Een dagje naar De Efteling

Als klein meisje ging ik al naar de Efteling. Niet zo vreemd, want de Efteling bestaat dit jaar maar liefst 65 jaar, dus wie is er nou niet als kind in het Sprookjesbos geweest? Als er iets te vieren was, een verjaardag of jubileum, werd dat regelmatig in de Efteling gevierd. Ik heb er dus heel veel goede herinneringen liggen; destijds natuurlijk nog lang niet zo uitgebreid als nu, maar toch zijn er nog steeds een aantal attracties die er toen ook al waren. Zeker in het Sprookjesbos. En het valt op, wanneer je er doorheen loopt, hoe goed alles er – zoveel jaar later – nog steeds uit ziet.

xxx

Handige app

Voor we vertrekken download ik nog even de handige Efteling App op mijn smartfoon. Op deze app kun je precies aangeven welke attracties je favorieten zijn, zodat ze eenvoudig op de map in de app te vinden zijn. In de Efteling laat de app je ook goed zien waar je je in het park bevindt en hoe je naar de volgende attractie moet lopen. Per attractie vind je uitgebreide informatie. Hartstikke handig en zeker een aanrader om vooraf even te downloaden.

Vriendelijk

Het eerste wat mij opvalt als we binnen zijn, is de vriendelijkheid van alle medewerkers. Dat zie je in een pretpark nog weleens anders. Hier zie ik alle medewerkers me een vriendelijke glimlach lopen en altijd even bereid je ergens mee te helpen. Of je nou een facilitair medewerker aanspreekt of een attractiemedewerker, iedereen is even behulpzaam.

Voor alle leeftijden

Ondanks mijn vele voetsporen in De Efteling als kind, was ik er nu alweer zo’n twintig jaar niet meer geweest. Voor Rocco was De Efteling dus onbekend terrein. Gek eigenlijk, want De Efteling is absoluut Nederlands mooiste attractiepark en voor iedere leeftijdsgroep zijn er voldoende attracties te vinden, om de dag van je leven te krijgen. En juist dat maakt de Efteling aantrekkelijk voor jong en oud.

Zo duur als je zelf wilt

In tegenstelling tot veel andere pretparken (bijvoorbeeld Disneyland Parijs) kent De Efteling geen ‘tassencontrole’ en kun je dus gerust je eigen versnaperingen meenemen. Dat hoeft natuurlijk niet, want er is in de Efteling een enorme diversiteit aan snacks, maar het kan dus wel. Naast de standaard snacks als ijs, patat en suikerspinnen, vind je er ook kraampjes met: poffertjes, noedels, wafels, aardappel Twisters, Hollandse vleesproducten en nog veel meer, zodat er eigenlijk voor iedereen wel een guilty pleasure te vinden is.

lijn groen oudersenzo
Een dagje naar De Efteling

Steeds nieuwe attracties

De Efteling blijft aantrekkelijk, ook als je vaker komt, omdat er ieder jaar weer een nieuwe attractie bij komt. Niet ieder jaar een spectaculaire attractie zoals dit jaar ‘Symbolica’ maar meestal is er wel iets nieuws te vinden.

Symbolica

We zijn al vroeg in het park, dus om de drukte een beetje voor te blijven, lopen we rechtstreeks naar de nieuwste attractie van De Efteling: ‘Symbolica – Paleis der Fantasie’. Een attractie voor het hele gezin. Symbolica is een prachtig paleis waar je fantasie tot leven komt. Er zijn verschillende routes te nemen (drie in totaal) die allemaal iets anders laten zien. Je dwaalt door magische vertrekken en je wordt betoverd door pracht en praal. Er is zoveel te zien, dat je ogen te kort komt. Je wilt eigenlijk veel langer kijken en genieten, maar je karretje is onverbiddelijk en neemt je gewoon weer mee naar het volgende fabuleuze vertrek.
Deze nieuwe attractie is absoluut de moeite waard om meerdere keren te bekijken!

Ritduur: 7 minuten (die voorbijvliegen)
Type attractie: overdekte familie-attractie

Raveleijn

De show van Raveleijn is een absolute mustsee! De show is gebaseerd op een verhaal van Paul van Loon. Het decor is sprookjesachtig en de show houd je op het puntje van de stoel.
De show duurt 20 minuten en de adviesleeftijd voor deze show is 6 jaar. In de show vind je allemaal ingrediënten die kinderen fantastisch vinden, zoals: paarden, ridders, zwaardgevechten, (echte) vogels, magie, spanning en sensatie, het gevecht tussen goed en kwaad. Die 20 minuten zijn voorbij voor je het weet en na de show wil je kind vast alleen nog maar ridder worden. Die van mij in ieder geval wel. Hij droomt nu van zijn eigen zwaard, want paardrijden kan hij al.
De show is Nederlandstalig, maar er zijn koptelefoons verkrijgbaar met de vertaling.

Showduur: 20 minuten
Type attractie: gedeelte indoor familie-attractie (vanaf 6 jaar)

Wachtrijen

Als wij er zijn, zijn de wachtrijen absoluut kort te noemen. Bij sommige attracties staat zelfs helemaal geen rij en bij anderen is de wachttijd hooguit 10 minuten. Dit had wellicht ook met het weer te maken, want de weersvoorspellingen waren allerminst ‘sprookjesachtig’ te noemen. Het voordeel hiervan is, dat het behoorlijk rustig was in De Efteling. En eigenlijk hebben we niet eens zoveel last gehad van de regen, want De Efteling heeft heel veel indooractiviteiten. Dus als je de buienradar een beetje in de gaten houdt, zorg je dat je tijdens zo’n regenbui gewoon ergens binnen aan het genieten bent en weer naar buiten komt als de zon zich weer laat zien.

Ben je alleen?

Als je alleen bent, hoef je niet achteraan in de rij te gaan staan, maar kun je bij een aantal attracties kiezen voor de ‘single rider’ ingang, speciaal voor iedereen die alleen is. Daar zijn bijna geen wachtrijen en kun je gewoon doorlopen. Dat is ideaal! En als het je dan toch niet uitmaakt naast wie je zit, is dit absoluut een aanrader!

De mooiste attracties

Aan het einde van de dag hebben we de meest mooie attracties gezien: PandaDroom, een prachtige 3D film van het WNF waarbij je je afvraagt waarom je je in de bioscoop geen soortgelijke effecten ziet, Droomvlucht, een sprookjesachtige tocht van droom naar – soort van – nachtmerrie, Carnaval, een stukje nostalgie dat aan elkaar hangt van vooroordelen maar daarom juist zo leuk is, Fata Morgana, waarbij de sprookjes van 1001 nacht tot leven lijken te komen, een rondje door het Sprookjesbos omdat dit gewoon altijd leuk is, de hoogte in met de Pagode, wat een prachtig uitzicht geeft op het park, griezelen in Het spookslot, met een korte spannende show vol geesten en dansende graven, een tocht met De stoomtrein die ons van de ene kant naar de andere kant van het park brengt en aan het einde een boottochtje om even tot rust te komen van alle drukte om ons heen.

Ruigrijk

Rocco heeft na Symbolica, Raveleijn, Droomvlucht en Fata Morgana genoeg pracht en praal gezien en wil spanning en sensatie. Hij vindt deze volop in ‘Ruigrijk’ waar hij geniet van attracties als ‘Baron 1898’ met een duizelingwekkende vrije val (maar liefst 2x!), Joris en de Draak, waarbij je zo snel als het geluid lijkt te gaan, hij overwint zijn angst bij de Python en gaat er na de eerste keer, toch nog snel een tweede keer in, hij zoeft naar beneden met de Bob en laat zich als laatste ontvoeren door sensatie van de De Vliegende Hollander. Rocco is volledig aan zijn sensatietrekken gekomen!

Spectaculaire afsluiting

We sluiten deze prachtige dag vol sprookjesachtige indrukken af met de spectaculaire watershow! Een show vol muziek, lichteffecten, waterspektakel en vuur. Vanwege de lichteffecten is deze show natuurlijk op z’n mooist als je hem in het donker bekijkt, maar wij waren zo moe dat we daar niet meer op wilden wachten Het is een prachtige dag geweest met een feestelijke afsluiting.
Wat Rocco betreft gaan we snel weer! En wie weet…, want we hebben absoluut allemaal genoten!

Praktische informatie

Tickets juli/augustus: 39,50 euro
Kinderen t/m 3 jaar gratis

Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
www.efteling.com

liefs Marion

Meer informatie

Ervaringsverslag van ons leuke bezoek aan Moviepark Germany
Tips: Hoe raak je je kind niet kwijt?
Avonturenpark Hellendoorn, een veelzijdig dagje uit!

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *