Leuke appelige weetjes! Appels zijn veelzijdig en lekker!

Leuke appelige weetjes Appels zijn veelzijdig en lekker!

Morgen is het Nationale Eet een appeldag. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. Misschien vandaag alvast een appeltaartje bakken? Of misschien een heerlijke apfelstrüdel? Maar een appel uit het vuistje of door de yoghurt is natuurlijk ook prima! Voor een appeltje tussendoor is altijd wel een plekje. Zelfs als je ‘aan de lijn bent’

Snoep verstandig, eet een appel

Jaren geleden was er de leus ‘snoep verstandig, eet een appel’ en dat had dan vooral te maken met je tanden. Volgens mij kwam het uit de hoek van de tandartsen. Hoe dan ook, daar zijn ze uiteindelijk wel van terug gekomen, want ook de suikers in een appel zijn ook niet zo goed voor je tanden. Feit blijft natuurlijk wel dat je beter een appel kunt eten dan een zakje zuurtjes. Vandaar het Engelse gezegde: ‘An apple a day keeps the doctor away’. Misschien zijn de fruitsuikers niet zo goed voor je tanden (maar daar zijn gelukkig tandenborstels voor uitgevonden) een appel is wel degelijk gezond voor je body! Hij werkt bijvoorbeeld bloeddruk verlagend.

Voordelen van de appel

Wil je wat gewicht verliezen? Dan kun je nog steeds tussendoor van een appeltje genieten. Appels bevatten namelijk maar weinig calorieën. Jammer genoeg zit er niet veel vitamine C in, maar wel veel voedingsvezel en kalium.
Een appel kun je ook relatief lang bewaren. In de koelkast zijn appels maar liefst 2 tot 4 weken goed te houden. Nog een voordeel: ze zijn er het hele jaar!
Een appel werkt niet alleen bloeddruk verlagend maar ook cholesterol verlagend en histamine verlagend waardoor je minder snel allergische reacties krijgt. Misschien moet ik dan maar flink wat appels eten als ik weer door een wesp wordt gestoken, wellicht zwelt mijn lichaam dan wat minder op.
Het eten van appels is voor nog veel meer dingen goed. Neem maar eens een kijkje op deze site. Het is een hele waslijst!

lijn groen oudersenzo
Leuke appelige weetjes Appels zijn veelzijdig en lekker!

Verschillende soorten appels

Iedereen heeft een andere smaak. De een houdt van zoet, de ander van zuur of zoetzuur. Appels zijn er in verschillende smaken. De een is zoeter of sappiger dan de ander. Ik weet welke smaak ik lekker vind, maar ik vind het soms lastig om die smaak op basis van de looks te bepalen. Want welke appel is zoet en sappig? En welke zijn bijvoorbeeld knapperig? Daarom even een overzichtje.

Zoete appels

McIntosh, Jazz, Cox, Royal Gala, Breaburn of Fuji

Zoetezure appels

Elstar, Golden Delicious, Jonagold, Kanzi

Knaperige appels

Gala, Pink Lady, Honey Crisp, Junami, Kanzi, Braeburn

Zure appels

Granny Smith, Goudrenet, Pink Lady, Junami

Appels voor de taart of appelmoes

Granny Smith, Jona Gold, Braeburn, Goudrenet

Hoe bewaar je je appels?

Als je je appels zo lang mogelijk goed wil houden, kun je ze het beste in een papieren zak of in de koelkast bewaren. Bewaar ze echter nooit in een gesloten plastic zak. Hierdoor gaan ze alleen maar sneller bederven.

Eet een appeldag – Appelige weetjes

Een gemiddelde Nederlander eet 10,7 kilo appels per jaar.
Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten.
Een appel rijpt sneller als hij naast een banaan ligt.
De zaden van een appel zijn giftig. Van kleine hoeveelheden wordt je niet ziek maar van grote hoeveelheden kun je zelfs dood gaan. Er is één sterfgeval bekend als gevolg van een overconsumptie van appelpitten. Het slachtoffer kauwde ongeveer 250 gram appelpitten alvorens ze door te slikken.

Zesduizend jaar oude appel

In de steentijd werden al appels gegeten. Bij archeologische opgravingen in Medel (Tiel) werden in 2017 gesneden en gedroogde wilde appels van zesduizend jaar oud gevonden.
Een beetje citroensap over je geschilde appel voorkomt dat hij bruin kleurt.
Voor je een appel gaat eten moet je hem schillen of goed wassen. Sommige appels zijn bedekt met een dun laagje was, als de boom waar de appels van afkomstig zijn, is bespoten.
De schil van de appel bevat de meeste vezels en een stof genaamd malol of ‘ursolic’-zuur, dat in verband wordt gebracht met gewichtsverlies, respiratoire gezondheid en bloedsuikerspiegelregulatie.

Smakelijke tips

Doop eens een stukje appel in de honing of karamel. Heerlijk voor een snelle, smakelijke, zoete, snack.
Een boterham met pindakaas en daar overheen plakjes appel, is ook absoluut een aanrader!
Neem een plakje bladerdaag en leg hier kleine stukjes appel in, met een beetje kaneel. Even de oven in en smullen maar!

lijn groen oudersenzo
Leuke appelige weetjes Appels zijn veelzijdig en lekker!

Recept Italiaanse appeltaart

Natuurlijk mag een lekkere appeltaart niet ontbreken op deze dag.

Ingrediënten

150 gram boter
150 gram suiker
4 eieren
500 gram appels
150 gram zelfrijzend bakmeel
de schil en sap van 1 citroen
snufje zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de appels en snijd ze in fijne plakjes en besprenkel ze met citroensap.
Rasp de citroen schil.
Smelt de boter en laat even afkoelen.
Doe in een kom de suiker, snufje zout, geraspte citroenschil en 4 eieren en roer dit goed door elkaar tot het een schuimig geheel is.
Doe de gesmolten boter bij de appelschijfjes en roer er het zelfrijzend bakmeel door.
Roer de appel meelmassa door de suiker.

Bekleed een springvorm van 28 ø cm met bakpapier en schenk hier het deeg in.

Bak de appeltaart in 40 tot 50 minuten gaar.
Doe dan de oven uit en laat de taart nog 5 minuten in de oven staan.

Bestrooi de appeltaart met poedersuiker

Bron

liefs Marion

Meer informatie

Zin in zelf gebakken appeltaart?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikihow – Appels eten
© fotografie: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *