Online gamen / online gokken

Online gamen / online gokken

De scheidslijn tussen online gamen en online gokken wordt door de creativiteit en de technologische ontwikkeling steeds vager.
Vooral door de creativiteit en de technologische ontwikkeling wordt de scheidslijn tussen online gamen en online gokken steeds vager. Vooral de Nederlandse Kansspelautoriteit maakt zich steeds meer zorgen over deze ontwikkeling. Met name het verschijnen van gokelementen in gewone games is hierbij een punt van aandacht voor de toezichthouder. Uit een onlangs gehouden onderzoek van de toezichthouder blijkt namelijk dat ongeveer de helft van de geïnterviewde jongeren wel eens een uitstapje maakt van het online games naar het online gokken.

Lootboxes

De steeds vagere lijn tussen online gamen en online gokken kwam vooral in april van dit jaar in de belangstelling te staan doordat verschillende toonaangevende producenten van games de zogenaamde ‘lootboxes’ op de markt brachten. Deze ‘’ zijn eigenlijk virtuele schatkisten waarin verschillende digitale gadgets zitten die in het spel te gebruiken zijn. Door opdrachten succesvol uit te voeren kan een speler deze virtuele schatkist verdienen. Maar ook kan men deze virtuele schatkist aanschaffen door het uitvoeren van een microtransacties met echt geld. In de praktijk bleek echter dat het ontwerp en het principe van een ‘lootbox’ veel overeenkomsten heeft met diverse gokspellen. Als dan ook nog blijkt dat de inhoud van deze digitale schatkisten vrij te verhandelen is, dan is het aanbieden van deze ‘lootboxes’ in strijd met de wetgeving op kansspelen. De verschillende aanbieders van deze ‘lootboxes’ werden door de Kansspelautoriteit op hun vingers getikt waardoor zij genoodzaakt waren om de inhoud van de digitale schatkisten aan te passen.

lijn groen oudersenzo
Online gamen / online gokken

Ongewenste gokelementen

Steeds vaker komt het voor dat men in schijnbaar onschuldige games gokelementen aantreft. Natuurlijk is het spelen van een game een soort kansspel. Zolang er geen (Verhandelbare) incentive wordt aangeboden of een financiële transactie dient plaats te vinden, wordt dit niet als illegale gokactiviteit aangemerkt. Het wordt echter een kwalijke zaak als deze elementen verschijnen in games voor het jeugdige publiek. Op internet kan men verschillende aanbieders van online games vinden die op het eerste zicht volledig onschuldig zijn. Op deze sites kan men deelnemen aan online games, zoals bijvoorbeeld hartenjagen, klaverjassen of bingo, door virtuele muntjes in te zetten. Deze virtuele munten dient men wel eerst aan te schaffen voordat men aan het spel kan deelnemen. Natuurlijk zijn deze virtuele munten niet verhandelbaar waardoor de betreffende websites voldoen aan de Nederlandse wetgeving voor kansspelen (die aangepast wordt). Echter het spelen van spellen waarbij men virtueel geld moet inzetten is een duidelijk grijs gebied tussen online gamen en online gokken. Het gaat er om dat men hier te maken heeft met het principe van online gokken, ook al kan men er ‘niets’ mee winnen. Ook een aantal sites die op kinderen gericht zijn, maken gebruik van dit spelprincipe. Als ouder is het dan ook belangrijk dat men blijft ‘meekijken’ als een kind online aan het gamen is.

De verantwoordelijkheid van de ouder

Het gokken maakt al sinds mensenheugenis deel uit van onze maatschappij. Het is een historisch verschijnsel dat onmogelijk uit te bannen is. Voor volwassen mag dit dan ook geen probleem zijn mits de juiste bescherming wordt geboden tegen gokverslaving. Voor minderjarigen ligt dit echter totaal anders. Bij kinderen tot een jaar of 14 kan een ouder nog redelijk de gang van zaken in de gaten houden. Echter bij de groep minderjarigen van 14 tot 18 jaar ligt dit totaal anders. Het gebruik van een smartphone is volledig geïntegreerd in hun dagelijkse leven en het spelen van online games is goed voor menig uurtje vermaak. Als ouder heb je nagenoeg geen zicht en invloed op wat jouw kind precies online aan het doen is. Voor het bieden van de juiste bescherming is men voor een belangrijk deel afhankelijk van de Nederlandse toezichthouder. Dit neemt echter niet weg dat men als ouder kritisch moet blijven op het online gamen van het kind. Zolang jouw kind minderjarig is, blijft de ouder verantwoordelijk!

liefs Marion

Extra informatie

Kaartspelletjes voor binnen

Bronvermelding

© afbeeldingen: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met De Kansspelautoriteit

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *