Samen spelen is een kwestie van leren, vallen en opstaan

Ineens wordt de serene rust in de speeltuin verstoord door een enorm gekrijs uit de zandbak. Wanneer je verschrikt opkijkt zie je dat jouw kindje een ander kindje belaagd met een emmertje vol zand. Je ziet nog net hoe hij het emmertje over het andere kindje heen kiepert. Dit kindje zet het uiteraard direct op een gillen. Even lijk je te verstarren. Deed jouw kindje dit nou echt? Maar je ogen hebben je niet bedrogen, want in de zandbak speelt een heus drama af.

Samen spelen is een kwestie van leren, vallen en opstaan

Sumoworstelen en discuswerpen

Het lief samen spelen is inmiddels veranderd in een mengeling van sumoworstelen en discuswerpen met emmertjes. In je ooghoeken zie je andere moeders al in actie komen. Het wordt tijd dat jij ook op staat en naar de zandbak loopt…

Sociale vaardigheden

Je loopt richting zandbak om alles nog een beetje te sussen en neemt je voor dat het de hoogste tijd is dat je kindje wat sociale vaardigheden worden bijgebracht. Maar hoe leer je hem leuk met anderen te spelen? En is dat eigenlijk op deze jonge leeftijd wel mogelijk?
Het ontwikkelen van sociale vaardigheden voor samenspel is een proces. Het is belangrijk voor de sociale ontwikkeling dat hij goed leert samenspelen met anderen. Dat kan hij niet zomaar, maar als ouder kun je hem best een beetje de goede richting op sturen.

Hoe help je je kind spelen met anderen kindjes?

Samenspel kun je als kind vrijwel alleen leren door het daadwerkelijk te doen. Heeft jouw kind moeite met het contact maken of spelende wijs met anderen koters om te gaan? Dan kun je hem eenvoudig een handje helpen. Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet hoe je als ouder bij dit proces kunt helpen.

Playdates

Samenspel leer je door te doen. Als ouder kun je playdates regelen voor jouw kind. Zo leert jouw kind hoe het met anderen kan samenspelen. Heeft jouw kind nog geen vriendjes en vriendinnetjes om mee af te spreken? Dan kun je als ouder hier zelf voor zorgen. Vraag aan neefjes en nichtjes om langs te komen of zoek buren met kids van dezelfde leeftijd. Het is erg belangrijk om de sociale vaardigheden vanaf een jonge leeftijd te begeleiden.

Naar de speeltuin

Nieuwe kinderen leren kennen om mee te kunnen spelen? Ga naar de speeltuin in de buurt en laat hem samen met andere kinderen de wereld ontdekken, stoeien en groeien. Sociale acties buiten de vertrouwde omgeving zijn goed om het samenspel te stimuleren. Jouw kind kan veel van anderen leren.

Wat is de beste begeleiding?

Heeft jouw kind moeite om met anderen kinderen om te gaan? Probeer hem dan zo goed mogelijk hierin te begeleiden. Hoe je dat kunt doen, lees je hier:

Leren delen

Veel jonge kids hebben moeite met het delen van speelgoed. Leer hem wat delen is en dat je het speelgoed ook weer terug krijgt. Dit kan het samenspel met andere kids van dezelfde leeftijd een stuk eenvoudiger maken.

Samen spelen met jouw kind

Speel samen met jouw kind. Zo leert jouw kind wat het is om samen spelletjes te doen en kan het deze vaardigheden omzetten naar kids van zijn of haar leeftijd.

Regels

Leer hem van jongs af aan wat de regels zijn voor samenspel. Schoppen en slaan is bijvoorbeeld uit den boze. Het gezellig met elkaar omgaan moet worden gestimuleerd. Beloon goed gedrag en laat duidelijk weten welk gedrag niet door de beugel kan.

Ieder kind is anders

Het is belangrijk te benadrukken dat ieder kind anders is. De een vind het prima om alleen te spelen en de ander speelt juist het liefste samen. Is jouw kind een einzelgänger? Dan is dat helemaal niet erg. Je kunt de druk opvoeren, maar het karakter van je kind kun je simpelweg niet aanpassen. Het is belangrijk dat jouw kind de basis sociale vaardigheden onder de knie krijgt, maar als hij liever alleen speelt, is dat natuurlijk geen probleem.

Lastig

Het leren om samen met anderen om te gaan en leuk spelletjes te doen, is voor veel jonge kids erg lastig. Je kindje is dus echt geen uitzondering. Door sociaal contact te maken, leren kids vanzelf wat de sociale regels zijn en hoe ze leuk met elkaar om kunnen gaan.

Veel kids gaan door een fase dat samenspel met andere kids erg moeizaam gaat. Gelukkig is dit, in de meeste gevallen, een fase en groeien ze er vanzelf overheen. Echter, als ouder kun je dit proces bevorderen. Laat jouw kind veel met anderen samenspelen, leer basisvaardigheden als delen en leer hem wat allemaal wel en niet mag. Op een goede manier samen spelen is eigenlijk een kwestie van heel veel doen, inclusief struikelen, vallen en opstaan.

Uiteindelijk komt het allemaal goed.

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van vriendschappen voor kinderen
Samen spelen is een kwestie van blijven proberen
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?
Het eerste speelafspraakje

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *