Mooie gesprekken op de beurs

Mooie gesprekken op de beurs

Sinds lange tijd heb ik weer eens op een beurs voor zwangeren en jonge ouders gestaan. En ik vond het heerlijk. Vooral de mooie gesprekken die ik had met aanstaande mama’s, papa’s, oma’s en tantes. Sommigen voor het eerst zwanger, anderen voor de tweede, derde of zelfs zesde keer. Even een kijkje te mogen nemen in hun wereld is altijd inspirerend. En al zijn we op een beurs en kennen we elkaar niet, binnen de kortste keren gaat het over wat er werkelijk speelt en ontstaat een heel persoonlijk gesprek. Dat is de kracht van mijn doulaschap: heel snel ruimte en vertrouwen scheppen, zodat de zwangere zich veilig voelt en open gaat.

Oprecht luisteren

Ook op de beurs hebben heel wat vrouwen mij deelgenoot gemaakt van hun gevoelens, ervaringen en diepste wensen. Dat te kunnen doen is fijn, want het  lucht op en het geeft moed en energie als je oprecht luistert en niet betuttelt en veroordeelt.

Een paar gesprekken zijn me extra bijgebleven.

Zoals dat van een vrouw die voor de tweede keer bevallen was. De eerste bevalling had ze als heel naar ervaren en de tweede bevalling was heel fijn. Toen ik haar vroeg wat het verschil had gemaakt dat ze de tweede keer een totaal andere ervaring had, antwoordde ze met tranen in haar ogen: een doula. Dat raakte me, want hoe simpel kan het zijn. En hoe werkend.

Met een andere prille mama kwam ik in gesprek over hetgeen dat loskwam na de geboorte en aanleiding was om daar hulp voor te zoeken en het roer om te gooien qua werk. Ik stelde haar één vraag en dat leidde tot een heel persoonlijk gesprek waarin ze nog meer inzicht kreeg in het hoe en waarom van haar bevalervaring.

lijn groen oudersenzo
Mooie gesprekken op de beurs

Stilgeboren kindje

Ook de zwangere vrouw wiens vorige kindje stilgeboren was, was openhartig en deelde haar struggles met zichzelf en haar begeleiding. Door dieper in te gaan op het hoe en waarom, kon ik haar verzachten en ging ze gesterkt verder.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de kern is: luisteren, meebewegen, horen en bekrachtigen. Heb jij iemand die je tijdens de zwangerschap en de geboorte er onvoorwaardelijk voor je is? Je ziet, hoort, vertrouwt en volgt? Die geen eigen agenda en belangen heeft, anders dan jouw behoeftes en noden? Waar je je niet tegen hoeft te verdedigen of concessies voor hoeft te doen? Nee? Denk dan eens aan een doula. Want zij is bij uitstek degene die hier voor staat. Spreekt je dit aan, maak dan een afspraak met een doula om in het gesprek af te stemmen en te ervaren of zij is wat je geboorte ervaring compleet zal maken.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula is er ook voor kleine geboortes
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *