Rekenen in groep 3, hoe kun je hem helpen?

Rekenen in groep 3, hoe kun je hem helpen?

In groep van de basisschool beginnen kinderen niet alleen met leren lezen, ook rekenen staat op het lesprogramma. Met letters, kleuren en vormen wordt vaak thuis geoefend, maar oefenen of voorbereiding op rekenen, wordt minder vaak gedaan. Misschien dat het ook een beetje lastig is, want welke methode hanteren ze op school? Het is handig om die te volgen, anders zien kinderen door de bomen het bos niet meer en wordt alles onnodig lastig.

Moeite met rekenen

Het is helemaal niet zo gek als je kindje in het begin wat moeite heeft met rekenen. Hem hierin begeleiden kan ervoor zorgen dat het geen last voor hem wordt. Als de basis goed is, volgt de rest uiteindelijk ook. Maar als je alles wilt gaan bouwen op een slecht fundament, dan wordt het een pittig verhaal. Denk maar aan wat er met een gebouw gebeurt, wat is gebouwd op een slecht fundament. Vroeg of laat stort het in.

Voorbereidende rekenvaardigheden

Moeite met rekenen kan voortkomen doordat de voorbereidende rekenvaardigheden in groep 1 en groep 2 niet goed zijn ontwikkeld. In groep 2 worden bepaalde onderdelen geoefend, zodat kinderen de telrij goed kunnen begrijpen. Dit wordt ook wel ‘getalbegrip’ genoemd. Ze leren hoe de getallen 1 tot en met 10 in elkaar zitten en dat bijvoorbeeld 7 meer is dan 5. Als dit niet voldoende begrepen wordt, kunnen er problemen met rekenen ontstaan in de hogere klassen.

lijn groen oudersenzo
Rekenen in groep 3, hoe kun je hem helpen?

Herkennen

Om te voorkomen dat de problemen alleen maar groter worden is het dus belangrijk de mogelijke hiaten in de basis zo snel mogelijk te herkennen en erkennen. Ook als ouder kun je hiermee aan de slag. Er is een checklist rekenen groep 3 om te oefenen met onder andere tellen. Van ‘rekenen groep 3’. Hiermee kun je kijken of je kindje de getallen ook daadwerkelijk snapt en niet alleen de getallen uit zijn hoofd opzegt. Daar zit een belangrijk verschil tussen.

Oefenen

Als je kind moeite heeft om mee te komen met rekenen of om de getallen echt te begrijpen, kun je dat uiteraard op school met de docent bespreken. Zij kan hem extra aandacht geven of misschien wat meer getallenbegrip bijbrengen. Maar als ouder hoef je niet helemaal stil te zitten en af te wachten, je kunt ook zelf aan de slag met je kindje. Zo zijn er bijvoorbeeld oefenboekjes groep 3 waar je thuis mee aan de slag kunt gaan. Die zijn er overigens niet alleen voor rekenen maar ook voor spelling.

Dyscalculie

De kans is groot dat je wel eens hebt gehoord van Dyslexie, maar ken je ook het begrip Dyscalculie? Dit is een rekenstoornis, waarbij het kind een probleem heeft met het aanleren en toepassen van reken- wiskundekennis. Bij kinderen met dyscalculie gaat het rekenen veel moeizamer dan verwacht mag worden. Ondanks dat er veel geoefend wordt, komt het automatiseren maar moeizaam tot stand. Natuurlijk wil het helemaal niet zeggen dat je kindje last heeft van dyscalculie als hij moeite heeft met rekenen. Vaak verdwijnen de problemen vanzelf en soms met een beetje hulp. Slechts 2% tot 6% van alle kinderen hebben last van dyscalculie. Het komt ongeveer even vaak voor als dyslexie. De kans is dus niet zo groot dat jouw kindje hier last van heeft, maar het kan geen kwaad het in je achterhoofd te houden.

En als ouder? Kun je altijd aan de slag met gratis oefenbladen rekenen. Die zijn er voor alle groepen, dus ook voor groep 3.

liefs Marion

Meer informatie

Je kind op speelse wijze slimmer maken tijdens de zomervakantie? Dat kan!
Diagnose dyscalculie, maar wat betekent dit?
Leren klokkijken. Hoe pak je dat aan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *