Spider-Man: Far from home

Spider-Man: Far from home

Gisterenavond waren we aanwezig bij de feestelijke première van de nieuwste Spider-manfilm: Spider-Man: Far from home. Wat een feest was het! We werden ontvangen met grote stukken pizza, prachtige Spider-Man-donuts, koele dranken en zakken popcorn. De jongens (Rocco en zijn beste vriend) hebben zich absoluut te goed gedaan aan al die lekkernijen. Ook was er dit keer weer een greenscreen waarmee je een spectaculaire foto (samen met Spider-Man) kon laten maken (foto zie onderzijde blog).

Dat Spider-Man hot is, bleek wel uit de gigantische opkomst. Niet alleen de Imax-zaal zat vol, maar er was ook nog een extra zaal die helemaal vol genodigden zat. Een flinke opkomst dus van bekend en minder bekend Nederland.

Spider-Man: Far from home

Spider-Man: Far from home is de opvolger van “Avengers: Endgame”. Moet je die film gezien hebben om het vervolg te kunnen begrijpen? Nee, niet echt. Het is natuurlijk wel leuker om deze film eerst te bekijken, want dan vallen alle puzzelstukjes nog beter op hun plek, maar noodzakelijk is het niet. De film is ook prima te volgen als je nog nooit eerder een Spider-Man-film hebt gezien.

lijn groen oudersenzo
Spider-Man: Far from home

Feest der herkenning

De film speelt zich niet alleen af in- of rond de hometown van Spider-Man, maar het grootste gedeelte bevinden de spelers zich in Europa. Denk bijvoorbeeld aan Venetië, Praag, Londen en zelfs Nederland krijgt een bezoek van Spider-Man en zijn klasgenoten. Met een piepklein rolletje voor Jeroen van Koningsbrugge als ‘oranje-hooligan’. Hoe vet is dat! Ik denk dat iedereen stik jaloers op hem is.

Fantastische acties!

Na het zien van honderden actiefilms, zou je denken dat je zo’n beetje alles wel hebt gezien en toch weten de acties mij opnieuw te boeien, te fascineren en te overtuigen. Vooral de scenes in Venetië zijn spectaculair. Een paar weken geleden liepen we nog op diezelfde brug over de Canal Grande, die nu door het watermonster werd verwoest.

De film staat bol van de illusies. Niets is wat het lijkt en dit geldt zowel voor situaties als voor mensen. Niet alleen Peter maar ook de kijker wordt steeds op het verkeerde been gezet. Dat houdt in ieder geval de focus goed en zorgt ervoor dat de film geen moment verveelt.

lijn groen oudersenzo
Spider-Man: Far from home

Ook gewoon een puber

Aan alles merk je dat deze film een ‘young-adult-film’ is. Betekent dit, dat de film niet interessant is voor volwassenen? Nee! Laat ik dat heel duidelijk stellen, want de film is ab-so-luut ook boeiend voor volwassenen. Hij zit namelijk vol over-the-top-actie, het verhaal is boeiend en er zit ook genoeg (subtiele) humor in. Daarbij hebben sommige scenes zo’n heerlijk hoog cartoongehalte, je ziet de tekeningen voor je.

Young-adult

Wat maakt de film dan zo ‘young-adult’? Voornamelijk door de leeftijd van de meeste hoofdrolspelers. Peter zit duidelijk in de puberteit en daar hoort een zoektocht naar zichzelf bij. Blijkbaar hebben ook superhelden daar last van. Ook heeft Peter de behoefte zich aan iemand te spiegelen, een soort vaderfiguur. Dat geeft Spider-Man een menselijke uitstraling en maakt hem benaderbaar. Het zal vooral leeftijdsgenoten aanspreken die in dezelfde fase van hun leven zitten. Vragen als: “Wie ben ik? Wat wordt er van mij verwacht?” en de daarbij behorende onzekerheden, zorgen er bijna voor dat het kwaad kan overheersen. Gelukkig leert Spider-Man snel van zijn fouten en kan het kwaad worden bestreden voor het écht te ver gaat.

Peter heeft dus nogal wat noten te kraken, zowel fysiek als mentaal kan hij wat groei gebruiken. Het is natuurlijk niet niets om een superheld te zijn, want mag je als superheld naast het redden van de aarde, ook een normaal leven leiden? Bijvoorbeeld verliefd worden en dromen over je eerste kus? Of moet het redden van de mensheid altijd bovenaan staan? Zijn onzekerheid staat in schril contrast met de spectaculaire acties. En dat maakt de film prettig om naar te kijken. Fragiel versus robuust, sterke acties versus fragiele onzekerheden, al die tegenstrijdigheden geven de film een mooie balans, waardoor het een plezier is om naar te kijken en het geen moment verveelt.

lijn groen oudersenzo
Spider-Man: Far from home

Smaakt naar meer

Natuurlijk wil ik niet teveel over de inhoud prijs geven, want ik vind dat je hem gewoon in de bioscoop moet gaan zien. De komende vakantieperiode is er prima voor geschikt. Echt kijken, zou ik zeggen. Het einde van de film geeft een glimp prijs voor het derde deel en ik verheug me daar nu al op. Ik ben nieuwsgierig hoe ze daar een draai aan gaan geven.

Korte beschrijving film

Peter Parker (Tom Holland) is terug in Spider-Man™: Far From Home, het nieuwste deel in de Spider-Man™: Homecoming-franchise! Onze vriendelijke superheld besluit om mee te gaan met Ned (Jacob Batalon), MJ (Zendaya) en de rest van zijn vrienden op een schoolreis naar Europa. Peters plan om het superheldenbestaan een paar weken achter zich te laten valt al snel in het water: met tegenzin gaat hij ermee akkoord om Nick Fury (Samuel L. Jackson) te helpen het mysterie te ontrafelen achter een aantal onverklaarbare aanvallen, die in heel Europa voor grote chaos zorgen!

lijn groen oudersenzo
Spider-Man: Far from home

Cast

Tom Holland, Samuel L. Jackson, Zendaya, Cobie Smulders, Jon Favreau, Jake Gyllenhaal, J.B. Smoove, Jacob Batalon, JB Smoove, Marisa Tomei, Martin Starr.
Regisseur: Jon Watts
Lengte: 129 minuten

De film draait vanaf 3 juli in de bioscoop.

Bekijk de trailer

liefs Marion

Meer informatie

The fast & furious: Hobbs & Shaw
Once upon a time in Hollywood
Angry Birds 2
The Grinch
The Addams family

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto’s: Universal Pictures International

Spider-Man: Far from home
lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *