Babygebarentaal, communiceren met je baby

Heb je ooit gehoord van babygebarentaal? Ja, je hebt het goed gehoord! De mogelijkheid voor je kleintje om te communiceren lang voordat ze kunnen praten, en nee, we hebben het niet over huilen of schreeuwen. We hebben het over gebaren, over non-verbale communicatie.

Babygebarentaal, communiceren met je baby

Wat Is babygebarentaal?

Babygebarentaal is een manier om met je baby te communiceren met behulp van gebaren voordat ze kunnen praten. Het concept is eenvoudig. Je begint met het gebruik van specifieke gebaren om alledaagse woorden te vertegenwoordigen. Denk aan woorden als “eten”, “drinken”, “meer”, “slapen”, en zo voort. Je baby zal beginnen deze gebaren te herkennen en ze uiteindelijk zelf gaan gebruiken.

Deze methode is gebaseerd op bestaande gebarentalen, zoals de Amerikaanse gebarentaal (ASL), maar is in principe toegankelijk voor iedereen, ongeacht je moedertaal.

Waarom zou je babygebarentaal willen gebruiken?

Oké, het klinkt leuk, maar waarom zou je de moeite willen nemen om dit te doen? Nou, er zijn enkele verbluffende voordelen van het gebruik van babygebarentaal.

Ten eerste, frustratie verminderen. Baby’s kunnen vaak gefrustreerd raken omdat ze niet kunnen uiten wat ze nodig hebben of voelen. Babygebarentaal kan helpen bij het oplossen van deze communicatiekloof.

Ten tweede, taalontwikkeling stimuleren. Onderzoek toont aan dat het gebruik van babygebarentaal de taalontwikkeling kan stimuleren en de woordenschat van je kind kan vergroten.

En ten derde, het versterkt de band tussen jou en je baby. Het geeft je een unieke manier om met je kleintje te communiceren, wat bijdraagt aan een diepere emotionele verbinding.

Hoe begin je met babygebarentaal?

Het is makkelijker dan je denkt! Je begint met een paar eenvoudige gebaren en voegt er geleidelijk meer toe. Het is belangrijk dat de gebaren die je kiest, relevant zijn voor je baby’s leven. Woorden als “eten”, “drinken”, “slapen”, “spelen”, “knuffel” en “melk” zijn allemaal goede plekken om te beginnen.

Introduceer deze gebaren tijdens dagelijkse activiteiten en herhaal ze vaak. Baby’s leren door herhaling en consistentie. Het zal even duren, maar met geduld zal je baby uiteindelijk beginnen te begrijpen wat de gebaren betekenen en ze zelf gebruiken.

Tips voor het gebruik van babygebarentaal

Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het invoeren van babygebarentaal:

Wees geduldig en blijf het proberen.
Het kan even duren voordat je baby de gebaren oppikt, maar geef niet op. Blijf consistent en positief.

Gebruik het gebaar terwijl je ook het woord zegt.
Dit helpt je baby om het gebaar te associëren met het woord.

Start wanneer je baby klaar is.
De meeste baby’s zijn klaar om te beginnen met babygebarentaal rond de leeftijd van zes tot negen maanden.

Maak het leuk!
Gebruik gebarentaal tijdens het zingen, spelen en lezen. Hoe meer je het gebruikt, hoe sneller je baby zal leren.

Wie is de uitvinder van babygebarentaal?

Babygebarentaal zoals we die tegenwoordig kennen, is niet echt “uitgevonden” door een specifiek persoon. Het is meer een natuurlijk proces dat uit de praktijk is voortgekomen. Ouders en verzorgers over de hele wereld hebben altijd al non-verbale communicatie gebruikt om met hun baby’s te communiceren voordat ze kunnen praten.

Echter, de formele ideeën rond de toepassing van gebarentaal om de communicatie met baby’s te vergemakkelijken, begonnen te ontstaan in de jaren ’80. Dr. Joseph Garcia, een Amerikaanse onderzoeker, speelde een belangrijke rol in dit concept. Hij ontwikkelde een methode genaamd “Sign with your Baby” na te hebben opgemerkt dat kinderen van dove ouders al vroeg begonnen te communiceren met gebaren.

liefs Marion

Meer informatie

Een band opbouwen met je baby
Lichaamstaal van je baby: Leer zijn gebaren begrijpen
Gebarentaal

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *