De Nationale Voorleesdagen

De Stichting CPNB is in januari 2004 een nieuwe campagne gestart. Deze campagne is mede ontwikkeld op initiatief van Stichting Lezen. De doelstelling van de campagne is ‘het bevorderen van het voorlezen aan kinderen die nog niet leesvaardig zijn’.

De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.

De belangrijkste intermediairs in het aanspreken van de doelgroep zijn de Openbare Bibliotheken.

Zij benaderen jaarlijks peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om hen te informeren over de campagne. Ook groep 1 en 2 van de basisschool zijn van harte uitgenodigd om mee te doen.

Nationale voorleesdagen

Prentenboek van het Jaar

Het Prentenboek van het Jaar wordt door een jury van bibliothecarissen gekozen uit het complete aanbod van peuterboeken van het afgelopen jaar. Het boek moet met name bruikbaar zijn in de kinderopvang, maar er wordt natuurlijk ook gelet op de samenhang tussen tekst en illustraties, de verzorging, de verhaalopbouw en het taalgebruik. De materialen van De Nationale Voorleesdagen worden gebaseerd op dit boek.

Het Prentenboek van het Jaar wordt jaarlijks in januari uitgereikt. Kleine Muis zoekt een huis met teksten en illustraties van Petr Horácek is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar voor De Nationale Voorleesdagen 2008, Anton kan toveren is het Prentenboek van het Jaar van 2009, de Wiebelbillenboogie is Prentenboek van het jaar 2010 en Fiet wil rennen is bekroond voor het jaar 2011.

Het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen 2012 beginnen op woensdag 18 januari met Het Nationale Voorleesontbijt. De jongste kinderen worden dan voorgelezen in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en op basisscholen. Ouders en grootouders lezen voor, maar ook buurtgenoten: van de wijkagent tot de bakker om de hoek.
Dit zijn de voorlezers van dit jaar: H.K.H. Prinses Laurentien, Jan en Youri Mulder, Dennis van der Geest, Dione de Graaff, minister Marja van Bijsterveldt, staatssecretarissen Fred Teeven en Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeeten PvdA-fractievoorzitter Job Cohen.

liefs Marion

Meer informatie

Voorleesmarathon in teken van Annie M.G. Schmidt
De waanzinnige podcast
De Nationale voorleesdagen 2020 zijn begonnen
Het belang van voorlezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *