Kinderbijslag optimaal benutten

Het leven is duur, en het ziet er niet bepaald naar uit dat het op termijn goedkoper wordt. Als ouder wil je je kind een mooie en zorgeloze toekomst bieden. Dat betekent dat veel ouders alvast beginnen met sparen voor hun kind. Zo kun je voor zijn of haar 18e verjaardag alvast een leuk bedragje bij elkaar gesprokkeld hebben. Hiermee kan je kind zijn rijbewijs hebben, een mooie reis maken of (een deel van) een studie betalen. Ook kan het geld worden gebruikt als inleg voor het kopen van een eigen huis. Maar er zijn ook andere manieren om een leuk spaarpotje op te bouwen. We vertellen je graag hoe.

Kinderbijslag optimaal benutten

Beleggen

Als je op tijd begint met sparen voor je kind, maak je zijn of haar toekomst een stukje makkelijker. Heb je er al eens aan gedacht om een vast bedrag per maand te beleggen voor je kind? Hiervoor zou je bijvoorbeeld de kinderbijslag, of een deel hiervan kunnen gebruiken. Veel mensen denken bij het woord “beleggen” automatisch aan een risicovolle beleggingsportefeuille die geen zekerheid biedt. Toch kun je prima beleggen voor je kind met lage risico’s. Er zijn meerdere beleggingsprofielen mogelijk. Je bepaalt zelf of je met een hoog of laag risico gaat beleggen.

Met beleggen kun je een fijn vermogen opbouwen voor je kind. Vaak zelfs een stuk meer dan met “gewoon” sparen. De spaarrentes zijn namelijk historisch laag en zullen dat ook nog wel even blijven. Geen ervaring met beleggen? Dat is geen enkel probleem. Er zijn namelijk altijd beleggingsadviseurs die je kunnen begeleiden in de opbouw voor een mooi bedrag voor je kleintje. Zo help je jouw kind zijn of haar dromen waar te maken op latere leeftijd!

Sparen

Natuurlijk kun je ook een gedeelte van de kinderbijslag sparen voor je kind. Zoals we al eerder lieten vallen is het wel zo dat je geen hoge verwachtingen van de rente hoeft te hebben. Een voordeel van sparen is dat je precies weet hoeveel vermogen je opbouwt. Het biedt dus een bepaalde zekerheid. Een nadeel ten opzichte van beleggen is dat je er dan ook niet heel veel meer van kunt maken dan dat. Toch kun je jouw kind ook door te sparen een leuk zakcentje meegeven wanneer hij of zij 18 is. Per kwartaal ontvang je namelijk tussen de € 219,97 en € 314,24, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Wil je precies weten hoeveel kinderbijslag je ontvangt voor jouw spruit? Check dit dan op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Andere manieren om de kinderbijslag goed te benutten

Niet iedereen heeft echter de luxe om een deel van de kinderbijslag opzij te leggen om te sparen of te beleggen. Veel ouders hebben de kinderbijslag echt nodig om nieuwe kleding, schoenen, schoolreisjes of schoolgeld mee te betalen. Ook in deze gevallen kun je de kinderbijslag toch nog optimaal benutten. Zo kun je je kind vanaf een jaar of 11 bijvoorbeeld wat financiële verantwoordelijkheid geven door een deel van de kinderbijslag als zak- of kleedgeld te geven. Zo kan je kind zelf leren omgaan met geld. Daarnaast geef je jouw kind mee hoe geld op een essentiële wijze besteed kan worden.

Ook kun je bijvoorbeeld het lidmaatschap van een (sport)club betalen met de kinderbijslag. Op deze manier investeer je ook in de toekomst van je kind: hij of zij doet namelijk levenservaring op, bouwt sociale contacten op en wordt fysiek sterker en weerbaarder. Een teamsport doet bijvoorbeeld wonderen voor het zelfvertrouwen van je kind. Er zijn verschillende manieren om de kinderbijslag optimaal te benutten. Welke manier past het beste bij jou? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Liefs Amber

Meer informatie

Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Kinderbijslag. Over rechten en aanvraag. Dit moet je weten!
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
Wat kost een baby het eerste jaar?
Wat kost een kind?
Low-budget baby – Veel uitzet voor weinig
Babybox – Alles wat je krijgt, hoef je niet te kopen!

Bronvermelding

Amber Fernandes
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Evi van Lanschot.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *