Intocht van Sinterklaas – Sinterklaasweetjes

Nog een paar dagen en dan komt de Sint weer in het land. Een spannende periode voor kinderen! Sinterklaas is in Nederland het grootste en meest bekende kinderfeest met als hoogtepunt pakjesavond op 5 december. In België vieren ze pakjesavond trouwens op 6 december.

Intocht van Sinterklaas - Sinterklaasweetjes

Traditie

Het Sinterklaasfeest is gebaseerd op de traditie over de de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw n.Chr. in Klein-Azië leefde.
De moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn Knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.

Intocht

De landelijke intocht vindt altijd plaats rond half november, op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (11 november).
Vergeet het niet in je agenda te zetten, want op zaterdag 17 november is de intocht van Sinterklaas. Dat schiet dus al lekker op! Dit jaar komt hij aan in de Noord-Hollandse gemeente Zaanstad in het dorp Zaandijk. Sinterklaas zal hier welkom worden geheten door burgemeester Jan Hamming. De pakjesboot (Pakjesboot 12) zal rond 12.00 uur aanmeren in de haven. Is Zaanstad nou een beetje te ver weg voor je, dan kun je natuurlijk alles volgen op de TV (NPO3). De uitzending begint om 12 uur!

Aankomst in België

In België komt Sinterklaas altijd in Antwerpen aan, wat rechtstreeks wordt uitgezonden op Eén of Ketnet onder de naam Hij komt, hij komt… De intrede van de Sint.

Plaatselijke intochten

De plaatselijke intochten zijn meestal dezelfde middag als de landelijke intocht, maar in het zuiden van Nederland en in België vaak ook de zondag daaropvolgend. Vaak komt hij dan te paard, maar ook andere vervoermiddelen zijn niet ongewoon.

Sinterklaasjournaal

Vanaf 13 november begint het Sinterklaasjournaal weer. Iedere avond, tot en met 4 december om 18.00 uur op NPO3. Het Sinterklaasjournaal is altijd spannend en leuk voor kinderen om te volgen. Vaak nemen scholen de verhaallijn over, zodat het voor de kinderen nog echter allemaal wordt.
Ook dit jaar is het Sinterklaasjournaal weer in handen van Dieuwertje Blok die samen met reporter Jeroen Kramer uitgebreid verslag zal doen.

Spannend verhaal

In het Sinterklaasjournaal is altijd een spannend verhaal, worden achtergronden van het Sinterklaasfeest belicht, zitten er grappige gebeurtenissen en is er altijd een happy end. Het is ieder jaar opnieuw een leuke voorbereidingstijd tot pakjesavond.
Heb je geen tijd om iedere avond naar het Sinterklaasjournaal te kijken? Op iedere zondag is er een weekoverzicht met alle hoogtepunten van de week. Op die manier kun je toch een beetje bij blijven.

Schoentje zetten!

Houd er met de boodschappen alvast rekening mee, want ieder jaar zal de Sint bij de intocht de kinderen weer beloven dat zij hun schoen mogen zetten en dat zal dit jaar vast niet anders zijn!

Historie

In Nederland zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas.

16e eeuw

Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoen zetten door kinderen in de huiskamer. Kunstschilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw de sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat naast speelgoed verschillende soorten snoepgoed zoals speculaas, kruidnoten, pepernoten, borstplaat, chocoladeletters, taaitaaipoppen en marsepein. Dit zijn eeuwenoude lekkernijen die in traditionele vormen werden gemaakt. Als drank werd chocolademelk en warme bisschopswijn geschonken. Opvallend is dat vooral jongens een roe of zakje zout in de schoen vonden als teken dat ze te oud werden bevonden om nog aan het kinderfeest mee te doen.

Uittocht

In sommige plaatsen in Nederland wordt sinds begin 21e eeuw ook een uittocht van Sinterklaas gehouden op 6 december. Dit is onder andere het geval in Scheveningen en Hoek van Holland.

liefs Marion

Meer informatie

Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Knutselen voor Sinterklaas
Schoencadeautjes onder de 10 euro! 15 tips!
De leukste Sinterklaasliedjes
Warme herinneringen aan Sinterklaas

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *