Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!

Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!

Puber zijn terwijl de wereld op zijn kop staat, met andere woorden: Puber in Coronatijd. De één zegt dat ze niet moeten zeuren (en verwijst daarbij naar de eigen jeugd in oorlogstijd) en de ander knijpt expres een oogje toe omdat ze al zoveel moeten missen. Wie er gelijk heeft? Tja, daar valt natuurlijk over te twisten. Feit is dat het geen leuke tijd voor ze is en voor sommigen echt wel loodzwaar. Dus het is aan ons, als ouders, om ze hierin te begeleiden!

Positief zijn! Ook in Coronatijd.

Hoe moeilijk het ook allemaal is, continue de aandacht vestigen op dat wat vervelend is helpt niemand. Jou niet, maar ook je puber niet. Probeer zelf in ieder geval niet steeds te klagen en te zuchten. Praat niet alleen maar over alles wat niet meer mag, niet meer kan of hoe eng alles is. Leg expres de nadruk eens op de dingen die wel fijn zijn geweest vandaag. Benoem juist eens de andere kant van de lockdown. Want die zijn er voor veel mensen ook. Minder stress doordat er minder kan, bijvoorbeeld. Misschien voor je puber niet leuk, maar doordat jij niet steeds zelf in de negatieve sfeer zit, geef je wel een beter voorbeeld en zal ook de sfeer in huis er beter op worden! Maar overdrijf ook weer niet. Is je kind echt verdrietig om het geheel dan werkt jouw overdreven vrolijkheid misschien wel als een rode lap op een stier!

Praten, praten, praten…?

Praten is en blijft een toverwoord. Helaas is dat nou net iets wat met pubers soms nogal een klus is. Normaal al, dus laat staan nu. Toch is het wel aan te raden om het te doen. Misschien zit je kind niet te wachten op een goed gesprek, maar heb je het idee dat er iets speelt? Gooi iets in die richting eens over tafel heen als een terloopse opmerking tijdens het eten. Zo kan er toch spontaan een gesprek met elkaar ontstaan, zonder dat je kind zich al te bezwaard voelt. Uiteraard hou je het gesprek dan algemeen en richt je je niet speciaal tot dat ene kind. Mocht hij/zij zelf aangeven op dat moment wat het voor hem/haar doet, dan mag het vanzelfsprekend wel.

lijn groen oudersenzo
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!

Ondersteun bij schoolwerk

Heeft je kind moeite met het online lespakket? Probeer de vinger aan de pols te houden! Ook al was hij altijd zelfstandig aan het studeren, alles online is toch echt heel anders! Denk dus niet klakkeloos dat het allemaal wel goed zal gaan. Gaat het wel goed? Geef hem of haar dan ook alle ruimte om het op haar/zijn manier te doen. Dat geeft een goed verantwoordelijkheidsgevoel, welke hij dus ook blijkbaar goed aankan!

Naar buiten

Alle dagen binnen hangen en niks anders doen dan achter een beeldscherm zitten…oké, het is het leven van alledag voor veel pubers. Ook in niet-Coronatijd. Maar het geeft echt geen energie! Afleiding is een groot goed. Even lekker die gedachten verzetten en bewegen is niet alleen afleiding. Het geeft ook gewoon een lekkere boost aan je lichaam. En als het kan ook nog even lekker buiten. Dus als je jouw tiener nog zo ver krijgt om mee te gaan: ga af en toe lekker een eindje lopen, fietsen of wat jullie dan ook lekker vinden om buiten te doen!

Ander soort afleiding

Uiteraard werkt elk soort afleiding goed. Zoals:

  • Een leuke (!) film
  • Een spannend spel doen met elkaar
  • Een goed boek
  • Creatief bezig zijn

Maak een escaperoom in je eigen huis. Leuk om te verzinnen, leuk om te doen. Wie welk stukje voor zijn rekening neemt, kunnen jullie onderling afspreken. Maakt de puber de escaperoom en los jij op of andersom?

Missen van vrienden

Heeft je kind behoefte aan contact met zijn vrienden? We zitten natuurlijk vast aan beperkte aantallen (die steeds wisselen). Maar je zou natuurlijk wel kunnen kijken of die ene vriend of vriendin die kan komen (of twee…) bijvoorbeeld een keer een nachtje kan blijven en ze zo even heerlijk kunnen bijkletsen en feesten. Want ach, feesten met z’n tweeën of drieën kan ook prima. En is altijd stukken beter dan met grote groepen er op uit te trekken in deze tijden!

Bang voor Corona?

Merk je dat je kind bang is voor de ziekte zelf? Of dat het bang is voor opa of oma, bijvoorbeeld? Lach dit niet weg! Het enige wat je hier mee bereikt is dat je kind het alleen gaat zitten opkroppen en de spoken in het hoofd alleen maar groter worden. Praat erover!

Schakel hulp in!

Denk je dat er meer aan de hand is dan alleen maar een beetje bezorgd zijn? Is je kind vooral somber? Voelt het zich duidelijk eenzaam door het gebeuren? Kortom: maak je je zorgen om je kind? Zoek hulp! Neem dit serieus, want helaas komt dit onder de jeugd ook voor (en in alle leeftijdsgroepen trouwens) en voorkom dat je kind depressief raakt of nog erger!

liefs Wil

Meer informatie

Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona
Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Verhoogde depressiviteit bij jongeren. Wat kun je voor ze doen?
Bachbloesem bij depressieve jongeren kan helpen
Ouders en kinderen betalen een hoge prijs
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *