Bevallen zonder verloskundige

Bevallen zonder verloskundige

Je denkt alles goed geregeld te hebben voor de komst van je kindje. Zijn kamertje is klaar, zijn kleertjes liggen schoon in de kast en je bent trouw naar de bevallingscursus geweest. Het geboorteplan is geschreven en over ieder detail heb je goed nagedacht. Jou kan niks gebeuren. Tenminste, dat hoop je dan.

Hulpmiddelen tijdens een bevalling, wat is er?
Fotoshoot van de bevalling. Doen of niet doen?

Bevallen zonder verloskundige

De meeste bevallingen duren zo’n 10 tot 16 uur, maar soms kan een bevalling in een turboversnelling gebeuren en dient je kindje zich aan nog voor de verloskundige naast je staat. In dat soort gevallen is het zaak voor jou én je partner, het hoofd koel te houden. Bevallen zonder verloskundige, je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Van de gedachte alleen al, voel je een lichte paniek door je heen gaan. Gelukkig komt het maar zelden voor dat vrouwen bevallen zonder verloskundige, maar je zal maar net die ene uitzondering zijn. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn! Daarom een kleine spoedcursus “Bevallen zonder verloskundige!”. In de hoop dat je het nooit gaat nodig hebben.

Je kindje heeft haast

Het kan soms gebeuren dat je nog maar net de verloskundige hebt gebeld en je kindje ineens enorme haast heeft om eruit te komen. Hulp is wellicht onderweg, maar nog niet ter plaatse. Persweeën houden echt geen rekening met reistijden, die dienen zich gewoon aan. Wat kun je hieraan doen? Natuur laat zich nou eenmaal niet dwingen.

lijn donker geel oudersenzo
Bevallen zonder verloskundige
lijn donker geel oudersenzo

Wat kun je als partner doen?

Natuurlijk bel je als eerste de verloskundige en hulpdiensten, maar als de bevalling echt niet meer op zich laat wachten, moet er meer worden gedaan.

Leg luiers en/of handdoeken klaar.
Zorg dat je partner veilig ligt (eventueel met beschermhoezen op het bed). Help haar hierbij en trek haar ondergoed uit.
Zorg voor schone handen of trek handschoenen aan.
Begeleid haar in het weg puffen van de weeën.
Controleer of het kindje gaat komen. Staat haar vagina open? Dan gaat het nu echt gebeuren.

Als je gaat bevallen zonder verloskundige

De bevalling is een natuurlijk proces en je kindje vindt echt een weg naar buiten. Luister goed naar je lichaam, want je voelt vanzelf wanneer er een perswee aankomt. Als de pijn niet meer te houden is, pers je geleidelijk. Ga niet gelijk heftig persen, want dan vergroot je het risico op inscheuren. Probeer dus zo geleidelijk mogelijk te persen. Laat iemand bij je zitten die je hierin begeleid en klaar zit om het hoofdje van je kindje te steunen. Op het moment dat het hoofdje van je kindje zich niet meer terugtrekt na een wee, is het zaak je kindje zo snel mogelijk naar buiten te persen. Dit is hét moment!

Als het hoofdje naar buiten komt, moet er gelijk gecontroleerd worden of de navelstreng niet om zijn nekje zit. Als dit wel zo is, dient deze te worden weg gehaald. Je kindje zou immers hierin kunnen stikken.

Na het hoofdje, volgen zijn schouders. Als dit niet helemaal vanzelf gaat, druk dan tijdens een wee zijn hoofdje zachtjes naar zijn billen. De kans is groot dat er dan een schoudertje tevoorschijn komt. Daarna kan voorzichtig de baby een stukje omhoog richting buik worden getild, zodat ook zijn andere schoudertje vrijkomt.

Pas op, hij is glibberig!

Als dit eenmaal is gebeurd, dan volgt de rest van zijn lichaampje vanzelf. De baby is erg glibberig, dus wikkel hem direct in een hydrofiel, zodat hij niet uit je handen glibbert.
Misschien huilt je baby gelijk (dat is goed, want dan komt de ademhaling op gang) maar als hij dit nog niet uit zichzelf doet, droog hem dan wat ruw af met een zachte hydrofiel luier, zodat hij geprikkeld wordt. De kans is groot dat hij alsnog gaat huilen. Leg hem lekker op je buik, maar dek hem wel af met hydrofiele luiers of handdoeken, zodat hij het niet te koud krijgt. Houd zijn hoofdje bedekt en zijn gezichtje vrij.

Zorg ervoor dat zijn gezichtje naar beneden ligt. Eventueel slijm en vocht in zijn mondje kunnen op die manier vanzelf naar buiten komen. Controleer in zijn mondje of niets in de weg zit wat er niet vanzelf uitkomt. Huilt je kindje nog niet? Of komt de ademhaling nog niet vanzelf op gang? Een paar tikken op zijn voetzolen zou zomaar kunnen werken. Ook kun je over zijn ruggetje wrijven om dit te simuleren.

Na zo’n 15 minuten zal ook de placenta volgen. Ook deze moet er nog uitgeperst worden. Gooi de placenta niet gelijk weg, maar laat deze liggen voor de hulpdiensten zodat het nog gecontroleerd kan worden.

Wacht met het doorknippen van de navelstreng tot de verloskundige is gearriveerd! De navelstreng kan best nog even blijven zitten.

Is alles goed gegaan? Probeer dan vooral heel veel van elkaar te genieten!

lijn donker geel oudersenzo
Bevallen zonder verloskundige
lijn donker geel oudersenzo

Free Birth Society

In Amerika en Engeland bevallen steeds meer vrouwen thuis zonder professionele hulp. Zij vinden dit een fijnere manier van bevallen en ook pijnlozer. Zij nemen verder geen pijnstillers in. In Amerika heeft deze beweging ‘Free Birth Society’. Aan het roer van deze beweging staat Laura Shanley, een moeder van vier kinderen. Laurz beviel zelf vijf keren zonder hulp. Eén van haar kindjes stierf direct na de geboorte aan een hartdefect, longontsteking en bloedvergiftiging.

Thuisbevallen zonder professionele hulp is een omstreden onderwerp. Veel gynaecologen vinden dit erg onverstandig. Er kunnen immers altijd complicaties optreden, dat kun je vooraf niet altijd goed inschatten. Wil je er echter toch meer over weten? Kijk dan eens op deze site: https://www.freebirthsociety.com/ Mocht je voor deze manier van bevallen willen kiezen, weet dan dat je niet alleen bent.

Bevallen zonder verloskundige, zou jij er aan moeten denken? Ik lees graag jullie ideeën hierover!

Liefs Marion

Meer informatie

De bevalling begint – elke bevalling op zijn eigen manier
Goede voorbereiding – Schrijf een geboorteplan
Herstellen vagina na een zware bevalling
Mindful bevallen
Hulpmiddelen tijdens een bevalling, wat is er?
Fotoshoot van de bevalling. Doen of niet doen?
De slijmprop – Wat is het en waar dient hij voor?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat nou?
De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
Weeën – Welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
De eerste momenten met je baby
Wat doet een verloskundige?
Indalen van je baby
Wat doet een gynaecoloog?
Een doula bij je bevalling – Wat doet een doula?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *