Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?

Rouw is een natuurlijke reactie op het verlies van een dierbare. Dit doet altijd pijn, zeker als het om het verlies van je kindje gaat. Rouwverwerking is erg persoonlijk en iedereen gaat op een andere manier om met verdriet. Tijdens de rouwperiode probeer je jouw verdriet een plekje te geven en verwerk je heftige emoties en gedachten. Dit kost tijd en energie. Wij willen je wat liefdevolle tips geven om je te helpen tijdens het rouwverwerkingsproces.

Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?

Geef emoties de vrije loop

Tijdens de rouwperiode geef je jouw gevoelens een plek. De enige die weet hoe dit het best wordt gedaan ben jijzelf. Hou je gevoelens dan ook niet binnen wanneer deze op komen borrelen. Als je een kindje of een ander belangrijk persoon in je leven bent verloren mag je huilen, schreeuwen of hoe jij jouw emoties ook wilt uiten. Hou de tranen niet binnen maar laat deze toe. Jouw emoties mogen er zijn, en als anderen zien dat de emoties de overhand krijgen kunnen ze je wellicht steunen en hulp aanbieden. Als je dit wilt kun je dit altijd nog afslaan. Wie weet zijn er wel personen in je persoonlijke kring die een kwetsbare kant van zichzelf laten zien die je nog niet eerder kende.

Neem rust wanneer je dit nodig hebt

Rouw slurpt energie. Of het nu is door emoties die bovenkomen of gedachten die maar door je hoofd blijven malen, je gaat door een proces dat tijd en energie nodig heeft. Je eigen gezondheid is belangrijk, voel je dan ook niet bezwaard om je rust te nemen wanneer je voelt dat dit nodig is. Trek je terug wanneer je de behoefte voelt, neem een moment voor jezelf en rust uit door even helemaal niets te doen.

Zoek afleiding

Het nemen van rust is belangrijk, maar om te voorkomen dat het verdriet je opslokt is het ook van belang om afleiding te zoeken. Dit kan op allerlei manieren, afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Spreek bijvoorbeeld af met mensen die je dierbaar zijn, stort je op een (nieuwe) hobby of luister naar muziek. Tessa Winkel van REVIEWBOX onderschrijft het belang van muziek. ‘Muziek kan mensen veel troost bieden. Of je nu luistert naar vrolijke of treurige muziek, in veel songteksten zit wel een kern waar je je in kunt vinden. Zo zorgt een vrolijk liedje er bijvoorbeeld voor dat je terugdenkt aan een memorabele gebeurtenis, of laat een treurige songtekst je minder alleen voelen. Muziek kan zowel helpen bij het accepteren van emoties als bij het tijdelijk vergeten van het verdriet’.

Schrijf de emoties van je af

Als je geen zin hebt om met anderen te praten over je verdriet of maar blijft malen kan het behulpzaam zijn om dit van je af te schrijven. Dit kunnen gewoon woorden of korte zinnen zijn waarmee je samenvat hoe je je op dit moment voelt. Schrijf alles op wat je wilt en laat de woorden stromen tot je hart wat lichter wordt. Dit kan een bevrijdend gevoel geven. Een andere mooie manier om bij je emotie te kunnen en dit onder woorden te brengen is door een kaarsje op te steken en in gedachten of hardop uit te spreken wat je voelt.

liefs Marion

Meer informatie

Rouwverwerking, hoe kun je het beste met je verdriet omgaan?
Handige hulpadressen. Hier kun je met je verdriet terecht.
Hoe kun je iemand troosten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Adviesjagers.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *