Leren klokkijken, hoe pak je dit aan?

In het begin lijkt het een ramp te worden, maar de meeste kinderen leren het toch nog vrij snel: klokkijken. Nu is dat ook iets wat ze op school leren, maar uiteraard kan een beetje extra motivatie ook geen kwaad.

Leren klokkijken, hoe pak je dit aan?

Tijdsbesef komt eerst

Klokkijken is leuk, maar als je niet eens weet wat zoiets als tijd inhoudt, wordt het helemaal een ingewikkeld verhaal. Begin dan ook eerst met de dag duidelijk in te delen. Verdeel de dag in dagdelen en gaat je kindje naar school, dan kan je ook dingen als pauzes en ‘tussen de middag’ gaan gebruiken. “We gaan een uurtje zwemmen”, kan duidelijk maken wat dan een uur inhoudt.

Leuke filmpjes kijken of spellen doen

Vertrouwd raken met de klok kan natuurlijk heel goed met moderne middelen als YouTube filmpjes of leuke kinderseries (Sesamstraat), maar ook een ouderwetse speelgoedklok kan prima helpen! Die is ideaal als je eens met je kindje wil oefenen. Ook als hij op school met het onderwerp bezig is, kan een speelgoedklok helpen.

Gebruik zelf de klok om iets aan te geven

“Als de grote wijzer op de drie staat en de kleine op de negen, gaan we naar oma”. Tijdsbesef wordt er zo groter door, maar door ook de klok er echt bij te betrekken raakt je kindje al meer vertrouwd met de klok op zich en wat het precies aangeeft.

Echt klokkijken begint met de kleine wijzer

Het eerste wat je je kind gaat uitleggen is wat de kleine wijzer laat zien. Je kunt de tijden dan opdelen in hele en halve uren, zoals ze op school waarschijnlijk ook doen. Vervolgens kan je de kwartieren erbij gaan betrekken.

Daarna volgt de grote wijzer

Tja, en dan komt die rare grote wijzer die op de twee staat, maar dan betekent dat zoiets als tien minuten… Poef, dan wordt het pas echt lastig! Je kind zal allereerst tot 60 moeten kunnen tellen. Tja, en dan baart oefening nu eenmaal kunst. De tafel van vijf goed kennen, is ook fijn. Want dan snap je in ieder geval al de stapjes op de klok…Ieder getal staat dan immers voor 5 minuten meer.

Digitaal klokkijken is een stapje verder

Nu kan je kind klokkijken, maar veel klokken zijn tegenwoordig natuurlijk digitaal. Nu zal het ene kind juist de digitale klok simpeler vinden, terwijl de ander dan het helemaal niet meer volgt. Het aangeven van de tijd is immers heel anders. Tien over twaalf in de nacht is op zo’n ding opeens 00:15, om nog maar te zwijgen over dingen als 23:49… Maar ook hier zal je kind gewoon moeten oefenen. En dat kan jij prima speels met hem doen door af en toe aan hem de tijd te vragen!

Tijdsbesef zal nog verder groeien

Klokkijken en tijdsbesef hebben uiteraard veel met elkaar te maken, maar het is niet zo dat een kind meteen doorheeft hoeveel je in een uur kan doen, als het klok kan kijken! Ook hier kan je mee spelen, door regelmatig voor een activiteit te kijken hoe laat het is en vervolgens erna weer. Door hem of haar bewust met de tijd om te laten gaan, kan je dit besef stimuleren.

Help: rekenen en tijd!

Ga er maar aanstaan: hoeveel tijd zit er tussen 23:23 en 09:54? Toch zullen kinderen hiermee gaan rekenen op de basisschool. Allerhande sommen met de tijd krijgen de kinderen voorgeschoteld. En logisch: want onze hele maatschappij draait immers om tijd!

Wat gebeurt er wanneer met klokkijken op school?

Natuurlijk is het handig als je aansluit met je oefeningen op wat ze op school leren. Hier is een klein schemaatje, welke ik tegenkwam op wijzeroverdebasischool.nl.

Groep 1 en 2
Begrippen worden aangeleerd zoals boven en onder, groot en klein en dat soort dingen. Hiermee snappen kinderen waar je het over hebt als je het over de GROTE en de KLEINE wijzer hebt of het is zoveel VOOR of NA een bepaald uur. Ook maken veel scholen gebruik van een planbord en leren de kinderen wat ochtend, middag, avond, dag, week e.d. inhouden.

Groep 3
De hele en halve uren en de kwartieren worden uitgelegd.

Groep 4
Dan krijgen ze ook de ‘5 en 10 minuten ervoor en erna’ bij. Ze gaan analoog de hele klok bekijken.

Groep 5
De analoge klok én de digitale klok.

Groep 6
Vanaf nu gaan de kinderen echt leren over tijdsbesef door taken in te plannen e.d.

liefs Wil

Extra informatie

Reuzeleuke diploma’s
Thuis leren met Slimleren, dat geeft een mooie voorsprong!
Naar school
Leren lezen in groep 3
Rekenen in groep 3
Schoolspullen – Wat heb je allemaal nodig?
Vrijwillige ouderbijdrage
Welke school kies je?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *