Op welk moment schakel je een doula in?

In mijn doula carrière is het moment waarop gevraagd werd naar mijn ondersteuning erg breed geweest. Van het telefoontje met de net gedane positieve zwangerschapstest in de hand tot de mail met het verzoek om mijn doulabegeleiding vier dagen voor de geboorte. En natuurlijk op allerlei momenten daar tussenin.

Op welk moment schakel je een doula in?

Wat is een goed moment voor een doula?

Er wordt mij vaak gevraagd wat een goed moment is om te starten met een doula. Dat hangt helemaal af van de behoefte van jou als zwangere. Wil je verzekerd zijn dat je gewenste doula beschikbaar is voor jou/jullie, dan is het raadzaam om vroeg in je zwangerschap haar te reserveren. Want ook doula’s hebben een maximum van het aantal cliënten dat ze per maand aannemen. De een houdt het bij één begeleiding per maand, waar een andere met gemak vier à vijf zwangeren inplant.

Daarnaast ontstaat bij elke zwangere op een verschillend moment de behoefte aan een doula. Vaak is het wat later in de zwangerschap. Wanneer de geboorte in zicht gaat komen, zo rond de 32 weken, kan je toch de schrik om het hart slaan en de wens tot meer steun ontstaan. Of gaandeweg de zwangerschap verandert de situatie en is het met z’n tweeën doen, niet meer toereikend. Denk bijvoorbeeld aan een tweeling of een kindje dat sterft in de buik.

Alle stappen worden genomen

Hoe eerder je een doula betrekt bij de zwangerschap, hoe meer en langer je van haar diensten gebruik kunt maken. Maar ook als je haar aan het einde van je zwangerschap vraagt, worden alle stappen met jou gezet hoor, alleen dan in kortere tijd.

Hoe is het afgelopen met de twee vrouwen waarover ik het in het begin had?

De vrouw met de verse zwangerschapstest wilde mij graag weer als doula, want ze had bij een eerdere bevalling mij ook al als doula gehad en dat vond ze zo waardevol, dat ze deze keer mij er weer graag bij wilde hebben. Dus was ze er heel snel bij toen ze wist dat ze zwanger was. Acht maanden later beviel ze van haar kindje en was heel blij met mijn vertrouwde en helpende aanwezigheid.

Altijd welkom

De vrouw die vier dagen voor de geboorte contact met me zocht, was door omstandigheden er nog niet aan toegekomen. Of het nog kon? Natuurlijk, altijd welkom. In korte tijd kan je ook alle fases van de begeleiding doorlopen. Wat ook gebeurde. Zij en haar man kwamen langs en we hadden twee uitgebreide gesprekken. Daaruit bleek al snel dat wat zij wenste niet stond te gebeuren. Ze hadden zich al geconformeerd aan het medische traject dat was uitgestippeld.

Dat er meer mogelijk was bleek in onze gesprekken en daar gingen ze voor. De derde dag werd met mijn hulp alles geregeld zoals zij het wensten (inclusief een nieuwe verloskundige) en de dag erna beviel ze op de plek en op de wijze die voor háár werkte. Een droombevalling was de conclusie van de dolblije prille mama.

Wanneer ben jij toe aan een doula?

Ik kan niet aansturen op het inhuren van een doula, wil ik ook niet. Wanneer een zwangere eraan toe is weet ze dat en zal ze stappen ondernemen. Dus, wanneer ben jij toe aan een doula?

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Mooie gesprekken op de beurs
Een doula is er ook voor kleine geboortes
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *