Vrijwillige ouderbijdrage, hoe vrijwillig is die?

Hoe vrijwillig is die vrijwillige ouderbijdrage nou eigenlijk? Bij sommige scholen lijkt het niet zo vrijwillig te zijn. Op de basisschool waar Rocco heeft gezeten, kreeg je een aanmaning als je niet betaalde en nu op de middelbare school van Rocco, krijg je één factuur met onder andere de vergoeding voor zijn schoolreis, zijn borg voor zijn locker en de vrijwillige bijdrage. Dat komt mij niet heel vrijwillig over. Ik ben hierin trouwens geen uitzondering. Volgens het onderzoek van ‘Ouders&Onderwijs’ ervaart maar liefst driekwart van de ouders de vrijwillige ouderbijdrage als een verplichting.

Vrijwillige ouderbijdrage, hoe vrijwillig is die?

Sommige scholen sluiten kinderen uit van schoolreisje en festiviteiten omdat hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet hebben betaald. Mag dit zomaar? Wat houdt die vrijwillige ouderbijdrage nou eigenlijk in? Wat wordt er mee gedaan? En vooral: hoe vrijwillig is deze?

Hoe zit het toch met die vrijwillige ouderbijdrage?

Scholen krijgen van de overheid geld om lesmateriaal te kopen, zoals schoolboeken. Daarnaast mogen ze aan ouders een financiële vrijwillige bijdrage vragen voor extra activiteiten en voorzieningen die los staan van het lesprogramma. Denk bijvoorbeeld aan schoolkamp, festiviteiten of aanvullend lesmateriaal, maar sommige scholen betalen bijvoorbeeld ook schoolzwemmen en overblijven uit deze pot. Dit geld is dus zeker wel belangrijk want laten we eerlijk zijn, dit soort activiteiten maken school natuurlijk wel een stuk leuker!

Het is toch echt vrijwillig

De vrijwillige ouderbijdrage is inderdaad echt vrijwillig. Logisch want anders had het vast een andere naam gehad. Maar de bijdrage is ook nuttig, het is dus zeker van belang dat er voldoende geld wordt opgehaald. Anders wordt het wel heel saai op school…

Bedragen

De bedragen verschillen nogal per school. De ene school vraagt slechts een paar tientjes, de andere school kan zomaar een paar honderd euro vragen. Als je dan meerdere kinderen op zo’n school hebt, kan dit bedrag behoorlijk oplopen. Niet iedereen is daar financieel toe in staat. Het bedrag moet echter altijd door de medezeggenschapsraad zijn goed gekeurd.

Rechten en plichten

De vrijwillige ouderbijdrage is aan wettelijke regels gebonden:

1) De medezeggenschapsraad moet instemmen met de hoogte en de besteding.
2) Scholen mogen geen nieuwe leerlingen weigeren omdat hun ouders geen bijdrage betalen.
3) De school moet in de schoolgids ouders informeren over de hoogte van de bijdrage
4) Scholen moet helder communiceren dat de bijdrage vrijwillig is

Worden uitgesloten

De enige wettelijk verplichte bijdrage die ouders/leerlingen moeten betalen is het les- of cursusgeld. Voor elke leerling die op 1 augustus zestien is, moet lesgeld worden betaald.
Als je de vrijwillige ouderbijdrage niet betaalt kan het echter wel zo zijn dat een kind niet mee kan doen aan een bepaalde activiteit. Dit geldt overigens alleen voor zaken die niet binnen het lesprogramma verplicht zijn. Gelukkig straft niet iedere school een kind waarvan de ouders geen bijdragen hebben betaald. Vaak komen scholen en ouders er met elkaar wel uit.

Wettelijke regeling

Blijkbaar is er nog steeds veel verwarring en gaan scholen hier niet altijd even zorgvuldig mee om. Vorige week kondigden GroenLinks en SP een initiatiefwet aan die scholen verbiedt leerlingen uit te sluiten. Het is nog even afwachten wat hieruit gaat komen! Dus bij deze: ‘Wordt vervolgd!’

liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de regels van de leerplicht?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *