Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)

Zindelijkheid. Er zal voor jou en je peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft! En die dag kan volgens recente inzichten heel wat eerder zijn dan nu vaak wordt aangenomen. Een van de eerste stappen is je kind al te helpen zindelijk te worden voordat hij zelf aangeeft daar aan toe te zijn.

Zindelijkheid – Waarom zou je er vroeg mee beginnen?

Een goede reden is: je doet er je kind een plezier mee! Ook al zijn de luiers van tegenwoordig veel beter dan die van vroeger, als je kind geen luier meer draagt is dat voor hem/haar natuurlijk het aller prettigst. En niet te vergeten, luiers zijn ook nog duur en belastend voor het milieu.

Wanneer kun je beginnen?

Als jij er als ouder ook aan toe bent, kan je beginnen je peuter vanaf een jaar zindelijk maken. Ieder kind is verschillend, maar er zijn dingen die kinderen meestal rond de eerste verjaardag al kunnen of beginnen te doen:

  • zitten en lopen
  • begrijpen wat je zegt
  • spelen met voorwerpen of luisteren naar verhaaltjes

Je kind kan dan dag en nacht zindelijk zijn voor hij twee jaar oud is.

lijn groen oudersenzo
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)

Hoe maak je je een peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen door op een prettige manier te beginnen aan de training.Laat hem kennis maken met het potje door hem regelmatig op het potje te laten zitten.

Lees elke keer dat je hem op het potje zet een verhaaltje voor.
Wanneer je kindje met plezier op het potje zit, zal hij er steeds langer willen blijven zitten. Uiteindelijk zal het zitten op het potje voor hem een rustmoment worden.
Prijs hem voor elke keer dat hij iets in het potje doet. Wanneer het een keer niet lukt kun je nog altijd iets zeggen als: ‘Leuk verhaaltje hè?’
Integreer het potje in je dagelijkse routine, door je kindje na de maaltijden, tussendoorhapjes en slaapjes op het potje te zetten.
Help je kind ook de nachten droog doorkomen door overdag met hem te oefenen.
En bedenk steeds: net als bij het leren lopen, fietsen, lezen et cetera, leren kinderen met vallen en opstaan. Ongelukjes horen erbij.

Zindelijkheid is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ geschreven door Debby Mendelsohn.

Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Draai het handige stappenplan uit (pdf)

Potjes Top 7

Jippie’s My Carry Plaspotje

De My Carry Potty is ontwikkeld door een moeder, om te helpen bij de uitdraging van zindelijkheidstraining.
Het is logisch om meteen met zindelijkheidstraining te beginnen zodra je het gevoel hebt dat je kindje er klaar voor is. Maar veel ouders stellen het toch uit, omdat het soms onhandig is. Zeker als je onderweg bent.

Online te koop bij Bol.com

Kinderurinoir – Konijn

Dit vrolijke konijn is een urinoir voor de kids. Hij is in drie hoogtes verstelbaar en je kunt hem ophangen of laten staan. Goed geschikt voor kids vanaf 12 maanden (tot 6 jaar). De urinoir is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en is niet giftig. Eenvoudig te reinigen en/of leeg te gooien. Het compartiment kun je er uit halen.

Online te koop bij Bol.com

Bo Jungle B-Whale Plaspotje

 Potjestraining zal zoveel eenvoudiger worden met dit
schattige walvissenpotje! Eenvoudig schoon te maken middels een verwijderbaar potje. Dit plaspotje heeft anti-slipvoetjes, een rugleuning voor meer comfort en is vrij van BPA.

Online te koop bij Bol.com

Fisher-Price Koninklijk plaspotje

Het Fisher-Price Koninklijk potje & krukje is een handig plaspotje dat ook als krukje gebruikt kan worden. Een feestelijk oefenpotje dat de kleintjes beloont voor hun bijdrage. De onderkant kan worden omgetoverd in een opstapkrukje en de bovenkant kan dan als toiletverkleiner worden gebruikt. Met vier melodietjes zodat je kindje weet wanneer hij een boodschap heeft gedaan.

Online te koop bij Bol.com

LUMA Babycare plaspotje – dark grey

Een modern vormgegeven baby potje om je peuter te helpen bij zijn zindelijkheidstraining. Het potje heeft een uitneembare inzet en is hierdoor eenvoudig te reinigen. Het potje is verkrijgbaar in vijf moderne kleurcombinaties. Geschikt vanaf 18 maanden tot 5 jaar.

Online te koop bij Bol.com

Draagbaar urinoir kikker

Wil je zoonlief alvast kennismaken met een urinoir? Ook dat kan! En dat kan dan ook nog eens met een super leuk ekikker! Deze schattige kikker urinoir is ideaal omdat je het op de juiste hoogte kunt hangen voor kleine jongens en die vinden het ongetwijfeld super tof om er in te plassen! Met deze wc trainer zullen jongetjes eerder aangeven dat ze moeten gaan plassen waardoor je hier minder last van hebt.

Online te koop bij Bol.com

Jippies My Carry Potty

Dit is een lichtgewicht, waterdicht potje wat geen wegwerpzakjes nodig heeft. Het speciale design zorgt ervoor dat, zelfs wanneer er een plasje is gedaan in het potje, je deze dicht kan doen en zo mee kan nemen. Geen gedoe meer met zakjes of luiers. Gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je bent weer onderweg.

Online te koop bij Bol.com

liefs Marion

Meer informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Angst voor het toilet. Hoe ga je ermee om?
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Bedplassen, hoe ga je ermee om?
Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *