Wat doet een verloskundige?

De verloskundige is de persoon die je begeleidt bij de zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap ga je haar heel wat keren zien, zelfs tot na de bevalling. Bij ieder bezoek controleert ze de groei van je ongeboren kindje, de groei van jouw lichaam, je bloeddruk en vaak het Hb-gehalte in je bloed. Ook controleert ze het hartje en kijkt hoe je baby in je buik ligt.

Wat doet een verloskundige?

Jouw gezondheid

Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. Ze houdt niet alleen jouw gezondheid in de gaten maar ook die van je ongeboren baby. Zij is er om je vragen aan te stellen, je onzekerheden mee te delen en naar je te luisteren en kan je bijvoorbeeld helpen met het maken van de juiste keuzes en het schrijven van een geboorteplan. Zij kent alle mogelijkheden en kan je daarom goed adviseren.

Tijdens de bevalling geeft ze niet alleen advies maar biedt ze ook praktische hulp. Dit doet ze samen met de kraamverzorger. Indien noodzakelijk overlegt ze met andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld een gynaecoloog.

Nazorg door de verloskundige

In de eerste 7 tot 10 dagen na de geboorte zal de verloskundige nog een paar keer bij je thuis komen voor een stukje nazorg. Ze onderzoek je kindje maar zal ook jou in de gaten houden of je goed geneest en of het mentaal goed met je gaat. Een bevalling is immers een ingrijpende gebeurtenis. De verloskundige is er puur ter ondersteuning van jou. Daarbij is ze opgeleid om ook je baby medisch te controleren.

Het kan zijn dat op de vierde dag na de geboorte de verloskundige de hielprik zal geven en de gehoorscreening uitvoeren. Meestal zal dit door een medewerker van JeugdGezondheidsZorg worden gedaan, maar in incidentele gevallen kan het ook door de verloskundige worden gedaan.

Op zoek naar een verloskundige

Als je tussen de acht en tien weken bent, ga je voor het eerst naar een verloskundige. Vraag aan vrienden, buren of kennissen naar hun ervaringen met verloskundigenpraktijken in jouw buurt en maak tijdig een afspraak.

Begeleiding van een verloskundige

Bij je bevalling zal de verloskundige je begeleiden door je te steunen en aan te moedigen en uiteraard ervoor te zorgen dat er niets fout gaat. Kleine ingrepen worden door haar gedaan (hechtingen aanbrengen of een knipje geven) en na de bevalling controleert ze je baby. Bij twijfel neemt ze contact op met het ziekenhuis. In je kraamtijd komt ze regelmatig even bij je langs om te kijken of alles goed gaat met jullie. Ongeveer zes weken na de bevalling kom je bij de verloskundige op nacontrole voor een laatste check van jou en je kindje.

De regelmaat van de controles

Stadium van zwangerschapHoe vaak prenatale controle
Eerste controle tot 28 wekenElke 4 weken
28 tot 36 wekenElke 2 tot 4 weken
36 weken tot bevallingElke week

Bij eventuele problemen tijdens je zwangerschap, of bij een medische indicatie, kunnen de controles vaker plaatsvinden.

Wat wordt er gedaan bij de controles

Natuurlijk verschilt de werkwijze bij iedere verloskundige of vrouwenarts (gynaecoloog) en ook per vrouw kan het zelfs weer verschillen. Sommige vrouwen hebben andere (meer) onderzoeken nodig dan de standaard onderzoeken. Toch zijn er een aantal onderzoeken die bij iedereen min of meer hetzelfde zijn:

Standaard onderzoeken

  • Ondersteunen en adviseren. Voorlichting en advies.
  • Uitgerekende datum berekenen (tijdens eerste consult).
  • Meten bloeddruk, noteren gewicht.
  • Urine onderzoek. De urine wordt onderzocht op de aanwezigheid van eiwit of glucose (bloedsuiker). Dit wordt niet in alle gevallen gedaan. Met dit onderzoek wordt gekeken naar eventuele tekenen van zwangerschapsvergiftiging of diabetes.
  • Opmeten van de hoogte van de baarmoeder. Vanaf 14 tot 16 weken.
  • Beluisteren van de harttonen van de baby (doptone). De hartslag van de baby ligt onder normale omstandigheden tussen de 120 en 160 slagen per minuut. Vanaf 10 tot 12 weken. (Soms is de hartslag al te horen vanaf week 8 of week 9).
  • Eventuele complicaties signaleren en indien noodzakelijk doorverwijzen naar gynaecoloog.
  • Rond 10 weken zal er een termijnecho worden gemaakt (mits ze beschikken over eigen echoapparatuur).
  • Bij 20 weken wordt er een 20-wekenecho gemaakt.

Preconceptiespreekuur

Ook voor je zwangerschap kun je al bij een verloskundige terecht. Veel praktijken hebben een kinderwensspreekuur of preconceptie spreekuur. Tijdens deze afspraak krijg je voorlichting hoe je de kans op een gezond kind kunt vergroten. Je krijgt tips over je cyclus en vruchtbaarheid, maar ook wordt er gekeken naar mogelijke (erfelijke) risico’s.

Niet iedere verloskundige praktijk kent deze mogelijkheid, dus check het vooraf even.

liefs Marion

Meer informatie

Wanneer bel je de verloskundige?
Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Preconceptioneel advies. Waar is dat goed voor?
Bevallen zonder verloskundige keuze of noodzaak
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
Hulpmiddelen bij de bevalling. Wat is er mogelijk?
Kraamzorg: Wat is het en hoe regel je dit?
In gesprek met Beatrijs Smulders
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Anamnese – Medische voorgeschiedenis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *