijk ervoor zorgen dan anderen geen last van je hebben en er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Er waren ook badmeesters die graag je (lange) haar in een staart zagen, maar daar werd zeker niet altijd op gelet.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Uitgebreide animatie

Opvallend is de professionele animatie. Je kunt genieten van spectaculaire shows, dans en live muziek. Tijdens ons verblijf was er bijvoorbeeld een schuimparty! Hoe vet is dat voor groot en klein! Het is niet zo gek dat de shows goed worden bezocht, want ze zijn boven gemiddeld van kwaliteit. Alles is echter wel Frans georiënteerd, zodat alle gesproken gedeelten voor ons moeilijk te volgen waren.

Boodschappen

De meeste boodschappen die je nodig kunt hebben tijdens je verblijf zijn in de supermarkt van de camping te verkrijgen voor redelijke prijzen. Zit je toevallig aan de andere kant van de camping, hoef je in de ochtend niet helemaal naar de supermarkt te lopen voor een verse stokbrood, maar staat er ook aan de andere kant van de camping een klein kraampje waar je onder andere vers brood, croissantjes en jam kunt kopen.

Ben jij een culinaire liefhebber? In het nabij gelegen dorpje vind je een gigantische versmarkt met de meest exotische (en minder exotische) verse vis en vlees. Bij de caravan staat een (gas) barbecue (met grilplaat) waar je het vlees of vis op kunt bereiden.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Onze caravan

Wij verblijven in de Excellence caravan. Je zou het eigenlijk geen caravan mogen noemen, want het is veel meer een luxe zomerhuisje met een heerlijk buitenterras. De oppervlakte is 37 tot 40 m2, er zijn 3 slaapkamers en de caravan is groot genoeg voor 6 tot 8 personen. Perfect dus voor grote gezinnen. Wat ook zo fijn is, is de aanwezigheid van twee badkamers en twee WC’s. Er is zelfs een wasmachine aanwezig! Dat is vooral met kleine kinderen natuurlijk hartstikke handig!

De verschillende ruimtes zijn sfeervol ingericht en het terras nodigt uit om gezellig te ontbijten, lunchen en dineren. Je kunt prima zelf koken, want de keuken is volledig ingericht met: aardewerk, magnetron, koelkast, vriezer, waterkoker, tostiapparaat, koffiemachine en een inbouwoven.

Gelukkig beschikt de caravan over een airco, zodat alle ruimtes heerlijk koel zijn. Dat is vooral ’s nachts fijn, zodat je goed kunt slapen.

In de caravan is een TV aanwezig met schotelantenne. Voor mij is dat geen vereiste, want ik vind het juist heel fijn om géén TV te kijken tijdens de vakantie (ook daarbuiten trouwens niet) maar de mannen vonden het wel fijn de finale van het damesvoetbal te kunnen zien. Dat was dan weer mooi meegenomen voor ze. Dus mocht je per sé iets willen zien, dan kan dat dus.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Wat is er te doen?

Mocht je overwegen naar deze streek te gaan, kan ik je adviseren fietsen mee te nemen. De omgeving is prachtig om doorheen te fietsen en heel veel activiteiten zijn prima per fiets te bereiken. Ben je niet in de gelegenheid om fietsen mee te nemen? Geen probleem, want er zijn diverse mogelijkheden om ter plekke een fiets (ook e-bikes) te huren!

Île de Ré

Voor de kust van de Charente-Maritime liggen vier eilanden. Twee van deze eilanden (Île de Ré of Île d’Oléron) zijn met een (tol)brug te bereiken. Beide eilanden zijn een bezoek waard. Zoek je de rust? Dan kun je dat op Île de Ré vast en zeker vinden. Hier laat je echt even alles achter je. Houd er wel rekening mee dat een ritje over de tolbrug 16 euro kost. Dat is dan wel een retourtje.

Île de Ré leent zich perfect voor mooie fietstochten. Het is prachtig aangelegd (misschien iets té gelikt) met rustige stranden en mooie natuurgebieden.

Wil je graag naar zo’n strandje? Dan is het raadzaam om surfschoentjes aan te schaffen, want op de stranden liggen heel wat kleine (en minder kleine) kiezelstenen.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Île d’Oléron

Het andere eiland Île d’Oléron wordt ook wel La Lumineuse genoemd en is bekend vanwege zijn bijzondere licht. Het eiland heeft diverse haventjes en gezellige dorpjes. Als je nog nooit oesters hebt gegeten, dan moet je dat hier absoluut gaan doen, want verser dan hier (met al die oesterbanken) vind je ze nergens.

Rochefort

Als schimmelkaas liefhebber, mag een bezoekje aan Rochefort natuurlijk niet ontbreken. Rochefort is een prachtige historische plaats waar van alles te zien valt. Denk bijvoorbeeld aan de oude watertoren die tot 1950 actief is geweest. Hij werd gebouwd in de late negentiende eeuw in Neoklassieke stijl. Maar je kunt ook prachtige tuinen bezichtigen, diverse musea, het Herenhuis van Cheusses, de Kerk Saint-Louis en nog veel meer. Op iedere dinsdag, donderdag en zaterdagochtend is er markt.

Houd er rekening mee dat in de middag alles is gesloten (siësta). Wij waren er toevallig rond lunchtijd maar helaas was het bij veel tentjes niet mogelijk iets te eten, of waren zelfs helemaal gesloten. Gelukkig bleek de plaatselijke Mc Donalds wel gewoon open te zijn.

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk

Speciaal voor de kids

In de omgeving van de camping is enorm veel leuke bedrijvigheid voor de kinderen. De meeste op fietsafstand.

Zoo La Palmyre (5 km)

Deze dierentuin is opgericht in 1966 en is maar liefst 14 hectare groot. Het herbergt 1600 dieren. Het is dus een pittige wandeling om het dierenpark te bekijken.

Océnaic Quad (500 m)

Houden jouw kinderen meer van stoere activiteiten? Dan is een ritje met een quad absoluut een aanrader!

Indian Forest (500 m)

Nog zo’n geweldig stoere activiteit! Een park vol mogelijkheden om te spelen, klauteren en klimmen. Durf jij te lanceren voor een vrije val van 3,60 meter? Gelukkig brengt het automatische remsysteem je weer veilig op de grond. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Luna park (500 m)

Een pretpark voor in de avonduren. Het park is iedere avond geopend vanaf 20.00 uur (van 29 juni tot 31 augustus). De toegang is gratis en ook je auto kun je er gratis parkeren. Je betaalt per attractie (2,50 euro, behalve extreme attracties).

Bubble waffels

Nog een laatste tip. Geen zin om in de avond te koken (gelijk heb je) en ben je toevallig in het leuke dorpje La Palmyre (aanrader en heel dichtbij), breng dan een bezoekje aan de Bubble Waffle. Dit is zo verschrikkelijk lekker en ik weet zeker dat groot en klein hier blij van gaat worden.

Genoten!

Terwijl in Nederland het water met bakken uit de lucht kwam, genoten wij iedere dag van heerlijk zonnig zomerweer. Er is in de omgeving van de camping genoeg te doen om je te vermaken, maar het is net zo fijn om heerlijk niks te doen op het campingterrein. Dat maakt het hier zo fijn. Je kán van alles, maar je hoeft niets. Het campingterrein biedt alle faciliteiten die je nodig kunt hebben en vooral heel veel rust.

Jammer dat de acht dagen zijn omgevlogen, want we hadden hier zeker nog langer willen blijven. Hopelijk komt er nog een volgende keer, want voor mij was dit verblijf absoluut een aanrader. Zeker voor jonge gezinnen!

lijn groen oudersenzo
Siblu Villages - Camping Les Charmettes in Frankrijk
liefs Marion

Extra informatie

Kampeer checklist. Dit mag je niet vergeten in te pakken.
5x Leuke vakantieparken in Nederland om te genieten met het gezin
Er even tussenuit, maar waar kun je heen met de hond?
Stedentrip: Parijs!
Camping Marina di Venzia (verslag)
Meer leuke of informatieve vakantie blogs!
Camping Marina di Venezia – Het verslag van onze vakantie in Venetië

Bronvermelding

Tekst & foto’s: Marion Middendorp

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Siblu Villages.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby