Verlaat verdriet. Het onbewust uitstellen van het rouwproces.

Verlaat verdriet,. Het onbewust uitstellen van het rouwproces.

Mieke Ankersmid schreef een aantal jaren geleden het boek Verlaat Verdriet, dat duidelijk in een behoefte bleek te voorzien. Mensen herkenden hun traumatische ervaringen ten gevolge van de vroege dood van een ouder. Op latere leeftijd volgde alsnog een rouwproces. 

Ingrijpende gebeurtenis

Op jonge leeftijd één van je ouders verliezen door overlijden, is een heel ingrijpende gebeurtenis. De gevolgen ervan voor de rest van je leven worden nog wel eens onderschat. Mieke Ankersmid, die zelf op jonge leeftijd haar moeder verloor, schreef er een boek over: Verlaat verdriet. Mieke Ankersmid werkt als rouwtherapeut, trainer en coach sinds 1995 met ‘verlaat verdriet’. Zowel individueel als in groepen. Het boek, dat in 2002 uitkwam, is inmiddels aan een zevende druk toe.  

Sommige mensen kunnen steeds hun draai niet vinden in het leven

Ruim tien procent van de mensen die nu tussen de twintig en zeventig jaar zijn, heeft dit ervaren. Het heeft bij een grote groep mensen hun sporen nagelaten. Als kind redden velen zich redelijk, maar juist op latere leeftijd kwam de pijn naar boven.

Op latere leeftijd uit het verdriet zich dan op alle mogelijke manieren. Sommige mensen kunnen in het leven steeds hun draai niet vinden, of raken depressief. Een kleine gebeurtenis in het leven, kan het grote verdriet ineens naar boven doen komen. 

Veel hulpverleners krijgen met cliënten te maken waarbij het rouwen over de vroege dood van de ouder een rol speelt bij de problematiek. Zowel geestelijk als lichamelijk. Inmiddels is er wel meer herkenning en erkenning voor dit verlate rouwproces en zijn er veel therapeuten en coaches die hier aan werken middels verschillende methodieken. 

lijn groen oudersenzo
Verlaat verdriet,. Het onbewust uitstellen van het rouwproces.

Het gaat allereerst erkenning dat het verlies ingrijpend is geweest

Therapeuten werken steeds vaker met ‘verlaat verdriet’. Er worden therapiesessies gehouden, workshops, rouwweekenden. Het gaat in eerste instantie vooral om de erkenning dat dat verlies heel aangrijpend is geweest. Je kunt dat delen met lotgenoten en je begrijpt elkaar. Door het inzicht en de betekenis over je verlaat verdriet, snap je beter welke rol deze verlieservaring nu in je leven speelt. Je krijgt er meer vat op. 

Soms kan praten helpen, maar ook mindfulness, muziek, creatieve opdrachten, schrijven en lichaamswerk kan helpen om het rouwproces alsnog door te werken en het verdriet een plaats te geven. Mensen maken lange wandelingen met een rugzak op, en verwerken alsnog het verdriet. Niet zelden bevat die Cowboysbag rugzak het boek van Ankersmid. 

Kinderen werden vroeger uit logeren gestuurd

Eén van de oorzaken van moeilijk kunnen rouwen is kinderen weghouden bij een begrafenis. In vroeger tijden gebeurde dat nogal eens. Goed bedoeld, want het zou voor een kind een te zware emotionele belasting betekenen. Ze werden met hun kinderrugzak op naar een ver familielid uit logeren gestuurd. Inmiddels komen mensen daarvan terug. 

Het lijkt beter om een kind op zijn of haar niveau bij een afscheid van een dierbare, zoals oma of opa, te betrekken. Ze eerlijk te vertellen wat er aan de hand is zodat ook zij een eigen verwerkingsproces doormaken. Het kan veel problemen op latere leeftijd voorkomen. 

liefs Marion

Meer informatie

Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?
Land van mij, de nieuwste CD van Paul de Leeuw met “Toch hoor jij er altijd bij”
Als het ooit morgen is…

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Thebagstore.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *