Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!

Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!

Hoewel de ergste hitte momenteel achter ons ligt, is het natuurlijk nog wel behoorlijk warm buiten. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur binnenshuis onaangenaam hoog kan oplopen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het hoofd koel te houden als je binnen zit. We geven je graag 5 gouden tips die ervoor zorgen dat je volop kunt genieten van een heerlijk koel huis.

#1: Investeer in goede isolatie

Je kunt 3 ventilators neerzetten in huis en de hele dag met je voeten in een bak ijswater zitten, maar als je woning niet optimaal geïsoleerd is zet dat weinig zoden aan de dijk. Houd de zon buiten door te investeren in zonwering. Daarnaast kan dubbel glas of triple glas (HR+++) ervoor zorgen dat de ergste warmte buiten de deur blijft. ’s Winters houdt dit glas de vrieskou juist buiten de deur, waardoor je van een warm huis geniet. Een uitstekende investering dus! Online glas bestellen is bij GlasGigant een fluitje van een cent: binnen no-time heb je jouw dubbel of triple glas in de juiste afmetingen aangeschaft. Je profiteert dan direct van de voordelen die dubbel of triple glas je kan bieden in deze warmte. Wellicht even langs de site van GlasGigant.nl surfen voor het bekijken van de opties, kan geen kwaad.

Naast dubbel glas kun je ook investeren in (wintergroene) klimplanten zoals hedera. Door de gevel van je woning te laten begroeien houd je je huis ook koeler. Ook een groendak draagt hier positief aan bij. Misschien is het nu net even te laat om dergelijke grote investeringen te doen, maar volgend jaar kun je het met een beetje planning een stuk koeler hebben!

#2: Houd je lichaam koel

Draag binnenshuis zo min mogelijk kleding en kies voor de juiste stoffen. Laat polyester even links liggen en draag zoveel mogelijk katoen en viscose. Wijde, lichte kleding zorgt voor de nodige verkoeling. Daarnaast kan het helpen om je lichaam te koelen met een vochtige, ijskoude (thee)doek die je over je schouders hangt. Eet veel waterijsjes, drink voldoende koud water en als je het echt niet meer uithoudt kun je in de tuin gaan zitten en wat afkoelen met de tuinslang. Je natte kleding droogt met deze temperaturen zo weer op. Heb je kleine kinderen? Dan heb je nu een mooi excuus om bij ze in het opblaasbadje te duiken.

lijn groen oudersenzo
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!

#3: Natuurlijke airco

Heb je geen airco in huis? Dan kun je investeren in zo’n systeem, maar als je liever op de kleintjes let is er ook nog zoiets als natuurlijke airconditioning. Zet ’s ochtends vroeg (bijvoorbeeld tussen 6 en 7) alle ramen en deuren open, om ze daarna weer te sluiten. Je laat dan frisse lucht binnen en de warmte die zich de vorige dag(en) heeft opgebouwd kan je huis verlaten. Het blijft op die manier gegarandeerd wat koeler in huis dan als je niet lucht.

#4: Kook niet!

Kies ervoor om een maaltijd thuis te laten bezorgen, maak een frisse maaltijdsalade of haal iets af, maar gebruik liever geen oven of fornuis. Dit soort temperatuur zorgt er niet alleen voor dat het zweet je acuut uitbreekt, maar verwarmt de keuken ook onnodig. En dat is beslist niet iets waar je op zit te wachten als het al klam, warm en benauwd is in huis. Vind je het lastig om lekkere maaltijden te verzinnen of heb je geen inspiratie? Check dan deze overheerlijke saladerecepten eens.

#5: Houd je rustig

Last, but not least: houd je rustig. Zeker als je zwanger bent in de zomer is dat erg belangrijk. Trek je terug op je eigen plekje op de bank met de ventilator op je gericht en lees een goed boek of speel een spelletje op de tablet of telefoon. Houd je het echt niet uit van de hitte, neem tussendoor dan een verkwikkende douche en laat je opdrogen aan de (ventilator) lucht. Maak je haar nat met ijskoud water en steek het op. Zo blijft je hoofd een hele poos koel en kun je een stuk beter tegen de hitte. We wensen je veel succes met het koel houden van je woning!

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Vergeten baby in de auto? Zo gevaarlijk is het!
Zwanger in de zomer. Dat kan best pittig zijn!
Hittegolf: zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Glasgigant.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *