De zoete verleiding van Chocolade en cacao

De zoete verleiding van chocolade en cacao

Het is vandaag Internationale chocolade dag. Ik ben gek op chocolade, dus deze dag kan ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als ik er al over schrijf dan loopt het water mij al in de mond. En volgens mij bij velen. Ik heb nog nooit gehoord: “ik lust geen chocolade”. Ga maar eens rond met een schaaltje chocolade en bijna iedereen pakt er wat van.

Ik kan het niet laten

Als ik weer eens een periode gezond wil doen, niet wil snoepen en allerlei gezonde dingen in mijn boodschappenkarretje heb liggen, kan ik het bij de kassa vaak toch niet laten er alsnog iets van chocolade in te gooien. Het lijkt wel een verslaving. Je kunt zelfs stellen dat die handeling haast dwangmatig lijkt te gebeuren. Bizar. Vooral na het eten bij de koffie vind ik het heerlijk. Het is voor mij onweerstaanbaar…

Allergrootste reep

Er waren al diverse wereldrecords qua grootste reep maar in 2017 heeft Peru het wereldrecord verbroken. Tientallen bakkers hebben aan de reep gewerkt om het record te halen. De reep was in totaal 7 meter lang en 3 meter breed. Er was meer dan 2.000 kilo cacao, 1.500 liter melk, 700 kilo suiker en 250 liter water voor nodig om deze enorme reep te maken. Zou jij daar niet je tanden in willen zetten? Dit is toch gewoon een ultieme choco-walhalla!

Geschiedenis van chocolade

De geschiedenis van chocolade gaat erg ver terug, althans die van de cacaobonen. De Maya indianen maakten van de cacaobonen al een bitter drankje en ook de Azteken maakten dit zelfde drankje. Het werd gedronken tegen vermoeidheid. Pas in 1585 kwam de chocola naar Spanje, nog steeds als drankje. Later werden er andere ingrediënten aan toegevoegd en koekjes van gebakken. Het was een goed bewaard geheimen want pas 25 jaar later mocht de rest van Europa kennismaken met chocolade. Pas in 1818 ontdekte een Nederlander hoe je repen kon maken. De rest van de wereld volgde snel.

lijn groen oudersenzo
De zoete verleiding van chocolade en cacao

Lekker met voordelen

Inmiddels is het in allerlei vormen te koop. Denk aan de candybar, bonbon, de reep, melk, koekjes, ijs, boter, pasta, vla, taart, muisjes, vlokken of cake. Eigenlijk vind ik iedere vorm heerlijk. ’s Avonds bij de koffie vind ik een reep het lekkerst. Steeds een stukje afbreken, net zo lang totdat de reep op is. Maar bij een verjaardag vind ik een bonbon weer meer geschikt of taart. Op Sinterklaasavond drink ik natuurlijk warme chocolademelk, maar dat doe ik op een kille herfstavond ook graag.

Gevoel van geluk

Gelukkig is chocolade niet alleen maar slecht. Het geeft je ook energie door de aanwezige cafeïne. Chocolade geeft je echter ook een gevoel van geluk, door de endorfine en het kan zelfs een goede aanvulling zijn op je dieet (door de antioxidanten), maar dan moet het wel puur zijn. Wist je trouwens dat chocola een pijnstillende werking heeft? In een aantal gezondheidsproducten wordt het ook daadwerkelijk gebruikt. Zelfs in verzorgingsproducten als badschuim. Ik eet het echter liever op dan dat ik het op mijn lichaam smeer.

Soorten chocolade

Naast de verschillende vormen, zijn er natuurlijk ook de verschillende smaken. Vroeger was er alleen maar melk of puur, maar tegenwoordig zijn er zoveel smaken bij gekomen. Denk aan wit (hoewel dit eigenlijk geen echte chocolade is), hazelnoot, butterscotsch, sinaaspappel, pepermunt, (zeezout) karamel, chili, peper, framboos, nou ja, zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan. Zelf is gewoon de doodeenvoudige melkchocolade mijn grootste favoriet, afgewisseld met zo nu en dan een hazelnootreep.
Ben ik heel gezond bezig, kies ik uiteraard voor de pure vorm.

Wanneer moet je oppassen?

Chocolade is niet voor iedereen even gezond. Er zijn een paar situaties waarbij je moet oppassen. Misschien zijn het inkoppertjes, maar ik noem ze toch.

Bij suikerziekte, het bevat immers meer dan alleen cacao.
Met huisdieren. Geef huisdieren nooit chocolade want door de aanwezige stof theobromine kan hun hartje op hol slaan. Ze kunnen er zelfs aan overlijden.
Voor je tanden. Want door het suiker kan het je tanden aantasten.

Chocolade en kinderen

Natuurlijk gun je je kind ook een stukje chocolade. Vanaf een jaar of twee mag je kindje met je meesabbelen, maar liever nog niet teveel. Kinderen verteren de vetten die in een reep zitten zeer slecht en dit kan een risico geven op het ontwikkelen van een allergie. Even voorzichtig dus, ook met de chocoladepasta op brood. Een beetje kan geen kwaad, maar geef het in beperkte mate.

Wat kun je allemaal met chocolade

Gewoon lekker opzuigen, of bijten. Maar je kunt er ook andere lekkere dingen mee doen. Smelten en gebruiken in een chocolade fontein. Hoe heerlijk om even je vinger er doorheen te halen, of een stukje fruit. Gesmolten chocola over het ijs, een taart van bakken of brownies. Vergeet ook de chocolade mousse niet of… nou ja, je snapt me vast. Ik schenk nog maar eens een kom warme chocolade in. Het regende hier net, dus het is er herfstig genoeg voor.

Leuke chocolade weetjes

Chocolade wordt gemaakt van een vrucht. Ja, echt waar, als je het eet, dan eet je eigenlijk een deel van een vrucht! Het bestaat onder andere uit cacao, dat wordt gewonnen uit cacaobonen, die weer de pit van de vrucht van een cacaoboom zijn!

Witte chocolade is ook gewoon chocolade maar zonder de cacaopoeder. Pure chocolade wordt onder andere gemaakt van cacaopoeder en cacaoboter. Bij melk chocolade wordt daar nog melk aan toegevoegd, maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder.

De favoriete chocolade van Nederlanders is melk met nootjes. Merci wordt al ruim 39 jaar verkocht in Nederland en al jarenlang is het reepje met de groene wikkel, melk-amandel-hazelnoot, de merci smaak die altijd als eerste op is!

Je kunt ook heerlijke hartige gerechten maken met chocolade. Natuurlijk is het perfect om heerlijke taarten, koekjes of cakes mee te bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een taart met reepjes chocola aan de zijkant? Maar je kunt chocolade ook gebruiken in hartige gerechten zoals chili con carne.

Chocolade is een heel populair bedankcadeau. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders het wel eens geeft om iemand te bedanken. Vrouwen doen dit veel vaker dan mannen (86% vs. 77%).

lijn groen oudersenzo
De zoete verleiding van chocolade en cacao

Chocoladetaart

Natuurlijk mag dit recept niet ontbreken. Want na al die woorden over chocolade kon ik het natuurlijk niet laten om een taart te bakken. Een choladetaart. Uiteraard. Als je ook trek hebt gekregen, volgt hieronder het recept. Dit recept is trouwens perfect geschikt voor iedereen die snel trek heeft, want de taart is binnen een uur klaar. Vijftien minuten bereiden en 40 minuten bakken. Snel insmeren als hij is afgekoeld en klaar is hij! Dat wordt smullen!

Ingrediënten taart

200 gram pure chocolade
100 gram melk chocolade
4 eieren
200 gram roomboter
150 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
100 gram walnoten of hazelnoten
Wat roomboter of bakspray om de springvorm mee in te vetten

Voor de topping

200 gram pure chocolade en 50 gram roomboter

Overige benodigdheden

Een springvorm van 24 of 26 cm
Steelpannetje, ik gebruikte er 1 met teflon laag
Staafmixer
Beslagkom

Bereiding

Het is handig om de oven alvast voor te verwarmen op 180 graden.
De springvorm kan alvast ingevet worden met de roomboter of de bakspray
Walnoten of hazelnoten fijn hakken
De chocolade in stukjes breken, de 100 gram melkchocolade en de 200 gram pure chocolade, deze kunnen dan samen met de 200 gram roomboter in het steelpannetje verwarmd worden, langzaam. Roer totdat er een egale massa ontstaat.
In de beslagkom de suiker doen en de vier eieren, even mixen. Dan de chocolade en boter uit het steelpannetje er doorheen roeren. Dan het zelfrijzende bakmeel en de gehakte walnoten of hazelnoten er doorheen mixen.

Bakken en versieren

Alles in de springvorm, netjes verdelen en de springvorm kan de oven in. Baktijd 30 tot 40 minuten. Controleer dan met een saté prikker of de taart gaar is, dit kan na 30 minuten. Let goed op want de laatste minuten dan wordt de taart erg heet en kan hij verbranden.
Als de taart is afgekoeld, dan kan de rest van de pure chocolade erin met de 50 gram roomboter voor de topping Ik heb maar 1 reep van 100 gram gesmolten met boter en dat netjes over de taart gesmeerd.

Daarna de taart nog minimaal een uur in de koelkast zodat de chocolade laag hard wordt

Kosten

Je kunt de taart zo duur maken zoals je zelf wilt, je kunt de goedkopere repen chocolade uit het schap halen of de duurdere. Ik heb de taart gemaakt met chocolade repen (100 gram) van 0,49 euro. Ik heb het niet exact berekend maar deze taart is niet duurder dan 7,50 euro en je kunt er zeker wel 10 puntjes uithalen. Omdat de taart best machtig is zou ik geen grote stukken snijden,

Met deze taart is veel variatie mogelijk, Met ijs, wat slagroom, met een kersen- of frambozenvulling. Wat versiersels erover heen. En je hebt een prachtige taart (ook zonder de versiering trouwens) om te serveren aan je gasten of gewoon lekker aan je gezin.

Chocolade song van Minidisco

Liefs Karin

Meer informatie

De allerlekkerste en meest bijzondere chocolademelk maak je gewoon zelf
Koffie – Internationale dag van de koffie
Songtekst kinderliedje Chocolade
Het effect van suiker

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *