Onzekerheden: Help ik ben een ouder…!

Onzekerheden: Help ik ben een ouder...!

Niemand die je dit heeft verteld. Of misschien ook wel, maar jij haalde onverschillig je schouders op. Het zou jou niet gebeuren. Onzeker zijn als papa of mama. Welnee, natuurlijk zou jij als de beste weten hoe je moet reageren en wat het beste voor je kind is! Maar nu dat kleine hoopje in zijn wiegje ligt, slaat de onzekerheid toe. Wat als je de verkeerde beslissingen neemt? Wat als je dingen over het hoofd ziet en er iets gebeurt? Wat als….

Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Wennen aan je baby, gaat dat vanzelf?
Drama in de supermarkt, hoe ga je daarmee om?

Heel gewoon

Als eerste even een geruststelling: je bent geen ontaarde ouder als je niet zomaar weet wat het beste is! Juist de liefde voor je kind maakt dat je het allerbeste wilt en waardoor je dus onzeker wordt. Voel je dus niet raar, verkeerd of schuldig. En vraag gewoon alles wat je weten wilt aan je ouders, ervaren vriend(inn)en of deskundigen op, bijvoorbeeld, het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Ik heb spijt van mijn kindje

Onzekerheden: Help ik ben een ouder...!

Onzekerheid

Natuurlijk is onzekerheid een vervelend iets. Zeker als het met je op de loop gaat. Je leven lang kan dit kritieke stemmetje jou parten spelen. En bij zoiets dierbaars als je kind, komt daar dan ook nog eens de angst bij dat je kindje hiervan ‘het slachtoffer’ zou kunnen worden. Natuurlijk is zekerder van jezelf worden een goed plan. Maar je kan daarnaast ook cursussen volgen om gewoon simpelweg meer te weten. Een cursus kinder EHBO vond ik zelf een heerlijke cursus omdat ik daardoor toch meer het gevoel had grip te hebben op kleine ongelukjes in huis. En alleen al die zekerheid kan een hoop goed voor je doen!

Leggen we de lat te hoog?
Wanneer spreek je van kindermishandeling?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!

Goede adviezen die je ongewenst krijgt

Poef, misschien zijn ze goed bedoeld hoor, maar vaak zit je helemaal niet te wachten op al die adviezen van jan en alleman. En is het wel advies? Vaak voelt het meer als kritiek. Wat doe je daarmee? Probeer sowieso dicht bij jezelf en je kind te blijven. Jij kent als moeder of vader jouw kind en jullie situatie het beste. Dus weten jullie waarschijnlijk ook veel beter wat het beste werkt. Baby’s zijn net mensen: de één is de ander niet en dus werkt het één bij de ene baby wel en dus inderdaad bij de ander niet! Volg in ieder geval je eigen hart. Natuurlijk kan je wel even luisteren naar wat mensen te zeggen hebben, want jawel: soms zit er toch iets tussen dat je denkt “Hé, dat is een goed plan!” En daar kan je dan toch je voordeel weer mee doen. Maar doe de dingen nooit omdat je vriendin het zo zegt en jij zelf er je grote twijfels bij hebt!

Knuffelen of laten huilen?

Onzekerheden: Help ik ben een ouder...!

Lees ook eens de leuke verhalen

Waarom, weet ik niet, maar wij mensen schijnen vooral getrokken te worden door de gruwelverhalen. Kinderen, die nooit leren lopen, of kinderen die verwaarloosd worden of… Probeer te voorkomen dat je alleen maar ‘foute’ verhalen lees. Maar prik daarnaast ook door de verhalen op facebook e.d. heen. Daar lijken alle levens van ander moeders zonder zorgen te zijn, hun kindertjes doen natuurlijk alles volgens het boekje of liever nog beter en ze doen alleen maar leuke dingen! Nou, geloof me: ieder huisje heeft zijn kruisje, zoals ze het vroeger zeiden.

Geniet van je kind!

De zorg om je kind kan overweldigend zijn en je kunt daardoor in een spiraal raken waarbij je alleen nog maar bezig bent met zorgen maken om je kind. Niet doen! Zoek leuke activiteiten om met je kind te doen, geniet gewoon van het moment (oké, dat is een wel erg niet-originele zin) en zorg voor momentjes voor jezelf. Waar je even iets voor jezelf kan doen zonder te hoeven tobben of het goed gaat. Maar een andere dooddoener wil ik ook nog even melden, want het is o, zo waar: “Geniet maar, want het gaat allemaal al zo snel!” Onzeker zijn hoort erbij maar wordt het een probleem? Blijf er niet mee lopen maar praat, zoals gezegd, met een deskundige!

Liefs Wil

Meer informatie

De hielprik – Waar is die goed voor?
De eerste momenten met je baby
Navelverzorging van je baby – Hoe doe je dat?
Ik heb spijt van mijn kindje
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Themapagina: Vaders
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Drama in de supermarkt, hoe ga je daarmee om?
Leggen we de lat te hoog?
Themapagina: Moeders
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing bij vaginale problemen
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
Tips voor een fijne kraamweek
Wanneer spreek je van kindermishandeling?
Wennen aan je baby, gaat dat vanzelf?
Wat ziet een pasgeboren baby?
Ontzwangeren – Waar moet je rekening mee houden?
Vloeien na de bevalling
Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen – Babymenstruatie
Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen
Knuffelen of laten huilen?
De hygiëne van je baby – Waar moet je op letten?
Kraamtranen en babyblues in de kraamweek
Wat verandert de baby aan je relatie?
De eerste dagen van je baby – Je blijft je verwonderen
Eerste contact met je baby – Wat kun je verwachten?
Kraamperiode – Wat kun je in deze periode verwachten?
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Kraamfeest – Hoe ga je dit aanpakken?
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Je baby in bad – Hoe vaak en en wanneer?
De routine van je baby – Hoe ziet zijn dag eruit?
Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er?
Luier verschonen en luieruitslag
Wegwerpluiers of wasbare luiers?
De Tummy Tub – Wat is het?
De groei van je baby – Wat is normaal?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *