TV kijken en peuters, een goede combinatie?

Er zijn zoveel leuke TV-series of films, die speciaal worden gemaakt voor peuters en kleuters. Maar is het wel goed voor hem? Makkelijk is het wel, je hebt je handen even vrij om andere dingen te doen, als hij zit te kijken. Maar is het wenselijk voor je peuter?

TV kijken en peuters, een goede combinatie?

Het spreekt voor zich dat veel TV kijken niet goed is voor je peuter. Er is voldoende onderzoek naar gedaan en de uitkomst was niet zo positief. Er zijn bijvoorbeeld verbanden gevonden tussen teveel TV kijken in de jonge jaren en slechtere schoolpresentaties op latere leeftijd. Ook zouden deze kinderen gevoeliger zijn voor overgewicht en ADHD. Dat zijn niet echt heel fijne bevindingen.
Kinderen hebben interactie nodig, zoals spelen, knutselen, bewegen. Bij TV-kijken wordt dit onvoldoende gestimuleerd. De motorische vaardigheden worden totaal niet geprikkeld, wanneer er passief naar de TV wordt gekeken.
Amerikaanse kinderartsen adviseren kinderen tot 2 jaar geen televisie te laten kijken en daarna rustig op te bouwen.

Helemaal geen TV?

Is TV dan helemaal geen optie? Zo zwart/wit hoeft het niet te zijn. Je peuter kan best wel eens naar de TV kijken, maar gewoon niet te lang. Nog beter is, om samen met hem te kijken, zodat je er met hem over kan praten. Zo kun je ook gelijk in de gaten houden, waar hij allemaal naar kijkt en of een programma wel geschikt is voor je kindje.
Er zijn ook programma’s waarbij je kindje interactief mee kan doen. Denk bijvoorbeeld aan Sesamstraat of Tik Tak. Spelenderwijs leren ze hier liedjes te zingen, bewegingen, letters en woordjes.

Tijd voor de TV, volgens een deskundige

0 – 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Bron: Mediaopvoeding.nl

Wat is een goed programma?

Een goed programma voor de kleinsten heeft een rustig tempo. Peuters hebben nou eenmaal meer tijd nodig dan oudere kinderen om beelden en geluiden in zich op te nemen. Herhalingen vinden ze heerlijk. Een goed programma maakt gebruik van heldere kleuren. Vooral de primaire kleuren als rood, blauw en geel.
Liedjes doen het altijd goed, zeker wanneer deze herhaald worden. voor hem zal het steeds meer herkenbaar worden.

In een goed programma komen geen ‘monsters’ voor, hoe lief ze ook zijn. Zo vinden kleine kinderen het ook niet fijn wanneer er dieren worden opgesloten of geslagen. Of wanneer er iets naars gebeurt met andere kinderen.

Favoriete peuter programma’s

Wat je kindje leuk gaat vinden, moet hij zelf ontdekken. Wij kunnen wel een paar tips geven van programma’s die door heel veel kinderen leuk gevonden worden. Bijvoorbeeld:

Sesamstraat
Woezel en Pip
Dora the Explorer
Het Zandkasteel
Op stap met Dirk Scheele

Leuk, en ook leerzame programma’s, waar je kindje veel plezier aan kan beleven.

PeuterTV

Teleac/NOT heeft speciaal voor de kleinsten PeuterTV ontwikkeld. Tijdens deze tijd kun je programma’s zien voor kinderen van 1 tot 5 jaar. In deze tijd zenden ze programma’s uit als ‘Teletubbies’ en ‘Het zandkasteel’. PeuterTV moet helpen bij de media-opvoeding van kleine kinderen, met leerzame programma’s. Natuurlijk zijn de programma’s vooral leuk voor kinderen. Ze helpen bijvoorbeeld bij de taalontwikkeling.

liefs Marion

Extra informatie

Vanaf welke leeftijd is de iPad geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *