Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen

Lichaamstaal van je baby: leer je kind begrijpen!

Wat kan je allemaal aflezen aan de houding en de gebalde vuistjes van je baby? Wat betekenen zijn gebaren? Leer je kleine ukkie beter te begrijpen, ook al kan hij nog niet praten! Want zijn kleine lichaampje vertelt ons al heel veel.

Lichaamstaal

Lichaamstaal is altijd aanwezig, ook bij volwassenen. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar met je lichaam vertel je soms iets heel anders dan je woorden doen. En (misschien wel net zo onbewust) die signalen worden opgepikt door de mensen om je heen, waardoor je mooie woorden soms totaal niet aan komen! Handig dus om je hierin te verdiepen. Hebben we het over kinderen, dan is lichaamstaal nog belangrijker, want kinderen zijn sterren in het oppikken van jouw echte emoties. Maar we kunnen het ook omdraaien: baby’s en kleine kinderen, die zich nog niet (zo goed) kunnen uitdrukken met praten, kan je toch wel gaan begrijpen door te luisteren naar hun lichaamstaal!

Laat je gevoel spreken

Als moeder (of vader natuurlijk) voel je zelf al heel veel aan. Laat je gevoel gewoon maar spreken! Want je hebt zelf vast wel door dat als je kindje zijn oogjes wegdraait, hij gewoon moe is en niet meer verder wil ‘spelen’. Als hij in zijn oogjes begint te wrijven, hij gewoon slapen wil en dat een gulle lach juist een signaal is dat hij het allemaal leuk en prachtig vindt. Door extra op te letten wat hij doet op welk moment, kan je nog veel dingen ontdekken. En jawel, er zijn gebaartjes die praktisch ieder kind hetzelfde doet.

lijn groen oudersenzo
Lichaamstaal van je baby: Leer je kind begrijpen

Handjes

Je kindje heeft al vrij vroeg controle over zijn handjes. Hij grijpt zich immers direct aan jouw vinger vast, als je die in zijn handpalmpje legt. Er is mij ooit uitgelegd dat dit nog stamt uit de tijd dat baby’s zich aan hun moeder moesten vastklampen… (zoals kleine aapjes doen). Je kindje zal echter meer doen dan alleen maar jouw vinger graag vasthouden:

Is het een ontspannen vuistje, dan kan je ervan uitgaan dat je kindje ook echt ontspannen is. Dit doet hij bijvoorbeeld als hij slaapt

Een stevig vuistje met de duim omsloten door de vingertjes, betekent inspanning. Gaat het zo ver dat het echt zijn nageltjes in zijn handje drukt, dan is het echt allemaal te veel aan het worden en zal je echt voor rust moeten zorgen

Schrikt je baby, dan zal hij zijn handjes verschrikt strekken

Een soort gestrekt, maar niet te erg kan duiden op een grijphandje

Ligt zijn vuistje naast zijn afgewende hoofdje, dan kan je ervan op aan dat je kindje moe is: lekker gaan laten slapen dus

De blik van een baby

Babyoogjes verraden ook veel over de gemoedstoestand van je kindje.

Kijkt hij je strak aan, dan wil hij aandacht…

Echt naar iets kijken, wil meestal zeggen dat hij met dat voorwerp iets wil. Dat kan heel simpel zijn, zoals het gewoon aan jou ‘laten zien’

Het neerslaan van de oogjes of wegkijken zijn tekenen van vermoeidheid

Knipoogje? Vaak heeft je kindje dan iets herkend in iets of iemand

Armen en beentjes

Is je kindje lekker aan het spartelen met zijn ledematen? Dan weet jij zelf ook wel dat hij het ontzettend naar zijn zin heeft. Maar ook een schrikreactie kan je hieraan aflezen, als de armpjes verschrikt omhoog gestoken worden. Oudere kindjes zullen ook hun armpjes naar je uit kunnen strekken om opgepakt te worden, maar ook dat zal je zelf wel begrijpen… Baby’tjes kunnen eveneens spanning voelen in hun hele lijfje en dan een soort holle rug maken. Als ze lekker ontspannen zijn, heeft dat vanzelfsprekend ook zijn weerslag op zijn lichaampje en zal hij lekker ‘losjes’ zijn.

Baby wil slapen

Dat een baby wil gaan slapen, maakt hij duidelijk met diverse zaken. Nu zal niet ieder kindje het op dezelfde manier doen, maar natuurlijk kan jij als ouder jouw eigen kindje het beste. Signalen waar je eens op moet letten, zijn bijvoorbeeld:

  • Oogjes wrijven
  • Knuistje langs zijn afgewende hoofdje
  • Gapen
  • Wegkijken, geen contact meer maken
  • Gezichtje ‘verstoppen’ tegen jou aan
  • Bleek worden of juist rode wangetjes krijgen
  • Sommige kindjes worden juist drukker
  • Met zijn oortjes spelen

Meer lezen over babytaal?

Wil je meer weten over de taal van je baby? Er zijn leuke boeken over geschreven. Bijvoorbeeld ‘Lichaamstaal bij baby’s’ van Frank van Marwijk. Deze schrijver is een specialist in lichaamstaal, dus een professional!

liefs Marion

Meer informatie

Een band opbouwen met je baby
Babygebarentaal, communiceren met je baby
Groei en ontwikkeling van je baby, wat is normaal?
Spraakontwikkeling van je baby
Welke reflexen heeft een pasgeboren baby?
Ontwikkeling van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *