Wanneer bel je de verloskundige?

Je bent in blijde verwachting van je eerste kindje en je kunt niet wachten tot het moment daar is. Maar zoals elke aanstaande ouder, ben je vast ook wel een beetje nerveus en onzeker. Een van de grootste vragen die je waarschijnlijk hebt is: wanneer moet je de verloskundige bellen? Kun je te vaak bellen? Of misschien te weinig? Maar hoe weet je wanneer het juiste moment is?

Wanneer bel je de verloskundige?

Momenten om de verloskundige te bellen: eerste trimester

In het eerste trimester is het normaal om de verloskundige te bellen als je pijn of ongemak ervaart dat je niet kunt plaatsen. Dit kunnen dingen zijn zoals ernstige misselijkheid, scherpe pijn, bloedingen of als je je gewoon zorgen maakt over iets. De regel hier is simpel: als je je zorgen maakt, bel dan. Je kunt beter een keer te veel bellen dan te weinig.

Maak je geen zorgen over te vaak bellen

Misschien vraag je je af of het mogelijk is om te vaak te bellen. Het antwoord is nee. Het is beter om te vaak te bellen dan één keer te weinig. Verloskundigen zijn er om je te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze spannende tijd. Ze willen dat je belt als je je zorgen maakt. Dus bel gerust, ook al is het midden in de nacht!

Wanneer te bellen in het tweede en derde trimester

Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er specifieke momenten waarop je de verloskundige moet bellen. Als je bijvoorbeeld minder beweging van de baby voelt dan normaal, of als je pijn, druk of krampen voelt die niet normaal lijken. Ook als je hoofdpijn hebt die niet weggaat, problemen met je gezichtsvermogen hebt, of als je plotseling veel gewicht aankomt, moet je de verloskundige bellen.

Het belang van de 20-weken echo

De 20-weken echo is een belangrijk moment in je zwangerschap. Tijdens deze echo wordt gekeken of de baby zich normaal ontwikkelt en of er geen zichtbare afwijkingen zijn. Als je je zorgen maakt over deze echo of als je vragen hebt, is dit ook een goed moment om de verloskundige te bellen.

De bevalling: Wanneer bel je?

Eindelijk is het zover: de bevalling begint. Maar wanneer bel je de verloskundige? Er zijn een paar duidelijke signalen. Als je weeën hebt die regelmatig zijn en ongeveer een minuut duren, als je vliezen breken, of als je bloed verliest, moet je de verloskundige bellen.

Onzeker? Bel Gewoon!

Onthoud: het is volkomen normaal om onzeker te zijn tijdens je zwangerschap. Als je je zorgen maakt, twijfelt, of gewoon een vraag hebt, bel dan gewoon de verloskundige. Zij zijn er om je te helpen en te ondersteunen tijdens deze bijzondere tijd. Het is beter om een keer te veel te bellen dan een keer te weinig. Dus pak die telefoon en maak die oproep. Je doet het hartstikke goed!

liefs Marion

Meer informatie

De 20-weken echo: Een belangrijke stap in je zwangerschap
Een goede voorlichting is essentieel
Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Wat is een CTG en wanneer krijg je die?
Bevallen zonder verloskundige keuze of noodzaak
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Wat doet een verloskundige?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *