Roald Dahl dag. Een speciale dag voor een begaafd auteur

Roald Dahl dag. Een speciale dag voor een begaafd auteur.

Zeg je nou echt dat je nog nooit van Roald Dahl hebt gehoord? Misschien komt de naam je niet direct bekend voor, maar de kans is groot dat je echt wel eens iets van hem hebt gelezen of gezien. Hij is onder andere schrijver van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en De GVR (Grote Vriendelijke Reus) maar daarnaast heeft hij nog veel meer geschreven, voor jong en oud.

Boeken van Roald Dahl

Mijn partner houdt – in tegenstelling tot mij – niet van lezen. Dat kan, dat hebben wel meer mensen, maar hij houdt toevallig wel van de (volwassen) boeken van Roald Dahl. Dat zegt dus wel iets… De boeken van Roald Dahl hebben iets surrealistisch, iets ongrijpbaars, iets grappigs, iets sadistisch en soms zelfs iets griezeligs en ze zijn altijd onvoorspelbaar. Als je denkt dat het verhaal naar links gaat, gaat het juist diagonaal ondersteboven. Zoiets. De verhalen zijn bizar, gek, vreemd en kinderen zijn er gek op. Zijn boeken zijn meerdere malen door de Kinderjury bekroond.

Kort en verrassende wendingen

Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Verdiende eigen dag

Met zoveel succes, is het niet zo gek dat je een eigen dag krijgt. En die dag was gisteren (13 september) en zo’n speciale dag is meer dan verdiend!

lijn groen oudersenzo
Roald Dahl dag

Wie is Roald Dahl?

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nationale held in Noorwegen. Hij sprak thuis Noors met zijn ouders en zussen.

Zijn schrijversloopbaan begon nadat hij door het leger was overgeplaatst naar Washington. Zijn eerste verhalen werden in de Saturday Evening Post gepubliceerd. Hij schreef voor kinderen en volwassenen.
Roald Dahl overleed op 23 november 1990 aan leukemie. Hij ligt begraven op de heuvel tegenover ‘Gipsy House’, in Great Missenden, vlak bij Londen, waar hij lang gewoond en gewerkt heeft.

De vijf leukste boeken van Roald Dahl?

Wil je ook kennismaken met de super leuke boeken van Roald Dahl? Dan is het vandaag misschien een mooi en vooral toepasselijk moment om dit alsnog te gaan doen.
Ik heb de vijf leukste boeken voor je op een rij gezet en ik kan je verzekeren dat deze boeken leuk zijn voor jong én oud! Dat worden magische voorleesmomenten!

Sjakie en de chocoladefabriek

roald dahl dag

Natuurlijk met stip op nummer 1, Sjakie en de chocoladefabriek. Wat een prachtig gelaagd verhaal vol bizarre humor en mooie leermomenten. Het is niet voor niets een klassieker en bestseller. De prachtige illustraties van Quentin Blake, maken het verhaal nog sprekender.

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit.

 
Online te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

De GVR

roald dahl dag

Het grote succes van Sjakie wordt op de voet gevolgd door De GVR. De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Een boek om bij weg te dromen, maar vooral om heel veel bij te lachen. De woorden van de GVR zijn kostelijk!

Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over andere reuzen is vreselijk.

Online te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

De reuzenkrokodil

roald dahl dag

De Reuzenkrokodil is een fantastisch kinderboek volledig in kleur van bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen in kleur van bekroond illustrator Quentin Blake.
Terwijl de Reuzenkrokodil allerlei stiekeme plannetjes bedenkt om zich te vermommen, schakelt de Nietzogrote gauw de hulp van de andere dieren in. Ze willen de Reuzenkrokodil tegenhouden op zijn jacht naar malse kindertjes…

Online te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

Joris en de geheimzinnige toverdrank

roald dahl dag

Joris woont op een boerderij, ver van alles af. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in: kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer.

Grootmoe drinkt het drankje en ze groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen! Wanneer Joris en zijn vader besluiten nog meer toverdrankjes te gaan maken, gebeuren de vreemdste dingen.

Online te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

De griezels

roald dahl dag

Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten.

Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe!

Online te koop bij: Bol.com

lijn groen oudersenzo

Wat is jouw favoriete boek?

Ben jij al wel fan van Roald Dahl? Dan ben ik natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar jouw favoriete boek! Welk boek heb jij in je kinderjaren gelezen? Of welk boek lees jij nu graag aan je kinderen voor? Ik lees graag jullie reacties!

liefs Marion

Meer informatie

Lees een boek dag
Een vreemde vogel in de klas vanaf nu gratis beschikbaar
Wie durft? Zegt Sinterklaas. Een voorleesboek over kattenpieten en muizen!
Schoolpleinmoeder, een grappig boek van Mark van der Werf
Getting things done voor een nieuwe generatie
Instaproof

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *