Nationale voorleesdagen 2019

Nationale voorleesdagen 2019

Vanmorgen zijn De Nationale Voorleesdagen feestelijk van start gegaan met Het Nationale Voorleesontbijt. In bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven door het hele land werd voorgelezen aan peuters en kleuters uit het Prentenboek van het Jaar 2019 “Een huis voor Harry” (2017, Querido), geschreven door Leo Timmers.

Dit viel vanochtend op:

H.K.H. Prinses Laurentien las voor aan een enthousiaste groep kleuters op de Corantijnschool in Amsterdam, waar auteur en illustrator Leo Timmers ook aanwezig was. Vele bekende Nederlanders lazen voor: Diederik Jekel, Lieke van Lexmond, Daphne Deckers, Jesse Klaver, Henk Krol, Noraly Beyer, de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge en Arie Slob en vele anderen lieten zo zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden.

Ook lokale helden deden mee: er werd voorgelezen door burgemeesters, politici, brandweermensen, columnisten, acteurs, presentatoren, zangers, rappers, wethouders en wijkagenten. Voor het eerst werd bij Het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen, door Akwasi (Engels), Saïda Benali (Arabisch) en Alain Caron (Frans).

Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en tekstbegrip, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen (groot)ouder door middel van interactief (voor)lezen.

De Nationale Voorleesdagen 2019

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen van 0 t/m 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of hier hulp bij nodig hebben. Het is van belang dat kinderen al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden om te lezen en het plezier van lezen ontdekken. De 16e editie van De Nationale Voorleesdagen duurt nog tot en met zaterdag 2 februari.

lijn groen oudersenzo
Nationale voorleesdagen 2019
Nationale voorleesdagen 2019

Leo Timmers over Een huis voor Harry

Kleuters en peuters door het hele land maakten deze ochtend kennis met de verdwaalde kat Harry uit het Prentenboek van het Jaar 2019 Een huis voor Harry. Auteur/illustrator Leo Timmers is overdonderd door het succes van zijn boek:

‘Als Vlaming had ik geen idee wat de impact was van de verkiezing van Prentenboek van het Jaar. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat mijn kleine verhaal zo onder de aandacht komt en vele kinderen Harry leren kennen. In deze wereld, die voor hen steeds groter wordt, moeten zij net als Harry hun weg zoeken, met vallen en opstaan. Door voor te lezen delen we ontelbare personages en verhalen met onze kinderen, en zeggen we eigenlijk: in jouw zoektocht sta je niet alleen!’

Prentenboek Top Tien

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2019 uit de prentenboeken die in 2017 verschenen. Naast Een huis voor Harry hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien vormen.

Als ik een dinosaurus had
Dino’s bestaan niet
Een huis voor Harry
Gulzige geit
Heb jij misschien Olifant gezien?
Ossip en de onverwachte reis
Panda wil een vriendje
Plasman
De kale boom
Waar is Beer?

Voorleestips

Een boek kiezen

Er is altijd wel een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van een kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt het kind zindelijk of leert het tandenpoetsen. Dagelijkse gebeurtenissen kunnen een aanknopingspunt zijn voor de keuze van een verhaal.

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen. Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Voorlezen werkt daarom het best op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin ouder en kind samen kunnen kijken, luisteren, praten en lachen.

Feitjes over voorlezen

Voorlezen blijkt het meest effectief als ouders voorlezen in de taal die zij het best beheersen. De moedertaal verbindt de ouders en het kind sterk met elkaar en dat is een belangrijke voorwaarde voor effectief voorlezen.
Het (voor)lezen van digitale kinderboeken heeft een positief effect op het verhaalbegrip, de taalontwikkeling en de woordenschat.

Voorleesontbijt met minister van Engelshoven in Kinderboekenmuseum

Als start van de Nationale Voorleesdagen las minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, woensdagochtend 23 januari in het Kinderboekenmuseum voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. De minister en de peuters van Kinderopvang 2Samen genoten zichtbaar van de avonturen van kat Harry.

liefs Marion

Meer informatie

Kinderboekenweek 2020 blikt terug in de tijd!
Uitleg van het AVI-systeem
De Nationale Voorleesdagen
De Nationale voorleesdagen 2020 zijn begonnen
Het belang van voorlezen
Leren lezen in groep 3
Kinderboekenweek 2018 – Hoe wordt dit jaar de kinderboekenweek gevierd?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *