Hoe kun je je dreumes stimuleren met leren lopen?

Hoe kun je je dreumes stimuleren met lopen?

Eén van de grote mijlpalen in de eerst twee jaar van je baby is toch wel het tijdstip dat het gaat lopen. Trots als een pauw vertel je aan iedereen dat je kindje zijn eerste stapjes hebt gezet en vaak zijn de glunderende koppies van onze kinderen al een prachtig gezicht op zich. Maar voor het zover is moet je dreumes eerst een aantal fases doorlopen. Wanneer leert je kind lopen en kan je hem hierbij helpen?

Ieder kind zijn eigen tempo

Het kan niet genoeg gezegd worden dat ieder kind op zijn eigen tempo de dingen aanleert! Het is zelfs belangrijk dat hij dit op zijn eigen tempo doet. Hem forceren is niet aan te raden. Hij kan daardoor bepaalde fases overslaan die wel beter zijn voor zijn motoriek om te doorlopen of zijn lichaam is er simpelweg nog helemaal niet aan toe. Daarnaast zal het ook heel frustrerend voor je kind zijn. Maar hem in zijn natuurlijke ontwikkeling ondersteunen kan natuurlijk wel. Hoe doe je dit dan? Overigens wordt er gesteld dat kinderen gemiddeld tussen de 8 en 15 maanden aan de hand kunnen meelopen.

De ondergrond in huis

Leren lopen op een ondergrond die glad is: je kunt vast wel begrijpen dat dat verre van ideaal is. Zorg dan ook dat er bijvoorbeeld een stevig kleed in je huiskamer ligt als je daar een gladde vloer hebt. Antislip kousjes of slofjes kunnen eveneens een idee zijn. Je baby leert het beste door zijn blote voetjes te gebruiken. Dus zorg er dan wel voor dat de slofjes zacht zijn.

lijn groen oudersenzo
Hoe kun je je dreumes stimuleren met lopen?

De kans krijgen om te lopen

Je kindje moet natuurlijk wel de kans hebben om proberen te gaan lopen. En dat begint al bij het leren kruipen, bijvoorbeeld. Uiteraard wordt dat lastig als hij continue beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid. Leg je baby dan ook af en toe eens even op de grond, waar hij zich mag verplaatsen. Eerst zal hij gaan tijgeren en kruipen. Maar op een gegeven moment komen er ook aarzelende stapjes naar voren. Altijd in de box liggen of op schoot zitten maakt deze ontwikkeling een stuk ingewikkelder.

Veilige omgeving

Dit houdt uiteraard wel in dat je moet zorgen voor een veilige omgeving. Niet alleen qua kleine spulletjes die opgegeten kunnen worden of giftige zaken. Maar denk ook aan scherpe hoekjes, tafelkleden waar hij zich aan vast wil grijpen (waardoor de hete thee over hem valt…) en dat soort dingen. Kruip zelf eens de kamer door om te zien wat er op zijn ooghoogte allemaal speelt! Door bij hem te blijven als hij net leert lopen maak je het nog veiliger.

Enthousiast publiek

Hoe klein je kindje ook is, hij zal het heerlijk vinden als mensen enthousiast reageren op iets wat hij doet. Dat geldt bij leuke spelletjes, maar ook bij het lopen. Doet hij een stapje? Klap vrolijk in je handen, sla verrukte kreten of wat je kind ook maar leuk vindt! Dan zal hij het prachtig vinden om het nog eens te proberen!

Je baby uitnodigen

Ga een stukje voor je kindje zitten en doe je armen open. Zeg iets als “kom eens bij mama!” Natuurlijk zal je kindje wel al zo ver moeten zijn dat het zich verplaatsen kan, maar zeker als hij al goed op weg is kan dit hem stimuleren om toch een los stapje te maken. Of een stapje extra. Je kunt het niveau hierbij ook aanpassen door eerst zijn handjes vast te houden en dan steeds langer hem los te laten lopen of maar 1 handje vast te pakken.

Speelgoed verder wegzetten

Het speelgoed zo neer zetten dat je kindje er eerst heen moet bewegen kan ook een stimulans zijn om iets te gaan doen!

Ophijsen

Zorg voor dingen in de kamer waar je kindje zich aan kan optrekken. Dit kan de bank zijn of de salontafel. Hierlangs kunnen lopen kan een mooie middenweg vormen tussen durven lopen (of staan) met en zonder zichzelf vast te houden.

Aan je handen lopen

Probeert je kindje zelf al te stappen? Dan kan je ook weleens met hem lopen, waarbij je zijn handje vasthoudt. Probeer te voorkomen dat hij aan je hand gaat hangen! Durft hij de stap niet te maken van staan of lopen met ondersteuning naar los? Ook dat kan je stimuleren. Geef hem niet zelf een hand maar hou allebei een knuffeltje vast. Zo heeft hij wel het idee dat hij steun vindt bij jou (is ook wel iets zo) maar zal toch meer zelf moeten doen. En als jij het idee hebt dat hij het echt wel alleen kan, kan je zo ook eenvoudiger stiekem loslaten… Natuurlijk op een veilige manier. Het kan net de manier zijn om die drempel over te komen voor sommige kindjes.

Loopauto’s en loopfietsjes

Je kunt een loopauto of een loopfietsje voor je kind kopen als hij zelf lopen kan. Je stimuleert hem zo om nog meer te lopen en daardoor zal hij nog meer vaardigheden ontwikkelen. Een loopstoel kan je beter niet doen. Hieraan kleven meer nadelen dan voordelen aan wat betreft de ontwikkeling van je baby en er gebeuren regelmatig ongelukken mee.

liefs Wil

Meer informatie

Je dreumes leert kruipen
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Ontwikkeling van je baby

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *