Gratis uitstapje: Op ontdekkingstocht in het bos, van spoorzoeker tot spotter!

Gratis uitstapje: Op ontdekkingstocht in het bos, van spoorzoeker tot spotter!

Met de kids het bos in. De natuur in is niet alleen leuk en ontspannend of gezond, maar minstens net zo leerzaam. Wat zie je allemaal in het bos? En wat zou je bijvoorbeeld kunnen plukken om te eten? Waar denk je aan als je dit gaat doen en wát zou je allemaal kunnen doen? Ga je mee op ontdekkingstocht door het bos?

Wat neem je mee op ontdekkingstocht?

Wat je mee zult nemen hangt uiteraard af van wat je precies in het bos gaat doen. Maar bij veel bostochten zijn de volgende attributen fijn om mee te nemen:

  • Verrekijker
  • Systeemcamera
  • Natuur- of veldgids om planten en dieren te herkennen
  • Als je gaat plukken of verzamelen: iets om je schatten in te doen!
  • Laarzen of stevige schoenen
  • App op je smartphone om vogelgeluiden te herkennen (bijvoorbeeld)

Sporen vinden

Samen door het bos lopen en op zoek gaan naar sporen van dieren. Leuk om te doen en zeker als je dan ook nog daarna de dieren kunt zien. Nu zal dat niet altijd lukken… Foto’s maken van deze sporen en er een mooi naslagwerk van maken kan natuurlijk thuis een mooi vervolg zijn op je ontdekkingstocht! Uiteraard kan je die foto’s ook maken van de dieren die je ziet of de planten die je hebt bestudeerd.

Dieren spotten

Het bos is een natuurgebied waar heel veel valt te ontdekken. Veel verschillende soorten dieren leven in deze omgeving, waarbij een groot gedeelte je niet eens op zal vallen als je gewoon door het bos loopt. Ga je op ontdekkingstocht, dan is het juist zaak om deze dieren wel te ontdekken. Natuurlijk zijn verrekijkers hierin van groot belang. Zo kan je een gebied goed bestuderen zonder dat je te dicht bij de dieren komt. Dat schrikt immers af! Maar niet alleen dieren zijn leuk om te ontdekken!

lijn groen oudersenzo
Gratis uitstapje: Op ontdekkingstocht in het bos, van spoorzoeker tot spotter!

Planten herkennen en vruchten plukken

Planten en struiken herkennen (of de bomen zelf) is leerzaam en zeker leuk om te doen. Zorg dat je een duidelijke gids of app hebt waarbij je kind goed kan zien hoe een bepaalde plant eruitziet. Nu kan je op zoek gaan naar bepaalde planten óf je doet het andersom en je probeert de planten die je ziet te herkennen door middel van het gidsje of een app. Een volgende stap is natuurlijk dat je vruchten gaat ontdekken die je ook werkelijk eten kunt. Wees hier wel zeker van dat het de goede zijn, want een verkeerde vrucht plukken kan zomaar betekenen dat het giftige vruchten zijn!

Planten verzamelen

Naast vruchten plukken zijn er ook planten die zelf te eten zijn. Uiteraard geldt hier dezelfde waarschuwing! Maar je kunt denken aan bijvoorbeeld brandnetels. Ook hiervoor zijn duidelijke gidsjes te koop. Met de kinderen planten plukken en ze dan verwerken tot iets eetbaars is vanzelfsprekend een mooie les op zich.

Blote voetenpad

De natuur ontdekken met je ogen is 1 ding, maar je kunt ook de natuur ontdekken via je voeten! Hoe voelt het om door de modder te lopen, over dennennaalden of juist gladde keien? Met schoenen of laarzen aan is het misschien leuk om door plassen te stampen en over stenen te lopen, maar met je blote voeten ervaar je het op een heel andere manier. Je voelt het immers allemaal echt aan je huid. Op steeds meer plekken vind je blote voetenpaden, die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. Leuk als activiteit op zich, of je combineert het met je overige ontdekkings-activiteiten in het bos.

Het bos van bovenaf

Aansluitend op bovenstaande komen we uit bij bijzondere paden door of torens in het bos. Er zijn van die paden die je net weer een andere blik laten werpen op het bos en het leven wat zich daarin afspeelt. Zo is er bijvoorbeeld het Boomkroonpad. Hierbij wandel je over een soort brug die tussen de boomtoppen door loopt! Nu is dat een manier die je niet op veel plekken vindt, maar uitkijktorens zijn er wel op meer plekken te vinden. Ook dan heb je zicht van bovenaf. Een mooie aanvulling op je bosontdekkingstocht!

Het bos in per seizoen

Ga bewust op verschillende momenten in het jaar naar hetzelfde stuk bos en laat de kinderen ervaren wat de seizoenverschillen zijn. Maak mooie fotoreportages ervan zodat het goed met elkaar te vergelijken valt. Hierdoor kan je je zoon of dochter de kringloop van de natuur (en het leven!) prachtig laten zien. Wat zoveel meer vertelt dan alles alleen maar in een schoolboek of op internet te lezen.

liefs Wil

Meer informatie

Legoland Discovery Centre Scheveningen lanceert een leerzaam programma voor peuters en kleuters!
De leukste plekken in Noord-Brabant voor een exclusief uitje met je kids
Tips om je kind niet kwijt te raken tijdens een dagje uit
Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick!
Varen met kinderen. Hoe houd je het veilig?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Fotodevakman.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *