Lees een boek dag, ter promotie van het kinderboek

Lees een boek dag

Vandaag is het ‘Lees een boek dag’. Dat is weer wat anders dan Wereldboekendag (23 april), de Kinderboekenweek (oktober) of het nationale voorleesontbijt (januari). Nee, dit is iets anders. Dit is ‘Lees een boek dag’. Ik heb geprobeerd te achterhalen wat het nou eigenlijk precies is, maar ik heb het niet kunnen ontdekken. Blijkbaar wordt er niet zo heel veel aandacht besteed aan deze dag en wordt het ondergesneeuwd door al die andere ‘boekendagen’.

Lezen is goed voor je

Wist je al dat lezen erg goed is voor je brein? Het is echt veel beter dan TV kijken. Lezen vermindert stress en daardoor ook je bloeddruk. Lezen verkleint zelfs de kans op dementie of alzheimer. Het vergroot je vocabulaire, het verbetert je focus, je geheugen en analytisch denken. Jij bent misschien dol op multitasking, maar je brein is dol op single-tasking. Bovendien is lezen ook nog eens hartstikke leuk. Niks geen storende reclame of irritante cliffhangers die je brein alleen nog maar meer laten stuiteren.

Voor de singles onder ons: Wist je dat door voor het slapengaan een boek te lezen, je je minder eenzaam voelt? Je wordt even deel van een andere wereld, je bent even niet meer alleen. Door wetenschappers is bewezen dat lezen goed werkt tegen stress. Door iedere dag minimaal zes minuten te lezen, kan je stress met ruim 60% afnemen.

Waarom lees ik dan toch voor mijn gevoel veel te weinig?

lijn groen oudersenzo
Lees een boek dag

Dol op lezen

Ik ben dol op lezen en ik zou eigenlijk het liefst iedere dag wel een stuk willen lezen, maar ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij schiet het er meestal bij in. Ik moet om te kunnen lezen, rust in mijn hoofd hebben en dat heb ik eigenlijk alleen maar tijdens de vakantie. Anders heb ik het veel te druk in mijn hoofd om alles te onthouden wat ik nog moet doen die dag. Stom eigenlijk, want ik zit dan vaak in mijn eigen staart te bijten. Beter zou zijn om toch bewust dat moment te nemen, een boek te pakken en daarmee je rustmoment forceren.

Daar zijn wel een paar manieren voor, om zo’n moment toch te pakken. Misschien moeten we het gewoon eens proberen. Die stapel boeken naast je bed begint wellicht ook al monsterlijke vormen aan te nemen. Hier wel in ieder geval.

Tips om meer te lezen

Tip 1: focus

Lees maar één boek tegelijk. Het is belangrijk dat je volledig kunt onderdompelen in het verhaal. Dat kan niet als je met meerdere boeken tegelijk aan het stoeien bent.

Tip 2: neem hem mee

Neem je boek overal mee naar toe. Naar de huisarts, de tandarts, je schoonouders, je bed, et cetera. Je zal versteld zijn hoeveel momenten zich lenen om even je boek te pakken. Een dag kent zoveel van die korte, nutteloze momenten. Vergeet bijvoorbeeld de sportschool niet of tijdens je workout. Geen idee hoe je dit moet doen? Nou, denk eens aan een luisterboek! Je kunt naar muziek luisteren, maar je kunt net zo goed een audioboek beluisteren. Hoe chill is dat!

Tip 3: niks smart

Laat die smartfoon in je tas, op tafel, in de keuken, maar weg bij je vandaan. Die smartfoon of tablet vreet zoveel tijd van je op, tijd die je ook kunt vullen met lezen… en dat is echt veel ontspannender dan dwangmatig die laatste berichten volgen op social media. Echt, je mist er niks van als je ze niet bekijkt. De wereld draait gewoon verder en morgen staat er weer net zo’n lading berichten voor je klaar. Net alsof vandaag nooit heeft bestaan.

Tip 4: rust om je heen

Probeer een rustig plekje te zoeken als je gaat lezen . Even een break, een moment voor jezelf. Lekker een bak koffie erbij, misschien zelfs een relaxed muziekje, zodat het een heerlijk verwenmoment wordt. Even bijtanken, even niks, even alleen jij. En je boek natuurlijk. Naar dit soort momenten ga je echt verlangen tijdens de hectiek! Zeker als je ze vaker voor jezelf opeist!

Tip 5: leesclubje

Misschien heb je ook nog lezende vriendinnen? Richt met elkaar een leesclubje op en bespreek en deel boeken met elkaar. Dat maakt het lezen goedkoper en het motiveert om sneller dat boek te pakken. Je vriendinnen lezen immers ook verder…

Goed voornemen

Ik ga zeker proberen om vaker een boek te pakken. Ik weet namelijk hoe goed het mij doet en hoe heerlijk ik het vind. Het is best zot dat ik daar zo weinig tijd voor vrij maak. Het gekke is, als ik eenmaal ‘in een boek zit’, of beter gezegd ‘in het verhaal’, dan heb ik er helemaal geen moeite mee om steeds dat boek te pakken, hoe kort de momentjes ook maar zijn. Maar om aan een nieuw boek te beginnen, dat vind ik dan lastig. Dan pak ik helaas toch eerder op die korte momentjes mijn smartfoon. En als ik diep in mijn hart kijk, wil ik dat eigenlijk niet. Die smartfoon is eerder een gewoonte dan dat ik daar echt mijn ontspanning uit haal. Okay, het goede voornemen vaker een boek te pakken, is gemaakt.

Nu alleen mijzelf er nog aan houden.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe maak je voorlezen nog leuker?! Met deze tips!
Kinderboekenweek 2020 blikt terug in de tijd!
Nationale voorleesdagen 2019
Hoe wordt dit jaar de kinderboekenweek gevierd?
Week van de woordenschat

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *