Met een helm veiliger op de fiets of brommer

Mijn partner is inmiddels de 50 gepasseerd en conform alle vooroordelen, heeft hij voor zijn 50e verjaardag “motorrijlessen” gekregen. Zijn theorie zit er inmiddels op en het is nu tijd voor het “echte werk”, namelijk de rijlessen.

Om te zorgen dat hij zo min mogelijk rijlessen nodig heeft, is hij alvast druk in de weer met zijn brommer (een heuze oldtimer) en pionnetjes om alvast de bijzondere verrichtingen te oefenen. Mijn schatje heeft Zeeuwse roots, vandaar. Het moeten dus vooral zo min mogelijk rijlessen worden.

Hoeveel voertuigen kan een mens hebben?

Leuk hoor al die verschillende voertuigen, maar inmiddels wordt het aardig krap in de schuur. Mijn schatje heeft namelijk naast zijn brommer, ook nog een gewone fiets, een racefiets, een e-bike en zelfs een heuse step (voor volwassenen). Tel daar de fietsen van de overige gezinsleden bij op en je snapt dat onze schuur vol staat. Voor een eventuele motor, is echt geen plek meer. Ik vrees dus, dat die een plekje in de tuin krijgt. De kans is groot dat hij er een afdakje voor gaat bouwen, aan de schuur.

Veiligheid

Als je motor rijdt is het vanzelfsprekend: je draagt een goede, beschermende helm. Denk bijvoorbeeld aan een multifunctionele systeemhelm als de Roof boxer V8. Roof helmen staan immers bekend om hun betrouwbaarheid, draagcomfort en stijlvolle design. Maar waar het dragen van een kwalitatief hoogwaardige motorhelm een vanzelfsprekendheid is, geldt dit voor fietsers minder. Als je gezondheid je lief is, draag je op je racefiets of mountainbike een goede helm en leer je het de kids ook direct te doen.

Helaas is mijn partner niet zo verstandig. Voor zijn brommer heeft hij een goede helm, en straks op de motor gaat hij uiteraard ook een goede helm dragen, maar op zijn racefiets weigert hij (vooralsnog) een helm te dragen en ook op zijn e-bike wapperen zijn haren in de wind. Is een fietshelm nodig voor een veilige fietstocht? Of is het overbodig? Ik dook voor je in de materie.

lijn groen oudersenzo
Met een helm veilig op de fiets of brommer

Hoge snelheden

Ook al is een racefiets geen brommer of motor, ook met een racefiets kun je behoorlijke snelheden behalen. 25 kilometer per uur is aan de lage kant en als het windstil is zijn snelheden van 35 kilometer per uur zeker niet ondenkbaar. Maak je een flinke smak met zo’n snelheid? Dan kun je behoorlijk zwaar gewond raken. Om die reden dragen (verstandige) renners altijd een helm.

Ook op de mountainbike kun je er maar beter eentje dragen. Vaak pak je toch hobbelige bospaden mee en een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Maar hoe vaak zie je mensen op een stadsfiets of e-bike met een helm rijden? Best vreemd, toch? Oké, op een stadsfiets rij je gemiddeld ergens tussen de 15 en 18 kilometer per uur. Maar een e-bike op maximale ondersteuning kan wel 25 tot 28 kilometer per uur halen. Een helm is dan eigenlijk wel zo verstandig.

Maar ja, hoe breng ik mijn partner aan de helm, want hij weet natuurlijk zelf ook heel goed dat het niet zo verstandig is en anders attenderen zijn mede weggebruikers hem hier wel op. Die wijzen namelijk regelmatig naar zijn hoofd. Misschien moet ik blij zijn met motorrijlessen, want op de motor weet ik tenminste zeker dat hij er wel één op zijn hoofd zet.

Wanneer draag je een helm en wanneer niet?

Op de motor is een helm verplicht, dus daar is geen enkele discussie over. Over het gebruik van een helm op de brommer ook niet. Maar daarnaast kun je het beste ook een helm dragen als je op hogere snelheid gaat fietsen (bijvoorbeeld op een racefiets) of wanneer je van plan bent om hobbelige mountainbikepaden te trotseren.

Ook op de trekkingfiets ontkom je er soms niet aan en als je gebruik maakt van een e-bike is het ook verstandig om een helm te dragen. Vooral als er afdalingen in je route zitten. Dan haal je zelfs enorme snelheden met een huis-tuin-en-keukenfiets. En geloof me: met zo’n snelheid wil je écht niet onbeschermd ten val komen.

Fietshelm dragen op e-bike of niet?

Regelmatig komt de discussie terug of mensen een fietshelm moeten dragen als ze op een e-bike fietsen of niet. Zelf vind ik eigenlijk van wel. Waarom? Nou, ten eerste omdat je een flinke snelheid aantikt. Zeker als je op maximale ondersteuning fietst en daarbovenop zelf ook nog stevig doortrapt. Ten tweede zijn veel e-bike gebruikers wat oudere mensen in de leeftijdscategorie 65+. Hoewel die tegenwoordig behoorlijk fit zijn, is een val natuurlijk wel sneller gemaakt als je wat ouder bent. Ook heb je meer kans om jezelf lelijk te bezeren, al is op je hoofd terechtkomen natuurlijk nooit een goed idee, ook niet als je jong bent. Bovendien gebeuren er met e-bikes nogal eens ongelukken, waardoor ik een helm zo’n slecht idee nog niet vind. Maar goed, misschien ga ik daar anders over denken als ik zelf op zo’n ding rijd. Ik voel me met een racehelm op namelijk ook niet echt mooi of modieus: het is gewoon pure noodzaak.

Maar welke helm moet ik dan kopen?

Eerder hadden we het al even over motorhelmen. Hoewel ik zelf geen motor rijd, moet ik zeggen dat het me makkelijker lijkt om een motorhelm te kopen dan een fietshelm. Ik vind de keuze qua fietshelmen altijd vrij beperkt. Zeker als ik kijk naar mijn hoofdomvang (ja, ik heb een nogal “groot” hoofd): dan ben ik vaak op de minder kekke fietshelmen aangewezen. Ik heb gelukkig jaren terug een mooie roze fietshelm gescoord, maar als ik op een blauwe mountainbike rijd vind ik dat eerlijk gezegd niet echt mooi. Het vloekt nogal. Dus heb ik ook een simpele zwarte helm gekocht, waardoor ik elke fiets kan pakken die ik wil. Ik raad je sowieso aan om een helm altijd bij een speciaalzaak te kopen. Laat je hoofdomtrek goed opmeten en maak vervolgens je keuze. Echt, je zult veel veiliger de weg op gaan dan zonder. Ik wens je alvast vele veilige kilometers op de fiets toe!

liefs Marion

Meer informatie

Appen op de fiets. Een dure grap!
Pubers en brommers
Veilig op de e-bike – 10 tips voor een veilige rit
In het verkeer – Hoe leer je je kind fietsen?
Zo leren kinderen goed fietsen
Leren fietsen begint met een geschikte fiets!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Voordeelhelmen.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *