Zo houd je je zwangerschap nog even geheim!

Hoe houd je je zwangerschap nog even geheim?

De zwangerschapstest in je handen windt er geen doekjes om. Hoera! Je bent in blijde verwachting. Het liefst schreeuw je het van de daken, zo blij ben je. Je kunt niet wachten om dit fantastische nieuws met de hele wereld te delen. Als alles goed is, mag jij binnen negen maanden jullie kindje in je armen houden.

Toch kan het verstandig zijn om het nieuws niet gelijk te verspreiden maar nog even geheim te houden tot de meest kritieke weken achter de rug zijn. Na zo’n 12 weken is de kans dat alles goed blijft gaan, een stukje groter. Maar ja, hoe ga dit grote nieuws voor jezelf houden, zonder erin te stikken? Gelukkig zal er die eerste weken nog niet veel aan je te zien zijn, maar ja, misschien wel aan je te merken als je ineens dat glaasje wijn laat staan, gestopt bent met roken of dat toastje filet americain weigert.

Vertellen aan de aanstaande oma en opa dat je zwanger bent
Zwangerschapstest – Hoe werkt het?
Hoe vertel je je omgeving dat je zwanger bent?

lijn donker geel oudersenzo
Hoe houd je je zwangerschap nog even geheim?
lijn donker geel oudersenzo

Waarom nog even geheim houden?

Natuurlijk moet iedereen dit helemaal voor zichzelf weten. De een deelt het wel gelijk met zijn naasten of zelfs met de hele wereld (social media), de ander wil liever even wachten. Er zijn absoluut goede redenen om het nieuws nog even voor jezelf te houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Angst voor miskraam bij prille zwangerschap
 • Wachten op tests voor genetische afwijkingen
 • Zwanger door one-night-stand
 • Ongepland zwanger
 • Angst voor reacties
 • Slechte relatie

Niet iedere positieve test is direct een positief bericht. Het is helemaal niet erg wanneer je voor jezelf het nieuws nog even moet verwerken. Het is jouw lichaam en jouw baby, dus jij mag bepalen wanneer jij het nieuws naar buiten brengt en het is ook helemaal niet erg wanneer je niet direct op een roze wolk zit met een positieve test. Zorg dat je er zelf klaar voor bent om het nieuws te vertellen.

Omgaan met een miskraam…
Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes komen bij veel vrouwen al direct na de bevruchting opzetten. Van vervelende hoofdpijnen, moeheid tot misselijkheid. Veel mensen pikken deze kwaaltjes al gauw op en kunnen het verband zien tussen de kwaaltjes en de komst van een baby. Hoe zorg je ervoor dat je deze kwaaltjes kunt maskeren en het nieuws nog even voor jezelf kunt houden? Het slikken van pijnstillers wordt met mate aanbevolen. Is de hoofdpijn te sterk, dan kan een paracetamol de pijn verlichten. Last van misselijkheid? Drink gemberthee om de misselijkheid weg te nemen.

Hoofdpijn en zwanger

Kleding

Na verloop van tijd kan jouw lichaam het geheim zelf verklappen. Ben je nog niet toe om het nieuws aan de grote klok te hangen? Zorg dan voor wijde kleren. Deze laten jouw buikje voor wat het is en zorgen ervoor dat niet iedereen het grote nieuws kan zien. Ook werkt zwarte kleding goed. Dit kleed niet alleen af, ook valt een buikje een stuk minder op. Op deze manier kun je jouw buikje vervullen en het nieuws vertellen wanneer jij er klaar voor bent.

lijn donker geel oudersenzo
Hoe houd je je zwangerschap nog even geheim?
lijn donker geel oudersenzo

‘Ik lijk wel zwanger!’ en nog meer smoesjes

Het is nooit leuk om te liegen, maar wanneer je het nieuws nog voor jezelf wilt houden, moet je creatief worden met smoesjes. De beste smoes is soms de waarheid. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, maar wil je niet dat mensen je gaan verdenken? Dan kan een ludieke uitspraak zoals: “Ik lijk wel zwanger!”, de gemoederen flink doen bedaren.
Lust je door de zwangerschap dingen niet meer die je vroeger heerlijk vond? Dat kan voor vrienden en familie die nog niet op de hoogte zijn van het nieuws behoorlijk vreemd klinken. Zorg dat je voorbereid bent op vragen waarom je nu geen café latte hoeft of liever geen broodje tonijn wilt. Dit zijn originele antwoorden op deze nieuwsgierige vragen:

 • Ik volg een nieuw dieet waarbij ik dit niet kan eten
 • Sorry, maar ik zit echt vol, ik sla deze ronde even over
 • Ik heb al gegeten
 • Nee dank je, ik ben daar laatst zo ziek van geweest
 • Momenteel volg ik een antibioticakuur en ik heb daar nu echt geen trek in

Ben jij normaal een flinke drinker en kijken jouw vriendinnen op van het feit dat je geen druppel wijn hoeft? Dan kun je altijd voorstellen om de BOB te zijn of vertellen dat je liever niet rijdt wanneer je gedronken hebt en het daarom rustig aan doet. Ook een kater van de vorige dag is een goede smoes om geen alcohol te hoeven drinken.

Het blijde nieuws voor jezelf houden, het is haast een sport. Zorg dat je goed voorbereid bent op de mogelijke vragen rondom jouw kwaaltjes. Met de juiste antwoorden op zak, kun je de prille zwangerschap nog even geheim houden.

Liefs Marion

Meer informatie

De 15 mijlpalen van je zwangerschap
Zwangerschapskalender – per week
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap
Zwangerschapsquiz – Test je kennis!
Hoofdpijn en zwanger
Het eerste trimester van je zwangerschap
Hoe vertel je je omgeving dat je zwanger bent?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Zonnebank en zwangerschap
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
5x Zwangerschapsverlof – Wat doe je tijdens je zwangerschapsverlof?
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Omgaan met een miskraam…
Controles tijdens de zwangerschap
Tandvlees en zwangerschap – Hoe houd je het gezond?
Chinese conceptietabel – Feit of fabel?
Bakerpraatjes over de zwangerschap
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Kraamfeest – Hoe ga je dit aanpakken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *