Zeep. Wat doet dit eigenlijk met je huid?

Dagelijks maken we gebruik van één of meerdere soorten zeep, maar wat weten we er nou eigenlijk van? Het is waarschijnlijk ouder dan je denkt, want het bestaat al duizenden jaren. In de loop is de samenstelling wellicht veranderd, maar zo’n 5000 jaar geleden gebruikten de mensen al zeep.

2800 voor Christus

Het eerste bewijs van zeepachtige producten dateert ongeveer van 2800 voor Christus, in het oude Babylon. Die eerste zepen bestonden uit as, klei, zand en bevatten een oliebasis. Hoewel de samenstelling in de loop van de jaren is aangepast, ligt de basis van de huidige zepen nog steeds in het principe van oliën en vetten, welke met een alkali (een base) worden gekookt, waaruit zeep ontstaat. Veelal met glycerine als bijproduct.  Romeinen en Grieken kenden van oorsprong de zeep namelijk helemaal niet; zij gebruikten oliën om hun huid te reinigen. 

Productiewijze van zeep

De meeste mensen zullen totaal niet stilstaan bij de productiewijze van zeep en moet het vooral lekker ruiken en geen aanslag plegen op de huid. Hoewel zeep vooral een nuttig product is om zo hygiënisch mogelijk te leven, is het vandaag de dag ook vooral een commercieel product geworden. Zodra je de TV aanzet of een magazine openslaat, lachen de schuimende reclames je tegemoet. De hoeveelheid producten met zeep als hoofdingrediënt zijn bijna niet te tellen. Denk bijvoorbeeld aan: shampoo, badschuim, douche crème, wasmiddel en zelfs in de toiletreiniger vind je zeep.

lijn groen oudersenzo
Zeep. Wat doet dit eigenlijk met je huid?

Verschillende soorten zeep

Zeep kan vast of vloeibaar zijn. Chemisch gezien is zeep het zout van de vetzuren waaruit het ontstaat. Zeep breekt de natuurlijke, vettige beschermlaag van de huid af. Gelukkig hebben we talgklieren die ervoor zorgen dat dit weer snel wordt hersteld. Anders zou de huid te veel uitdrogen en kwetsbaar worden. Er zijn overigens vier verschillende soorten zeep:

Antibacteriële zeep (doodt bacteriën)
Synthetische en plantaardige zeep (bevat geen dierlijke vetten)
Glycerinezeep (zachter en daardoor veel gebruikt als babyzeep)
Antieke zeep (veel gebruikt in hamams om het lichaam te scrubben)

Hoe werkt zeep?

Je huidvetten beschermen je huid tegen vuil en bacteriën van buitenaf. Om dit vuil te verwijderen is het daarom noodzakelijk om het vet los te maken. Met alleen het gebruik van water, gaat dit niet lukken. Vet en water stoten elkaar immers af. Maar wanneer je zeep gebruikt, lukt het wel. Want zodra zeepmoleculen in contact komen met water, komen deze los en vormen hiermee een soort brug tussen water en vet. Hierdoor komt het vet én vuil los van de huid en kan door het water worden weggespoeld. Vooral bij warm water is de ontvetting van de huid optimaal.

De talgklieren zullen vervolgens weer een nieuwe vetlaag aanmaken, ter voorkoming van het uitdrogen van de huid. Je kunt je echter voorstellen dat het dus niet verstandig is je huid te vaak met zeep te wassen. Je zou hem daarmee extra kwetsbaar maken doordat hij niet voldoende tijd heeft om te herstellen. Ook is het niet goed om te warm water te gebruiken. Wil je toch je huid vaker met zeep wassen (bijvoorbeeld je handen), gebruik dan na het wassen een huidverzorgende crème om de huid weer te voeden.

lijn groen oudersenzo
Zeep. Wat doet dit eigenlijk met je huid?

Hoe lang kun je zeep bewaren?

Dat is afhankelijk of het een harde zeep is of een zachte. Harde zepen zijn in principe oneindig houdbaar. Ze kunnen in de loop van de tijd wellicht uitdrogen, maar ook dan behoudt het zijn werking. Sterker, door de concentratie van de werkzame stoffen gaat het zelfs nog beter werken.

Vloeibare zepen bestaan voornamelijk uit water en dit beperkt de houdbaarheid. Dit wordt vaak opgevangen door toevoeging van conserveringsmiddelen. Na het eerste gebruik van deze zepen geld vaak een houdbaarheidsdatum van 6 tot 12 maanden. Dit wordt vaak aangegeven op de verpakking

Gekkigheid

Wat een gekkigheid eigenlijk! We gaan dus harde zepen (die oneindig houdbaar zijn) verdunnen met water, waardoor het minder houdbaar is en er chemische stoffen nodig zijn om dat weer te verlengen én betalen daar veelal ook nog eens de hoofdprijs voor. Dus we krijgen minder werkzame stoffen tegen een hogere prijs voor een product dat ook nog eens minder lang houdbaar is. En dan heb ik het nog niet eens over het onnodige gebruik van plastic welke een enorme aanslag op onze aarde is. Dat moet toch anders kunnen! Gelukkig denken meer mensen hierover na.

lijn groen oudersenzo
Zeep. Wat doet dit eigenlijk met je huid?

De zeepjes van Day 1

DAY 1 is opgericht door Katjana Bockweg & Martijn van der Werf. Zij hebben 6 kinderen, waarvan een aantal met een droge en gevoelige huid. Ze vonden dat de kwaliteit van veel bad en doucheproducten niet goed genoeg omdat de producten vaak de huid meer uitdrogen dan dat ze verzorgen. Bovendien is die zee aan plastic flessen in de badkamer ook niet bevorderlijk. Dus dachten ze: dat kan beter. Dat moet beter! En uit deze idealistische gedachte zijn de zeepjes van Day 1 ontstaan!

Natuurlijk en vegan

Day 1 komt met een natuurlijke en vegan huidverzorgingsmerk, waar je huid blij van wordt. Ze omschrijven het zo mooi als: “een shampoo zeep die je haar wakker kust, een detox zeep die de klok terugzet en een scrub zeep die je lichaam een mini vakantie geeft, maar ook een body zeep die je overal kust of een zeep waarvan de etherische olie je een brainshower geeft”. Heerlijke omschrijvingen toch? En in het geval van Day 1 is dat niet alleen een marketingpraatje.

De zepen bevatten botanische ingrediënten zoals plantenboters, oliën, klei en essentiële olie van bloemen. Niks geen synthetische geurstoffen, palmolie of plastic! Dat is een hele verademing en dat maakt de zepen van Day 1 vooral een heel eerlijk product en ook nog eens een “wees lief voor de wereld product”. Daarmee is het ook financieel aantrekkelijk, want eigenlijk heb je met dit (h)eerlijke stuk zeep (12,95 – 14,95 euro), verder geen andere zeepproducten nodig in de badkamer… Moet je eens uitrekenen hoeveel je daarmee kunt besparen!

Er is echter nog een laatste voordeel. Deze zeep droogt je huid niet uit, ook niet als je hem vaker gebruikt Dit in tegenstelling tot fabriekszeep. Dit komt omdat uit fabriekszeep de glycerine wordt uitgehaald. Bij Day 1 is dit niet het geval zodat de verzorgende en verzachtende werking optimaal is. Je hebt dus na het wassen van je handen géén verzachtende crème nodig, ook niet als je de zeep vaak/vaker gebruikt.

liefs Marion

Meer informatie

Verzorging van je voeten. Zo houd je ze mooi en gezond!
Ontharen, voor welke manier kies jij?
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Amandelolie – 6 hacks om je haar glanzend en gehydrateerd te houden deze winter
Mooi met natuurlijke middelen
Droge handen in de winter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon Met dank aan Day 1.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *