Nieuws – Hoe houd je het overzicht?

Nieuws - Hoe houd je het overzicht?

Hoe kom jij dagelijks aan je portie nieuws? Zelf kijk ik geen TV, dus het NOS journaal of RTL nieuws gaat volledig aan mij voorbij. Ik heb eerlijk gezegd ook niet het idee dat ik daar veel aan mis. Een heel enkele keer zie ik het voorbij komen als ik bij mijn vader op bezoek ben. Hij is, zolang ik mij kan herinneren, een trouwe journaalkijker en krantlezer. Als ik dan een keertje meekijk, vind ik al snel dat de berichtgevingen veelal vanuit eenzelfde visie worden gebracht en dus behoorlijk eenzijdig. Maar dat is mijn mening, daar hoef je het totaal niet mee eens te zijn.

Google nieuws

Natuurlijk wil ik wel op de hoogte blijven van wat er speelt in mijn omgeving, in ons land en op de wereld. Dus surf ik iedere dag even de langs de online koppen van diverse digitale kranten, maar ik surf ook naar alternatieve sites die vaak een verfrissend ander geluid laten horen. Op die manier hoop ik wat balans te krijgen in het nieuws dat ik tot mij krijg zodat ik er een eigen mening over kan vormen.

Objectieve informatie

Als ik heel eerlijk ben vind ik het tegenwoordig best lastig om zo goed mogelijk aan objectieve informatie te komen, want in hoeverre hoor je nog een objectief geluid en niet het geluid van de adverteerder?  Ik ben opgevoed met het idee: “Uit wiens hand men eet, wiens woord men spreekt” en de meeste kranten in Nederland zijn in handen van dezelfde uitgever. In ons land is dat een keuze uit slechts twee partijen. Het is of DPG Media of de TMG groep. Echt elkaar tegenspreken of de tent uitvechten, doen ze voor mijn gevoel al jaren niet meer. Zelfs een website als Geenstijl bijt vooral niet in zijn eigen poten. Toch vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk nieuws van meerdere kanten te bekijken, omdat de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden ligt en die hoop ik toch te ontdekken.

lijn groen oudersenzo
Nieuws - Hoe houd je het overzicht?
lijn groen oudersenzo

Ondersneeuwen

We lopen echter allemaal het risico onder te sneeuwen in die enorme brei aan dagelijkse informatie  via TV, radio en internet. Vooral als we onze smartfoon of ipad in ons handen houden. Alles volgen is absoluut onmogelijk. Je moet daar weloverwogen keuzes in maken, anders begraaf je jezelf onder een never ending nieuwsstroom. Dat is best lastig, want welke informatie volg je? En hoe filter je de waarheid daaruit? Want hoeveel waarheid vinden we bijvoorbeeld op social media? Je mening ergens achterlaten, of je laten opfokken door de mening van anderen lijkt misschien een amusant tijdverdrijf, maar houd er rekening mee dat er enorm veel desinformatie wordt gedeeld via dit soort platforms. Of slechts halve informatie waardoor iets uit de context wordt getrokken. Je moet haast zelf een onderzoeksjournalist zijn om alles op juistheid te filteren.

Echt nieuws

Door al die mogelijkheden waar we gebruik van kunnen maken, lijkt het dat het verkrijgen van écht nieuws steeds moeilijker is geworden. Mijn vader las vroeger de krant en keek naar het 8-uur journaal en dat was het. Soms misschien aangevuld met een actualiteitenprogramma of een goed boek, maar heel veel meer was er niet. Tegenwoordig kunnen we ons dagen vullen met al het nieuws dat op ons af komt en zelfs als we in staat zouden zijn om dit 24/7 tot ons te nemen, dan zouden we nog tijd tekort komen.

Maak goede keuzes

Belangrijk dus om een goede keuze te maken. Welk nieuws wil je volgen? Welke krant of platform past daarbij? Neem eerst eens een proefabonnement om te kijken of deze krant of dit platform inderdaad goed bij je past. Zoek daarnaast één krant of platform dat aan de andere kant van de medaille zit, voor enige nuancering van de informatie. En laat het daar verder bij. Probeer je voor de rest een beetje af te sluiten, want je kunt onmogelijk al het nieuws tot je nemen. Je naaste omgeving is zoveel meer belangrijker! Je kunt veel beter je tijd en aandacht geven aan de mensen waar je van houdt, want laten we eerlijk zijn, de wereld draait echt ook verder als we e niet over lezen, naar kijken of naar luisteren. Laat je dus vooral niet gek maken!

liefs Marion

Meer informatie

Gratis Gezond Gewicht-programma voor Zilveren Kruis-verzekerden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Proefabonnementkrant.com.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *